Pôvod jednotlivých odrôd jabloní
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 5.2.2017 7:39
Od IH zveřejnění stránek, opravdu výborný počin. Nic jiného než pochvala. Spoustě lidí, co se zajímá o toto téma to pomůže.
V této souvislosti je třeba taktéž pochválit p. Fialu, že nás zásobuje informacemi o nových odrůdách. Drtivá většina lidí, účastníků tohoto fóra, by bez jeho informací neměla o těchto odrůdách ani páru. P
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 5.2.2017 13:21
Ještě by nám mohl dr. Hlavatý upřesnit, kdo je vlastně autorem onoho podrobného přehledu. Třebaže je psán v němčině, je tam několik odkazů na českou literaturu. Že by německy píšící autor - při bohatosti vlastních zdrojů - takovou studoval? Možné to jistě je. Rodilý Němec by taky těžko nazval rodičem jablka Zuzana odrůdu Zvonkové, když je to známá německá sorta Glockenapfel. Ta česká, potažmo střížovická stopa je v přehledu hodně výrazná.
Zajímavé je i v tuzemsku známé zpochybnění původu odrůdy Šampion (místo Golden x Cox půjde zřejmě o Golden x Lord L.) Já osobně bych zpochybnil i rodiče Bláhovy oranžové. Coxova je asi bez diskuze, ale Wagener mi tam příliš nesedí. Když vidím, jak výrazně se W. projevuje (zejména tvarem) u Ontaria a Idaredu, tipnul bych za rodiče bláhovky spíš Parménu, Oldenburg, Breuhahn nebo něco podobného. Ale to bez DNA analýzy jsou jen dohady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 5.2.2017 16:24
Pěkné. Něco na tom českém šlechtění bude. Vzpomínám, jak jsem jednou v 80. letech na své zahradě přivítal rodinu z Bavorska. Jeden z jejich členů - otec - jako malý kluk byl z naší vsi odsunutý po válce, šel se tedy podívat na místa svého dětství. Pracoval v zemědělství a o ovoce se okrajově taky zajímal. Pochlubil jsem se mu s mladým stromem Rubínu s právě dozrávajícími jablky. Stál u něj jak u vytržení, že taková jablka prostě v západním Německu nemají a nechápal, proč je k nim nedovážíme.
O pár let později, už po sametu, jsem v jednom rakouském časopise četl o nových německých odolných odrůdách, vesměs jejich jména začínala na Pi- nebo Re-. Autor je chválil, ale současně dodal, že českým rezistentům se zatím chutí nevyrovnají.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|