Ovocné stromy vo vyšších, veterných polohách (700 mnm.)?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
maiirim - (10) - 250.86 (?), 8.8.2018 14:52
Pán Kamil Hasan, veľká vďaka za vyčerpávajúcu odpoveď :)
Niektoré tie odrody (Katja, Krasava, Táborita...) je dosť problém zohnať ako na Slovensku, tak i v Čechách.
Dočítala som sa, že Matčino je len stredne odolné voči mrazu a Gravštýnske červené neznáša veterné polohy, máte iné skúsenosti?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 60.28 (?), 8.8.2018 22:05
Grávštýnské červené zvládá mojí větrnou polohu bez problémů, předčasně padají jen poškozené plody. Netuším, zda-li máte u Matčina na mysli odolnost vůči mrazu ve dřevě nebo v květu. Matčino mi nakvétá jako jedna z posledních odrůd a mrazová poškození květů jsem nezaznamenal, taktéž ve dřevě nikdy nenamrzlo. Matčino mi, bohužel, velmi málo plodí. Přeroubovaný terminál (Jan Říha) je věčně obsypaný a na Matčinu jen pár plodů. Rosanu jsem na novou zahradu zahradu již nevysazoval právě kvůli předčasnému opadu plodů. V chuti byla průměrná až lehce nadprůměrná, avšak plody měla vždy velké a v hojném počtu. Nevzpomínám na ní ve zlém.
Ano, už v prvním příspěvku jsem psal, že konečný výběr odrůd bude kompromisem mezi kýženým a sehnatelným. Leckteré odrůdy si můžete přiroubovat v pozdějších letech. Pečlivě vybírejte především podnože.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 9.8.2018 22:24
Matčino je vůbec odrůda, která si do svého růstu a plodnosti nenechá moc mluvit. Čím víc ji tvarujeme, řešeme, ošetřujeme, tím neuspořádaněji roste a míň plodí. Starý velký strom na návsi z 1. republiky, který zažil pilu jen když se odřezávalo něco ulomeného, plodí pravidelně a velmi slušně krásné ovoce - to nejlepší na koncích větví. Nic pro fajnšmekry, co se vyžívají v tvarování, vyvazování, letním řezu, probírce...
|
|
 |
|
 |
 |
|
smrček - (2) - 41.2 (?), 18.11.2019 8:55
mám také podpbný problém...(600 m.n.v.). Takže jsem letos zasadila čísteckou lahůdku, renetu coxovu a ráda bych ještě něco takového jako red chief nebo něco podobného. Mohl by někdo prosím poradit? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.103 (?), 18.11.2019 9:18
slušně mi roste a plodí v 650m na mírném jz svahu předhůří Šumavy Jonathan, Rubín, Matčino, Spartan, Malinové hornokrajské, ale v posledních letech i Golden. Vše vysokokmeny. Walter
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 252.143 (?), 18.11.2019 14:10
Včer zemřel Král Šumavy Josef Hasil. Nasaďte jiného Krále - dopotočuji odrůdu Lobo.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|