Ontario
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 4.11.2008 6:48
I když s tím vitaminem C to bude asi jako se železem ve špenátu, Ontario bych nezavrhoval. Jeho chuť je hodně závislá na vyzrání a vybarvení plodu. Vysokokmeny na zatravněném mírném jihovýchodním svahu mi dávaly Ontario téměř jako červené jablko, jeho skladovatelnost se tím ale zkracuje. Optimálně sklizené a dozrálé ve sklepě má v únoru velmi osvěžující chuť, dal bych jej před Zvonkové. Chorobami a škůdci trpí minimálně, doporučovaný silnější řez včetně redukce plodonosného obrostu je u dospělého stromu velice vhodný. Z.E.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 23.2.2009 9:46
Mám poměrně mladý stromek Ontaria /do 10 let/.Letos jsem díky teplému podzimu nechal jablka pěkně vyzrát, sklízel jsem je s černými jádry.Nyní je jíme a chuť mně potěšila.Přijemně nakyslá, týden za týdnem se lepší.Dužnina zdaleka není tak hrubá jako v době sklizně.To zlepšování chuti si dovolím tvrdit i o chuťově sladším Idaredu.Pepík
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 23.2.2009 20:26
Wagenerovo je ale chutnější. A zajímavé bylo, když jsem kdysi zkoušela, které jablko vydrží být nejdéle nescvrklé v suchém teplém panelákovém sklípku, tak to vyhrál právě Wagener a Bláhovo. Jak Ontaria, tak Idarety, tak Melrose byly jak křížaly :-)) Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 77.39 (?), 23.2.2009 22:30
Tedy, scvrklý Idared jsem snad ani neviděl, jistěže v suchu a teple je to možné. Wagener i Bláhova nevynikají velikostí plodů, možná v tom je ta příčina jejich trvanlivosti.
Je zajímavé, že Wagenrovo, poměrně chutné jablko, žádnou díru do světa neudělalo. Zato jeho kříženci - Ontario, Idared, Bláhova doznaly masového rozšíření, třebaže chuťově (snad krom Bláhovy) byly spíš horší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |