Omlazení sadu

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.227 (?)
24.10.2012 16:10

Proč neustále zmlazujete staré stromy - kde jste na to přišel?

21.10. jsem vám doporučil jiný postup - zkuste se jej držet. Přestárlé větve (1-2) bych odřezával na 1 stromě podle potřeby po 3-5 letech. Při tom je třeba sledovat chování stromu - přednostně odříznout větve nerodící, bez přírůstků. Rány samozřejmě řádně ošetřit. Po odříznutí přestárlých větví by měl strom oživnout i plody by se měly zvětšit. Co střídavá plodnost?

Stromy u silnic těží z většího přísunu vláhy, která stéká ze silnice do příkopu ke kořenům. Mají vaše stromy dost vláhy? Jaká je hladina podzemní vody (v blízké studni)? Stromy u silnic jsou také zmlazovány a to dost nekulturně - leze po nich mládež, lámou větve...... Letos u mě zničil úrodu mráz 18.5. - proti tomu je těžko zasahovat.

Můj otec v 60.letech postupoval trochu jinak - ořezal celý 30 letý strom (až na několik tažných větví) a na 30 cm pahýly rouboval několik nových odrůd. Za 5 let měl také pěkné úrody. Takto ovšem postupoval pouze u 1 stromu ze sadu 40 jabloní. Za 5 let takto vybral 1 další, který nám nechutnal, a opět rouboval nové odrůdy - opět čekal 3-5 let na úrodu. Znal ovšem podnože a věděl jak na to metodou pokus-omyl. Taky se mu stalo, že strom po radikálním zásahu zahynul. Proto to raději nedoporučuji.

Zdravím. J.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 78.10 (?), 23.10.2012 22:06

Nemyslím si že se nelze vyhnout fázi radikálního zmlazení stromu. V případě že mám strom pod dohledem mohu zmlazovat mírnou formou každých několik let dle potřeby, abych udržel stále ideální přírůstky a kvalitu plodů.A abych samozřejmě zabránil odumírání kořenů. . Radikální pyramidový seřez je jen východisko z nouze u zanedbaných stromů, kdy někdy není opravdu jiná možnost.

Únava půdy je těžko odddiskutovatelná věc, je tomu skutečně tak, jakkoliv třeba v jižním tyrolsku sázejí stromky hned ten rok, když starý sad vyklučí. Že jsou to stále jabloně nemusím zdůrazńovat. Tam to samozřejmě řeší vydatným hnojením. V případě selského sadu postačí, když vysadíme jiný ovocný druh než ten původní. Přirovnal bych to k vývoji jedlobučiny, tam se střídají fáze, kdy dominuje buk, s fázemi, kdy dominuje jedle. Dokromady tvoří vyrovnaný uzavřený systém...

I. F. 

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.227 (?), 24.10.2012 16:10

Proč neustále zmlazujete staré stromy - kde jste na to přišel?

21.10. jsem vám doporučil jiný postup - zkuste se jej držet. Přestárlé větve (1-2) bych odřezával na 1 stromě podle potřeby po 3-5 letech. Při tom je třeba sledovat chování stromu - přednostně odříznout větve nerodící, bez přírůstků. Rány samozřejmě řádně ošetřit. Po odříznutí přestárlých větví by měl strom oživnout i plody by se měly zvětšit. Co střídavá plodnost?

Stromy u silnic těží z většího přísunu vláhy, která stéká ze silnice do příkopu ke kořenům. Mají vaše stromy dost vláhy? Jaká je hladina podzemní vody (v blízké studni)? Stromy u silnic jsou také zmlazovány a to dost nekulturně - leze po nich mládež, lámou větve...... Letos u mě zničil úrodu mráz 18.5. - proti tomu je těžko zasahovat.

Můj otec v 60.letech postupoval trochu jinak - ořezal celý 30 letý strom (až na několik tažných větví) a na 30 cm pahýly rouboval několik nových odrůd. Za 5 let měl také pěkné úrody. Takto ovšem postupoval pouze u 1 stromu ze sadu 40 jabloní. Za 5 let takto vybral 1 další, který nám nechutnal, a opět rouboval nové odrůdy - opět čekal 3-5 let na úrodu. Znal ovšem podnože a věděl jak na to metodou pokus-omyl. Taky se mu stalo, že strom po radikálním zásahu zahynul. Proto to raději nedoporučuji.

Zdravím. J.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 24.10.2012 16:28

Nezlobte se na mne ale radíte špatně. Přestálý strom má jasně definovanou korunu zakladním patrem a vyššími patry a pokud v základním patru odstraníte nějakou větší větev, tak už nic na jejím místě nevyraší a jenom se bude prodlužovat vršek koruny. Radikální zmlazení je naprosto osvědčená metoda, která umožní rovnovážné pokračování a tvorbu koruny v celém objemu. Samozřejmě musí se to umět.

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 23.227 (?), 24.10.2012 19:24

Vážený Rony,

zřejmě jste přehlédl, že v úvodu mého příspěvku odkazuji na svůj předchozí z 21.10. - to proto, abych se nemusel stále opakovat.

Tam doporučuji odříznout větve spíše nahoře v koruně, aby rouby nebyly ve stínu. Pak je možno docílit toho, aby strom rodil a rouby přirůstaly.

Radikální zmlazení jsem také zmínil, ale připravíme se tak o úrodu a snadno se tak strom zahubí. Proto takový postup nemohu doporučit tazateli, který zřejmě není odborníkem.

Vám doporučuji, abyste četl celou diskusi. J.

host - 25.2 (?), 25.10.2012 7:10

Nepišete zda jste s odrudovou skladbou spokojen či nikoli.Pokud jste s odrudovou skladbou spokojen je blbost kacet a likvidovat.Sesazeni korun a tvarovani je rozhodně levnějšim prostředkem.Zmlazeni sadu na unosnoe dvě až tři patra s trojuhelnikovym ořezem kosternich větvi by mělo stačit.Pokud se chcete naučit roubovat tak prosim nikdo Vam v tom nebrani.Ale je tež pravdou, že bez zakladnich znalosti se do tohoto pouštět je opičarna ktera se nemusi povest a spiše vymstit.A v tom Vam žadny net a rada nepomuže.

host - 58.114 (?), 25.10.2012 8:46

Naučit se roubovat není až tak velký problém. Ze začátku to samozřejmě chce někoho, kdo tuto činnost prakticky názorně několikrát předvede a pokud není člověk vyloženě nešikovný, tak se to po určité době naučí. Doporučil bych první pokusy dělat ne na svých stromcích v zahradě, ale někde na výhonech a odkopcích v mezích a podél potoků. Mně kdysi párkrát ukázal taťka roubování za kůru u jabloní, kde to jde nejsnadněji a pak jsem postupně již podle literatury zkoušel i jiné složitější způsoby roubování a také zkoušel jiné ovocné druhy. Ale všechno nejde hned. S peckovinami obecně mívám vždy větší problémy a největší oříšek pro mě bylo roubování podnože stromové turecké lísky v korunce na velkoplodou odrůdu lísky. To se mně podařilo až letos po 3 letech neúspěšných pokusů (ještě že těch semenáčků jsem měl asi 10). A samozřejmě to chce zejména to, aby to člověka bavilo. 

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 1.74 (?), 25.10.2012 9:44

Roubování (obecně šlechtění) opravdu není velký problém, učil jsem se to sám podle prastaré knížky Naše zahrádka (Kutina) a napoprvé se mi roubování za kůru jabloní na mé zahradě dařilo na 80%.

Očkování a roubování peckovin už byl trochu větší problém.

Pro zahrádkáře je to jedna z mála odborných prací - ostatní je jen dřina s komposty, hrabáním listí, sekáním trávy, kopáním jam atd. Na roubování, zimní postřiky, řez, pěstování sadby, výsadbu, sklizeň... se vysloveně těším.

Každý zahrádkář by měl tyto odborné práce zvládat - dají se většinou konat i do vyššího věku.

Z původního dotazu v této diskusi jsem usoudil, že tazatel není příliš spokojen s kvalitou plodů, proto jsem svá doporučení směřoval i do zlepšení odrůdové skladby a využití rezistentních cv. Řezu se zahrádkář stejně učí celý život a každý strom reaguje jinak.  J.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 25.10.2012 10:00

Mluvíte mi z duše p.Jaroslave.Jěště bych mezi příjemné činnosti zařadil každodení procházku sadem, a kochání se nad zvládnutými úkoly, které mě zahrada nachystala.Kochám se i několikrát za den.

Roubování mě nikdo neučil, časem jsem na to přicházel sám, taky odbornými radami z knížek, i tady z webu.Je třeba k tomu najít odvahu, a říci si"když se to naučili jiní, naučím se to taky.Přijít na to jak se to dělá, a dělat se to másmiley,nezoufat když se to nepovede.Nemusí to být naší příčinou, ale třeba špatnými, zmrzlými,uschlými, narašenými rouby.Dodnes ale neumím roubovat "na kozí nožku",to už je náročnější.

host - 25.2 (?), 25.10.2012 10:58

Puvodni dotaz pana ing. mi připada snahu navratu k pazourku a křesadlu, nic proti ekologii.Ale prazemědělci neznali eco a uznavali heslo dej kravě do držky a ona ti da do dižky, bylo to ale miněno pokud nenakrmiš nebudeš mit přirustek.Pokud se řeže bezhlavě a neznale, tak se běžně přichazi o 50-75 procent urody odstraněnim květnich pupenu.Pokud na letorostech zustanou pouze listove tak neni divu, že jdou do dřeva.Je vidět, že vysoke vzdělani ani v hnojařině nenahradi praxi a zkušenost.Ale přeroubovani jakychkoli modernich nebo starych odrud problem nevyřeši.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 12.162 (?), 25.10.2012 10:19

Souhlasím s příspěvkem a jenom dodám, že naučit se roubovat je jen polovina úspěchu. Ta druhá je jak strom zejména vzrostlý na roubování připravit. Tedy kde roubovat a v jaké výšce a atd. Viděl jsem bezpočet roubů, které se přijaly ale byly na takové poloze nebo v takové nerovnováze se zbytkem habitusu, že zakrněly a vůbec s toho nic nebylo.

Reakce na host 25.2

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024