Okus ovocných stromků
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 232.188 (?), 8.12.2011 17:30, zobrazeno: 29486x
Prosím o radu, jak co nejúčiněji zabránit okusu ovocných stromků. Jsou to 2 roky, co nám na zahradě ohlodali zajíci co se dalo a dalo se toho hodně, protože sněhu bylo tolik, že plot byl zavátý, kmeny byly zaváté, tak ohlodali větve a spásly celou, již zapěstovanou stěnu z jabloní. Prosím, jestli někdo nevymyslel, jak ochránit korunu stromků, kdyby zase bylo tolik sněhu. Obvod zahrady je velký, ve svahu a částečně špatně přístupný, není tedy možné odhrabat sníh od plotu. Myslím, že netkaná folie asi není moc platná a při použití folie (igelit) nevím, jestli by nevadilo, že je prakticky nepropustný. Prosím o vaše zkušenosti. Ol.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.188 (?), 8.12.2011 21:17
Děkuji za radu, zkusíme to s těmi větvemi, ale chci se zeptat, píšete čerstvé, mohu si je přichystat nařezat už teď nebo to opravdu musí být čerstvě ořezané, třeba když budou potřeba až v únoru. A nevíte, co mají zajíci nejraději? Slyšela jsem, že právě jabloně, ikdyž nám okousali i švestky. Jestli by stačily větve neovocných stromů nebo keřů. Ol.
|
|
 |
|
 |
 |
|
j.c. - Stříbrný Zahrádkář (142) - 65.199 (?), 8.12.2011 21:36
Asi by ty větve neměly být suchý. Co jim nejvíc chutná jsem popravdě nijak nestudoval, většinou jsme jim řízli / střihli/ větve z jabloní. Mladý a šťavnatý větve v době bídy vezmou myslím všechny. tuje ovšem nejedli.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.31 (?), 8.12.2011 21:55
Najväčšie škody nám v záhr. osade narobili gravidné zajačice nie uprostred zimy, ale v marci, keď už bola za plotom osady zelená tráva. Lenže nedostupná pre zajacov pod vrstvou čerstvej snehovej pokrývky. Prekonať oplotenie je pre nich hračka. V priebehu jednej noci poničili tretinu ovocných stromkov v osade. Prevažne jadroviny. Kôru strhávali po celých pásoch, ostali iba holé biele kmienky. Kto je nemal obalené, plakal. O chvíľu sa sneh roztopil a zajaci prestali mať o osadu záujem. K dotazu pána na začiatku vlákna: Nedala by sa ovocná stena proti okusu zverou pri vysokom snehu chrániť napr. natiahnutím vinohradníckych sietí proti škorcom? Zajacom by sa do nich zamotali packy a prestali by sa možno škriabať na živé konáre? Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.59 (?), 9.12.2011 2:22
Ale dejte si potom pozor na výpadek při krmení - zvěř zvyklá stahovat se k zahradě za pící najde hodně rychle jiný zdroj potravy, když ho nenajde v krmelci... to jsou potom škody ještě větší...
Já jsem si vloni strhnul v březnu ochranu kmene u krásně zapěstované čtyřleté švestky - při opouštění zahrady jsem ji zapomněl znovu oplotit - svou nedbalostí to tak bylo až do 1.května, kdy jsem si řekl, že nyní už oplocovat nebudu, že pokud nebyla ohryzána doteď, nyní si pro nové(opět zapomenuté) pletivo nepojedu - doteď si rvu vlasy - další víkend ohryzáno doběla kolem dokola...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 19.98 (?), 9.12.2011 14:50
Pane Liberdo, není mi jasné, jestli Váš nápad s krmelcem sena je Vaše osobní zkušenost, či Vás to jen tak napadlo. Můžu Vás i ostatní ujistit, že pokud jde o srnčí zvěř, seno ji absolutně nezajímá ani když je spousta sněhu i několik týdnů. Seno si tato mlsná zvěř nechává až jako úplně poslední možnost a rozhodně se nejprve pokusí dostat k těm stromkům.Vyzkoušeno.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|