Okrasná jabloň Royal Beauty jako "slunečník"

Z - (27) - 7.13 (?)
4.5.2016 9:35

I když se podaří větve podepřít a vytvarovat, nebudou pak nové přírůstky (bez podpěr) dělat "záclonky"?- nové přírůstky porostou stále dolů.

Jen pro případnou inspiraci. Existují i jablka na jídlo s červenými listy a plody - Redlove® Odysso®. Mám doma - nově od podzimu. Listy, které raší jsou zatím tmavě červené.

Jsou roubovaná ale na slabých podnožích, což pro tento účel nejde. Ale na silnější podnoži by mohlo býti řešením, pokud se moc neliší růstem od běžné jabloně. 

Pokud červená jabloň není podmínkou, viděla jsem takto tvarované japonské hrušky. 

Zuzka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 245.172 (?), 2.5.2016 14:42, zobrazeno: 8482x

Zdravím, můžete mi prosím poradit zda je kultivar okrasné jabloně Royal Beauty (červenolistá s převislý růstem, korunka zapěstovná ve 2m)) vhodná pro zapěstování jako přírodní slunečník pro vytvoření příjemného posezení pod stromem. V zahradnictví mi jej nyní nabízejí, trochu se bojím, aby nevisela příliš. Ráda bych, aby šla hlavně do široka. Moc děkuji za radu.

Erika S.

host - 35.250 (?), 2.5.2016 15:27

Dobrý den, moc nerozumím tomu, proč nechcete nabídku přijmout, jabloň je okrasná květem i plody, je zapěstovaná v žádoucí výšce, udělá pěkný měkký stín. To, jak poroste do šířky určíte Vy svojí péčí, podporami, tvarováním a pod.  Já bych brala všemi deseti.  

host - 245.172 (?), 2.5.2016 16:25

Na fotkách tohoto kultivaru jsem všude viděla velmi převislý růst - jako deštník ale složený, a to moc pro účel posezení nevyhovuje. Nevím do jaké míry lze převislost regulovat, tak aby byla jabloň i široká a jen lehce převislá, proto jsem položila tento dotaz. Kdybych byla odborník, tak bych se neptala.

E.S.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 135.7 (?), 2.5.2016 22:50

Myslím, že jsou Vaše obavy oprávněné a pro Váš účel to bude příliš převislý stromek. Ne, že by to nešlo, ale bylo by to moc pracné vyvazovat a stříhat a tvarovat potřebný tvar koruny. Jistě jsou i jiné červenolisté odrůdy jabloní, které Váš účel splní lépe, spíše s klasickým typem růstu. Pak potřebný tvar udržíte snadněji.

Josef.

host - 14.170 (?), 3.5.2016 7:17

Tak s tím nesouhlasím. Myslím, že je lepší vytvarovat převislou korunku do méně převislého tvaru, než dělat z klasické odrůdy smuteční tvar. Na temeni větví vám porostou vlky, které budete muset neustále odstraňovat. Optimální by bylo sehnat odrůdu, která dělá přirozeně širší deštník.

V.

Z - (27) - 7.13 (?), 4.5.2016 9:35

I když se podaří větve podepřít a vytvarovat, nebudou pak nové přírůstky (bez podpěr) dělat "záclonky"?- nové přírůstky porostou stále dolů.

Jen pro případnou inspiraci. Existují i jablka na jídlo s červenými listy a plody - Redlove® Odysso®. Mám doma - nově od podzimu. Listy, které raší jsou zatím tmavě červené.

Jsou roubovaná ale na slabých podnožích, což pro tento účel nejde. Ale na silnější podnoži by mohlo býti řešením, pokud se moc neliší růstem od běžné jabloně. 

Pokud červená jabloň není podmínkou, viděla jsem takto tvarované japonské hrušky. 

Zuzka

host - 14.170 (?), 5.5.2016 21:03

Budou. A to je špatně?  Jde o to co zadavatelka chce. Jestli to má být jako slunečník - iglú, nebo libovolný strom s korunou vrhající stín.

Ovocné stromy s plody, které lákají vosy bych nedoporučoval.

V.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 6.5.2016 9:46

Přírodní slunečník... záleží i na tom, jestli chcete, aby to jako slunečník vypadalo nebo i fungovalo. My třeba najčastěji vysedáváme venku odpoledne, no a to klasický tvar slunečníku moc stín nedává, a tu trošku stínu, kterou dá, tak ta není stejně pod slunečníkem. :-)  Takže pak takový převislý strom s větvemi až k zemi umožňuje posezení ve stínu, i když nesedíte přímo pod stromem, ale posunujete se kolem stromu, podle toho jak se posouvá slunko po obloze.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz