Okousané jabloně
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 28.1.2010 9:55
Přeji zdar, škoda dobře zakořeněných stromků a peněz.Já jsem použil a také další postižení černou barvu pásky.
To je pravda, ale škoda je právě těch dobře zakořeněných stromků. A to stromky vysazené na podzim věru nejsou. Netvrdím, že se nemohou ujmout, ale růst se zbrzdí, prostě ztráta času. A čas je, pro nás starší, dražší, než cena jedné sazenice.
Jinak z okousaného stromku lze založit vlastní matečnici podnoží (pokud je na štítku uvedena)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 104.166 (?), 30.1.2010 14:07
Loni jsem koupil pozemek s několika ovocnými stromy a včera jsem byl zkontrolovat situaci a bohužel jedna jabloň to odnesla. Ta jabloň tam je léta, předchozí majitelé jí podle všechno nijak nechránili proti ohryzu a přesto nebyl žádný problém, takže ani já jsem prevenci neřešil.
Kmínek je okousaný komplet od koruny až ke kořenům po celém obvodu. Mrkněte na fotografii. Je mi líto jej vykopat a zahodit, měl jsem s ním velké plány, takže asi zkusím tu gumovou pásku.
Co si o tom myslí zkušení pěstitelé, je to nesmysl?
Díky za rady. David Literák
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.105 (?), 30.1.2010 21:48
Nevyhazujte stromek. Viděl jsem okousanou jabloň po celém obvodu kmene a ta po natření balzámem a sestřihu korunky dále rostla. Kůra není tak důležitá jako zachované kambium, které nemusí být okusem zničeno. Samozřejmě, že to stromku vadí, ale je tady šance. Totéž jsem viděl u meruzalky, ale to je plevel s vyšším stupněm regenerace. Mimmo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 104.166 (?), 30.1.2010 22:35
Já to taky vzdát nechci, takže jsem přemýšlel, že bych to zatáhl štěpařským voskem a přemotal lýkem... to je tak jediné, co znám... zítra zaběhnu do Obi a uvidím, co vůbec budou mít.
Díky za naději
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.15 (?), 4.2.2010 9:23
Nevěřím, že by kambium po odkorování mohlo přežít. V tomto případě je jediná šance na záchranu přemostění.
Sestřihněte korunu, stromek snad vyraší. Pokud mrazy nepoškodí dřevo půjde míza jím. Je potřeba zajistit tok mízy (asimilátů) zpět do kořenů, což se dějě lýkem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.223 (?), 31.1.2010 16:40
Přibližně před 3O lety, když jsem postavil dům, objednal jsem si přes zahrádkářskou organizaci ovocné stromky. Bohužel jsem ji nestihl do zimy oplotit. Na začátku dubna následujícího roku mi přímo pod oknem zajíci okousali Jonatan a Spartana. Kmínek Jonatanu byl oholen asi ze dvou třetin, Spartanu asi z poloviny. Od země až po korunku. Zkušeností jsem měl tenkrát málo. Natřel jsem takto oholené kmínky vápenným mlékem s přídáním trocha jílu. Kmínky jsem pak obalil vlnitou lepenkou a překryl folií z PVC. Zakrátil jsem větvičky a stromky takto ponechal do léta.
Teprve pak mi někdo poradil, že existuje stromový balzám. Ihned jsem ho zaskoupil, odstranil papírový kryt a Pvc, opatrně setřel nátěr s jílem a natřel balzamem. Stromky postupně oloupané části zacelovaly, začaly i rodit a v plné plodnosti dávaly velmi dobré úrody. Asi po deseti letech zbyla na každém kmínku pouze podélné jizva. Takto dobře plodily více než dvacet let, potom i když byly ještě v dobré kondici, musely ustoupit novým odrůdám.
Od té doby jsem takto oholené kmínky nikde nespatřil. Tolik má zkušenost z doby, kdy jsem byl v ovocnařině napůl laik.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|