Okousané jabloně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?) 
1.3.2010 18:36

Vůbec nejde o přikrytí jablek hlínou. Důležitý je naopak přísun kyslíku. Zeminou jen lehounce prosypat (pošpinit), aby se tlejícím jablkům dodaly správné mikroorganizmy.
   Kousek od mé zahrady je starý sad po Němcích, o který se od války nikdo nestará. Na podzim je pod stromy nastláno jablky. Včera jsem se tam procházel - zbytky sněhu, místy již klouzavá černorezavá kaše. Jako každý rok. V červnu, kdy se seče tráva, nebývá po jablkách a listí již ani památky. 
  Že Vám vydrží jablka v kompostu 2 roky čerstvá, to nechápu. Sousedovi letos uskladněná jablka v bedně 2x zmrzla a rozmrzla. Když je vynášel z garáže, protékaly dírami v přepravce.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 120.236 (?), 1.3.2010 19:05

Moc děkuji, opět jste mi pomohl, ujasnila jsem si, že člověk v sobě má dogmata, která je třeba logicky a zdravým rozumem odbourávat. Děkuji

host - 172.171 (?), 1.3.2010 10:24

Řešil jsem ten samý problém před dvěma roky.Kmínky stromků byly okousané dokola.Natřel jsem je zimním stromovým balzámem(taková tmavě hnědá medovitá hmota)a zabalil potravinářskou folíí.Stromky krásně vykvetly a odplodily.Bohužel druhý rok všechny takto ošetřené stromky na jaře uschly.Možná že jsem měl ten nátěr opakovat, protože po rozbalení folie byla hmota balzámu vyžilá a rozpraskaná a stromky tyto rány kůrou nezatáhly.Tak že následovalo ostříhání až k začátku okusu.Naštěstí stromky už byly dobře zakořeněné, tak že nad podnoží vyhnaly nové větvičky, které budu letos zapěstovávat do korunek.Je to pořád lepší než stromky vykopávat a i rychlost růstu je podstatně rychlejší než u nově zasazených stromků.Ten zimní stromový balzám je dobrý, ale ne na takto velká poranění.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.3.2010 12:00

Obávám se, že ani opakovaný nátěr balzámem by nepomohl. Voda a živiny od kořenů putují do koruny taky dřevním válcem, naopak asimiláty z koruny dolů výhradně pletivy  pod kůrou. Tedy v roce okousání ještě stromky obrašily a plodily, letní tok asimilátů ale váznul, takže stromky posléze odumřely. Šanci mají pouze tehdy, když okus není velký - co se týče hloubky i rozsahu a stromky během roku stihnout obnovit alespoň část vodivých pletiv.

Lenka 22 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (122) - 102.246 (?), 3.3.2010 15:46

Pane Vysloužil, děkuji Vám za informaci o následcích okousání kmínků v dalším roce. Raději ty poškozené stromky, které jsem pro letošek zachránila, odstaraním. Lyko je pryč, takže příští rok by z nich asi nic nebylo. Když pořídím nové, tak mi za rok stihnout zakořenit a budu m ít úrodu dříve. Mezitím dokončím, plot a dám kolem stromků pletivo.

host - 248.56 (?), 30.8.2021 10:20

Pane Vysloužil koukán na dva krásné stromky jabloní, které mi ohlodali králíci kolem dokola ve výšce asi 20cm.Jsem dost zoufalá tady u nás ve výzkumáku říkají všichni špatné dávají tomu dva roky.Já se s tím, ale nechci smířit jak na přemostění nevím to bych musela vidět natřela jsem je voskem, nemáte ještě nějaký nápad prosím?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz