Odrůdy vhodné na křížaly
|
|
 |
 |
host - 185.233 (?) 20.10.2007 23:01
Suším šampiony - mám obezděnou krbovou vložku, vrchem jde spousta teplého až horkého vzduchu, podle toho, jak přikládám. Z dřevěných nízkých bedýnek jsem odstranil dna a nahradil je pletivem, potaženým plastem. Bedýnky skládám na sebe. Když topím málo, přes noc mám křížaly usušené, když topím víc, mám za pár hodin křupavé lahodné jablečné chipsy  ! Suším tak i houby, nemá to chybu! Jinak samozřejmě na radiátoru také, ale tam musí být tenčí plátky. To krb mi usuší i dvoucentimetrové špalíky a to je pak zakousnutíčko! Jerome
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.208 (?), 20.10.2007 10:51
Pane Vysloužile, na čem sušíte? Máte sušičku, nebo nějaký vyrobený sušič ovoce. Nemám s tím žádné zkušenosti a chtěla bych to zkusit. Díky Daniela.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 100.5 (?), 20.10.2007 11:40
V zimě suším na radiátorech a akumulačních kamnech. Ovoce mi nahrazuje zvlhčovač vzduchu. Mimo topnou sezónu suším v sušicce ROMMELSBACHER DA-750/DOMO DO600S v době nočního proudu.
Na tomto typu oceňuji, že vzduch neprochází všemi patry, takže je možné na každém platě sušit něco jiného bez rizika načichnutí.
Zkušeností není třeba, křížaly uschnou samy. Nejsou tak vybělené jako ty blanšírované v obchodě, ale o to chutnější. Suším jablka a hrušky předem oloupané škrabkou na brambory. Někteří to kritizují, slupky vyžadují, ale mně to tak chutná víc. Švestky vypeckované. Používáme je ve směsích (i s ořechy) jako zobání u televize i jako suchou potravu na běžkách a na cyklovýletech.
Z hrušek se mi osvědčila jednboznačně Charneuzská - plody jsou poměrně sušší a křížaly jsou skvělé, taky se odrůdě říká Fíkovka. U jablek tápu. Dřív jsem preferoval sušší sladké Matčino, ale křížaly jsou trochu fádně sladké a hnědnou. Letos jsem použil Rubíny (při sklizni jich bylo hodně nakousaných vosami) , jsou velké a málo hnědnou, na vlažném radiátoru ale začaly do 2 dnů kvasit. Dobře schnou přezrálá pozdní jablka, která scvrknou ve sklepě a nesní se. Hůře se ale loupou a jejich chuť není až tak úplně ono. Tak by mě zajímalo, jak to dělají ostatní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.208 (?), 20.10.2007 12:02
Děkuji za obsáhlou informaci. Vidím, že to sušení opravdu není žádná věda - vyzkouším ty radiátory. Horší je ten výběr ovoce. Věnuji se spíš zelenině a kytičkám, takže o odrůdách jablek a hrušek vím pramálo. Koupili jsme dům se zahradou, na které byly dva stromky. Jeden meruňka a druhý švestka. Ačkoliv nejsem odborník, zvládla jsem i prořezávání a péči o ně. Zatím se jim daří a každým rokem sklízíme slušnou úrodu. Občas dostaneme i nějaká jablíčka z úrody od sousedů, tak to zkusím usušit a uvidím. Zdravím - Daniela.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.233 (?), 20.10.2007 23:01
Suším šampiony - mám obezděnou krbovou vložku, vrchem jde spousta teplého až horkého vzduchu, podle toho, jak přikládám. Z dřevěných nízkých bedýnek jsem odstranil dna a nahradil je pletivem, potaženým plastem. Bedýnky skládám na sebe. Když topím málo, přes noc mám křížaly usušené, když topím víc, mám za pár hodin křupavé lahodné jablečné chipsy  ! Suším tak i houby, nemá to chybu! Jinak samozřejmě na radiátoru také, ale tam musí být tenčí plátky. To krb mi usuší i dvoucentimetrové špalíky a to je pak zakousnutíčko! Jerome
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.233 (?), 21.10.2007 19:01
Z obou důvodů - šampiony jsou sladké a mám jich hodně a nejlepší jsou právě teď. Skutečně, po vánocích jsou již chuťově fádní...Ale suším je také proto, že mají jemnou slupku, která se na křížale téměř nepozná, nezaskočí v krku. Jinak - my doma také odrůdy s tužší slupkou loupeme...
Jerome
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 215.8 (?), 21.10.2007 19:43
Harmonickou (sladce navinulou) chuť a nehnědnoucí dužninu má gdanský hranáč. Ale ten asi kvůli tomu pěstovat nezačnete.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 197.143 (?), 21.10.2007 22:28
Jednou z nejvhodnějších odrůd je řechtáč soudkovitý. Obsahuje málo vody, a křížaly z něj jsou vnikající k televizi. Nehnědnou, jen slabě béžovatí. Mají kyselkavou chuť.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|