odrůdy.. určila jsem je dobře?
|
|
 |
 |
host - 130.20 (?) 16.9.2008 9:47
Těch kožených není mnoho. Mohlo by to být Boskopské, původní, nečervená varianta, nebo Kanadská reneta. Asi dobrý štrůdlák, nakyslé, méně šťavnaté, hrubší.
To určení odrůd - když se nepodaří, nejde o tragédii. Budou podzimní výstavy, lze tam požádat komisi, i to však nemusí být na stopro. Jde hlavně o to, jaký je charakter růstu stromu, jak bude snášet průklest a zmlazení. Když v březnu provedete průklest tak, abyste neodstranila více než čtvrtinu - jde o hrubé porovnání hromady na zemi s korunou - podle mne neuděláte chybu. Opatrně se zmlazováním do starého dřeva, aby nenarostla "košťata".
Ochutnávejte plody, zda Vám za to stojí. Já rád sázím nové stromky, tak bych asi hodně vyhazoval, ale v tom mne neposlouchejte. Navíc likvidace je pěkná dřina, ale zase je pak čím topit.
Ještě ten Golden D. - porovnejte ho s plodem z krámu - tvarově se mi taky moc nezdá, ale půjde pomalu ochutnat, i když porovnání v konzumní zralosti je směrodatnější. Bylo by vhodné znát, kdy došlo k původní výsadbě, myslím, že Golden je tu až tak po roce 1965 a Šampion asi později. Pokud byste znala rok výsadby alespoň přibližně, je dobré vzít pomologii z té doby. Upřímně přeji radost a úspěchy. Z.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 21:23, zobrazeno: 8708x
Dobrý den všem,
potřebovala bych kontrolu v určování jablek.. můžete mi prosím napsat zda jsem se trefila? Předem děkuji za pomoc. Každé foto je z jiného stromu.
Olinka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 21:54
Děkuji, jak jsem psala jsem začátečník a navíc jsem to určovala jen podle fotek v knize..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.10 (?), 15.9.2008 23:18
Souhlasím s Romilou, Glostery jsou protáhlé, kolem kalichu (bubáku) hrbolaté, temně červené, ale kolem kalicha zůstávají dlouho zelené - to je pro ně typické. Šampion se mi také nezdá - měl by být žíhaný. "Kožené" jablko by snad mohlo být Boskoopské (je nakyslé) nebo Parkerovo (je sladké), případně některá z kožených renet - ta fotka není nic moc.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 218.150 (?), 15.9.2008 23:30
Moc se v tom nevyznám, ale šampion, tak ten vypadá úplně jinak. Tohle nevím co je, připomíná mě to spíš melodii.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Olinka - (7) - 91.252 (?), 16.9.2008 7:34
Tak koukám, že jsem se vůbec netrefila... děkuji všem a pokud by někoho napadlo co by to mohlo být za odrůdy, tak vám budu věčná.. Olinka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 16.9.2008 9:47
Těch kožených není mnoho. Mohlo by to být Boskopské, původní, nečervená varianta, nebo Kanadská reneta. Asi dobrý štrůdlák, nakyslé, méně šťavnaté, hrubší.
To určení odrůd - když se nepodaří, nejde o tragédii. Budou podzimní výstavy, lze tam požádat komisi, i to však nemusí být na stopro. Jde hlavně o to, jaký je charakter růstu stromu, jak bude snášet průklest a zmlazení. Když v březnu provedete průklest tak, abyste neodstranila více než čtvrtinu - jde o hrubé porovnání hromady na zemi s korunou - podle mne neuděláte chybu. Opatrně se zmlazováním do starého dřeva, aby nenarostla "košťata".
Ochutnávejte plody, zda Vám za to stojí. Já rád sázím nové stromky, tak bych asi hodně vyhazoval, ale v tom mne neposlouchejte. Navíc likvidace je pěkná dřina, ale zase je pak čím topit.
Ještě ten Golden D. - porovnejte ho s plodem z krámu - tvarově se mi taky moc nezdá, ale půjde pomalu ochutnat, i když porovnání v konzumní zralosti je směrodatnější. Bylo by vhodné znát, kdy došlo k původní výsadbě, myslím, že Golden je tu až tak po roce 1965 a Šampion asi později. Pokud byste znala rok výsadby alespoň přibližně, je dobré vzít pomologii z té doby. Upřímně přeji radost a úspěchy. Z.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.10 (?), 16.9.2008 17:58
Golden Delicious v chladnějších polohách může mít líčko a bývá ke kalichu zúžený, takže se liší od Goldenů koupených v obchodě. Typická je dlouhá tenká stopka, jestli jí ty vaše nemají, nejsou to goldeny.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|