odrůdy.. určila jsem je dobře?

host - 130.20 (?)
16.9.2008 9:47

Těch kožených není mnoho. Mohlo by to být Boskopské, původní, nečervená varianta, nebo Kanadská reneta. Asi dobrý štrůdlák, nakyslé, méně šťavnaté, hrubší.

To určení odrůd - když se nepodaří, nejde o tragédii. Budou podzimní výstavy, lze tam požádat komisi, i to však nemusí být na stopro. Jde hlavně o to, jaký je charakter růstu stromu, jak bude snášet průklest a zmlazení. Když v březnu provedete průklest tak, abyste neodstranila více než čtvrtinu - jde o hrubé porovnání hromady na zemi s korunou - podle mne neuděláte chybu. Opatrně se zmlazováním do starého dřeva, aby nenarostla "košťata".

Ochutnávejte plody, zda Vám za to stojí. Já rád sázím nové stromky, tak bych asi hodně vyhazoval, ale v tom mne neposlouchejte. Navíc likvidace je pěkná dřina, ale zase je pak čím topit.

Ještě ten Golden D. - porovnejte ho s plodem z krámu - tvarově se mi taky moc nezdá, ale půjde pomalu ochutnat, i když porovnání v konzumní zralosti je směrodatnější. Bylo by vhodné znát, kdy došlo k původní výsadbě, myslím, že Golden je tu až tak po roce 1965 a Šampion asi později. Pokud byste znala rok výsadby alespoň přibližně, je dobré vzít pomologii z té doby. Upřímně přeji radost a úspěchy. Z.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 21:23, zobrazeno: 8708x

Dobrý den všem,

potřebovala bych kontrolu v určování jablek.. můžete mi prosím napsat zda jsem se trefila? Předem děkuji za pomoc. Každé foto je z jiného stromu.

Olinka

gloster
gloster
šampión
šampión
gloster
gloster
gloster
gloster
golden delicious
golden delicious
na povrchu vypadá jako by bylo z kůže.. a v kinize jsem nic podobného nenašla
na povrchu vypadá jako by bylo z kůže.. a v kinize jsem nic podobného nenašla
prima
prima
prima
prima
prima
prima

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 118.111 (?), 15.9.2008 21:40

Glostery mám a soused také. Máme je stejné. Rozhodně se úplně liší od těch, které jste označila. Za stopkou jsou největšího průměru a jsou protáhlá do špičky ke květu. Vybarvení mají tmavě červené téměř do vínova a kam nejde sluníčko, zůstávají zelené. M.R.

Olinka - (7) - 91.252 (?), 15.9.2008 21:54

Děkuji, jak jsem psala jsem začátečník a navíc jsem to určovala jen podle fotek v knize..

host - 254.10 (?), 15.9.2008 23:18
Souhlasím s Romilou, Glostery jsou protáhlé, kolem kalichu (bubáku) hrbolaté, temně červené, ale kolem kalicha zůstávají dlouho zelené - to je pro ně typické. Šampion se mi také nezdá - měl by být žíhaný. "Kožené" jablko by snad mohlo být Boskoopské (je nakyslé) nebo Parkerovo (je sladké), případně některá z kožených renet - ta fotka není nic moc.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 15.9.2008 23:21

Bohužel, ani Prima není Prima. Ty jsou trochu podobné Glosterům, temně červené, trochu kuželovité, nikoli však zelené kolem kalicha 

host - 218.150 (?), 15.9.2008 23:30

Moc se v tom nevyznám, ale šampion, tak ten vypadá úplně jinak.  Tohle nevím co je, připomíná mě to spíš melodii.

Olinka - (7) - 91.252 (?), 16.9.2008 7:34

Tak koukám, že jsem se vůbec netrefila... děkuji všem a pokud by někoho napadlo co by to mohlo být za odrůdy, tak vám budu věčná.. Olinka

host - 130.20 (?), 16.9.2008 9:47

Těch kožených není mnoho. Mohlo by to být Boskopské, původní, nečervená varianta, nebo Kanadská reneta. Asi dobrý štrůdlák, nakyslé, méně šťavnaté, hrubší.

To určení odrůd - když se nepodaří, nejde o tragédii. Budou podzimní výstavy, lze tam požádat komisi, i to však nemusí být na stopro. Jde hlavně o to, jaký je charakter růstu stromu, jak bude snášet průklest a zmlazení. Když v březnu provedete průklest tak, abyste neodstranila více než čtvrtinu - jde o hrubé porovnání hromady na zemi s korunou - podle mne neuděláte chybu. Opatrně se zmlazováním do starého dřeva, aby nenarostla "košťata".

Ochutnávejte plody, zda Vám za to stojí. Já rád sázím nové stromky, tak bych asi hodně vyhazoval, ale v tom mne neposlouchejte. Navíc likvidace je pěkná dřina, ale zase je pak čím topit.

Ještě ten Golden D. - porovnejte ho s plodem z krámu - tvarově se mi taky moc nezdá, ale půjde pomalu ochutnat, i když porovnání v konzumní zralosti je směrodatnější. Bylo by vhodné znát, kdy došlo k původní výsadbě, myslím, že Golden je tu až tak po roce 1965 a Šampion asi později. Pokud byste znala rok výsadby alespoň přibližně, je dobré vzít pomologii z té doby. Upřímně přeji radost a úspěchy. Z.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 16.9.2008 11:52

Šampion jsem sázel poprvé roku 1977, byla to novinka, i když jej mnozí měli asi dřív. Prakticky vůbec se nemnožil pro vyšší kmenné tvary
Rouby Goldenů se k nám začaly vozit - často potajmu - hned po válce. Mnohé se (omylem i cíleně) zaměňovaly za Grimesovo zlatožluté, které bylo dostupnější a na první pohled velmi podobné.
   To co popisujete jako Prima, trochu připomíná Grávštýnské

host - 254.10 (?), 16.9.2008 17:58
Golden Delicious v chladnějších polohách může mít líčko a bývá ke kalichu zúžený, takže se liší od Goldenů koupených v obchodě. Typická je dlouhá tenká stopka, jestli jí ty vaše nemají, nejsou to goldeny.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz