Odrůda Míšeňské
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.242 (?), 16.3.2014 13:15
Dobrý den.
No, tzv. Sudety jsou ale dlouhatánský kraj a taky zemí na západ od Krušných hor je habaděj. Ráta pán aj Írsko?
Přihodím jedno z uváděných možných míst původu v Čechách (Sudetech). Míšňany (Meisetschlag). Zaniklá obec ve VVP Boletice, okr. CK. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 16.3.2014 16:47
Kromě Míšeňského byly oblíbené Polomíšeňské, tedy cv. Hedvábné bílé zimní. Další podobná odrůda, která se sem dovážela a parazitovala na oblibě Míšeňských je Kalterer Bohemer.
Přikládám text od prof. Němce
V.
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 16.3.2014 16:48
|
|
|
|
|
|
|
kastef 1975 - Stříbrný Zahrádkář (305) - 138.131 (?), 16.3.2014 18:44
po sklizni, pokud tedy nějaká bude/ protože loni sme jablka na tom údajném míšenském měli..plodí jednou za 2 roky./,vyfotím.Pokud bych věřila té fotce z prodeje stromků, tak jsou to na tuty ony.Ale viděla sem i jiné fotky, co se jim nepodobaly.
Prostě mám menší ploše kulovitá jablka se silnou, kožovitou slupkou, žluté barvy s tečkami a merunkově oranžovým líčkem,/rozmytým, ne žíhané/plody bývají částečně od stopky rzivé.Dužina je tuhá, suchá,spíš sladší, Jablka jsou tvrdá a při pádu ze stromu se minimálně otloukají a na zemi vydrží ležet dlouho, absolutně nehnijí.Fotka posklizni to rozetne.
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 192.71 (?), 16.3.2014 20:14
"Ráta pán aj Írsko?" Až tak ďaleko na západ od českých pohraničných hôr prirodzene ísť nemusíme, stačí keď ostaneme v Sassku. Práve túto krajinu s bohatou históriou pestovania a šľachtenia jabloní som mal na mysli. Skutočnosť, že popisy chuti Míšeňských jabĺčok sa diametrálne rozchádzajú, ale aj fakt, že sa tieto jablone pestujú už viac ako 500 rokov, svedčia istotne o výnimočných vlastnostiach, vďaka ktorým sa Míšeňské presadilo v konkurencii ostatných krajových odrôd. Bez ohľadu na to, či Míšeňské vzniklo v oblasti Lipska alebo na Českobudějovicku, jeho rozšírenie a skvelá povesť bude zrejme zásluhou nie len iba zdravého rastu a životaschopného dreva, ale pravdepodobne aj slušnej skladovateľnosti, minimálneho otláčanie plodov pri preprave a hlavne osviežujúcej kyselinky spojenej s harmonickou sladkosťou a korenitosťou. Ako rád by som toto jabĺčko okoštoval. Verím tomu, že si podľa Bohuslava Balbína musel pápež spolu s kardinálmi na jablkách od Jiřího Lobkovic parádne pochutnávať. Ak tieto plody vydržali cestu na vozoch z Čiech až do Ríma, klobúk dole pred Míšeňským.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 17.3.2014 6:28
Pro představu jak byla Míšeňská ceněna na trhu přikládám odkaz na svůj starší příspěvek.
V.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|