Odebrání roubu v den roubování
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 33.218 (?), 26.7.2015 10:27, zobrazeno: 10551x
Zdravím,
přečetl jsem již hory textu, ale nenašel odpovědi na své základní hloupé otázky.
Dá se, budu-li roubovat např. kopulací nebo do rozštěpu v únoru, použít roub odebraný ten den přímo ze stromu? Jak u jabloní, tak u třešní.
Potom také, pokud budu roubovat dejme tomu v únoru 2016, roubu rouby, které vyrostly přes rok 2015 (teď), nebo ještě o rok staršími (tj. můžu roubovat v části, která vyrostla loni a teď je již dřevnatá?).
A do třetice, lze na konci srpna nějak roubovat, pominu-li očkování? Dočetl jsem se, že lze do boku, je tomu tak?
Děkuji pěkně,
Michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 211.127 (?), 26.7.2015 12:19
1. Da sa v pohode samozrejme, odpadnu starosti s uchanim vrublov.
2. Da sa, u jadrovin by to malo byt bez problemov ale nie je to idealne, ak je moznost tak pouzit jednorocne vruble, ak nie tak asi lepsie ockovat pripadne..
3. Mozno sa da (nemam vyskusane) ale nejak nevidim zmysel, ked môzme na konci februara vrublovat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 33.218 (?), 26.7.2015 12:36
Děkuji!
Ad 1: Proč se tedy všude tak obsáhle probírá a zdůrazňuje včasné odebrání roubů a jejich uskladnění, když to lze udělat rovnou takto? To me právě mate. Samozřejmě pokud nechceme roubovat za kůru nebo rouby posílat, v tom případě to chápu.
Michal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.2 (?), 26.7.2015 13:05
Proč se tedy všude tak obsáhle probírá a zdůrazňuje včasné odebrání roubů a jejich uskladnění, když to lze udělat rovnou takto?
Kdyby jste si pozorně přečetl to obsáhlé čtení,a i zde se to mnohokrát probíralo, a lze si ty informace zpětně pohledat, zřejmě by jste narazil na podstatné, a důležité informace přípravy roubů u peckovin a jádrovin.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 232.74 (?), 26.7.2015 20:59
Čerstvý roub je podle mého názoru lepší pokud nemá pootevřené nebo příliš zvětšené pupeny. Ne všechny dřeviny mají skladovatelné rouby (např. broskve se dají použít jen čerstvé). A každý neumí rouby skladovat.
Roubování dvouletým dřevem je nouzový postup, když nenajdete jednoleté rouby. Na třešni se mi to už povedlo, ale lepší je brát rouby z řezaného stromu, který má slušné letorosty.
Koncem léta se hodně roubují angrešty a rybízy do boku a kopulací. Chytají se i peckoviny. Ne všechno se dá stihnout v optimální dobu (v předjaří). Roubuji, když mám čas a mám zajímavý roub, který už třeba nebude.
|
|
 |
|
 |
 |
|
tomast - Zlatý Zahrádkář (572) - 73.71 (?), 27.7.2015 10:46
předpokládám, že tazatel je, pokud jde o roubování, úplný začátetečník.
V takovém případě bych doporučoval začínat roubováním jádrovin za kůru, je to pro začátek přeci jenom jednodušší nežli kopulace. I roubování za kůru lze provést roubem odebraným týž den, ale rouby v tomto případě odebírám pouze z nově zakoupených stromků, které mají za sebou šok z vyrytí a přesazení a jsou tudíž opožděny za normální vegetací.
Pravděpodobnost ujmutí narašeného roubu lze zvýšit pomocí plastové manžety s vodou, která se postaví kolem roubu(je to popsáno v archivu). Letošní studené a vlhké jaro bylo pro záchranu předem narašených roubů naprosto ideální (i bez manžet)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 114.238 (?), 27.7.2015 11:09
Já několik roků po sobě doplňkově roubuji v půli července slivoně na myrobalány (ze stromu ihned na podnož), ujmutí bývá jen tak 50%, ale letos vysoké horka těmto roubům nesvědčí a tak asi z 25 roubů již pučí tři a dalších pět má jemně narašené očka, ostatní rouby postupně vysychají od horního očka po spodní třetí.Trošku je to zklamání protože jsem měl krásně vyzrálé rouby, ale není vždy posvícení.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|