Ochrana stromků v zimě před okusem zvěří
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 61.180 (?), 28.10.2007 18:58, zobrazeno: 54201x
Na podzim jsme zasadili nově ovocné stromky. Pozemek nebude v zimě ještě oplocen. Prosím poraďte jak ochránit stromky před okusem zvěří a zajíců. Uvažujeme o obalení kmenů kartonovým papírem nebo černou mulčovací fólií. Který materiál na ochranu doporučujete. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.180 (?), 28.10.2007 19:43
Jak se jmenuje repelentní nátěr a jde koupit, nebo se musí za lesníkem? Nejjednodušší se nám zdá obalit kmínek těsně mulčovací tkaninou a převázat provazem (zajíc tkaninu snad nežere a myši tam nemají proč lézt).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 214.234 (?), 28.10.2007 20:08
Arbosol, snad jsem ten název nezkomolil, normálně bývá na dědinách v obchodech a viděl jsem to i v Baumaxu. Lepší, než omotávat stromky něčím, je to králičí pletivo, takové ty náhradní varianty jako papír, tkaniny apod zvířata někdy zlikvidují, nevím proč a jak to dělají. Taky to pak někdy využívají mravenci a udělají si pod pevným obalem stromků mraveniště. Navíc stromky nejsou ožírány jen v zimě, ale celoročně, takže je nejlepší mít tam to pletivo a to celoročně. Ještě k tomu arbosolu, nefunguje úplně stoprocentně, už mi nějaké potvory ožraly i stromky arbosolem natřené.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 61.180 (?), 28.10.2007 21:49
Ja znam jen Arlborol, ale to byl postřik před květem. V planu jsme měli zahradu oplotit ještě na podzim, ale kvůli čekání na stav. povolení k oplocení, to už nestihneme. Jak rozmrzne, tak zahradu oplotíme a už budeme mít klid.
|
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 113.121 (?), 28.10.2007 22:29
Zvířátka jsou velmi vynalézavá, Mám jako jeden z mála v okolí oplocený sad, navíc celoročně u víc jak sto stromů a stromků králičí pletivo a přesto mě zajíci okousali v loňské tvrdé zimě větve u polokmenů, částečně i dva kmeny 30 ti letých jabloní, kde pletivo nebylo. U ročního Angoldu byla ochrana z tvrdého plastu, kterou do půli strhal a kmínek byl do běla. Dlouho sem nemohl přijít nato, kudy tam lezou, ale vystopoval sem ho ve sněhu. Stopy vždy před bránou končily. Spodek brány je do výše 90 cm plech a výš šprušle 20 čísel od sebe. Tama ten hajzlík proskakoval, nevím proč, jelikož okolo nás jsou neoplocené sady se stromy i mladými, ale jak sem na jaře zjistil, ani si jich nevšiml. Co dodat?
Zdravím
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.118 (?), 28.10.2007 22:58
Jojo, já mám 160cm pletivo a stejně jsem si nabil ústa. Na jaře ty kocouří mrchy a taky kuny (abych nekřivdil) značkují rajón. K tomu patří drásání kůry ze stromků. Přišel jsem o pár stromků právě když jsem sám sebe pochválil, jak pěkně jsem to vymyslel s tím pletivem. Pavel
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.1 (?), 29.10.2007 7:17
Ten lesnický nátěr se jmenuje Morsuvin nebo Neoponit ještě byl nějaký jiný ale už si nepamatuji .Nechal by se koupit u lesáků.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |