nové odrůdy jabloní
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 94.12 (?) 5.3.2009 8:45
Jak dlohou vložku používáte? Myslím, že brzdící účinek vložky bude tím větší, čím delší je vložka. Není kmínek v místě vložky tenší? Štěpujete ji současně s odrůdou - t.j. roub vložky a na něj roub ušlechtilé jabloně nebo s odstupem roku? Nemá bujná podnož tendenci vyhánět pod vložkou vlky?
Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.156 (?), 5.3.2009 21:46
Skúšal som v 80.a 90.rokoch pestovať v záhr. osade letné, jesenné a najmä zimné jablká. Zo zimných menujem: Golden, Spartan, Idared,KidsOrange, Zvonkové,Jonagold, Selena,Vanda, Produkta,Nabella, Pinova.Staršie odrody boli bujné a ťažko tvarovateľné ako voľne rastnúce palmety bez drôtenky. Rezistenty na M9 krpateli. Teraz mám na zahrádke v Senici pri dome ovocnú stenu na drôtenke: Florina, Melodia,Topaz a Pinova-na MM106, Rajka, Braeburn,Gala-Schniga, PinkLady-na M9 a Orion na M26. Posledné 4 zatiaľ nerodia. Vysledoval som, že každým rokom exceluje iná sorta: Vlani mala nadpriemerné plody Melodia(snad vplyvom prevrúblovania Topazom), chuťovo bol špica Topaz a Pinova. Môj favorit Rajka sklamal-horká škvrnitosť v pivnici. Zrejme nieje vhodná do nížin. Predvlani mala najkrajšie plody Pinova, navyše chuť má aromatickú ako Coxova reneta a napriek suchej šupke sa veľmi dobre skladuje. Pri výbere posledných menovaných odrôd som uprednostnil chuť plodov pred rezistenciou. Keďže do Nového roku boli všetky jablká zjedené a najlepšiu chuť majú okolo Vianoc, pochopil som, že sa tu oplatí pestovať neskoré zimné sorty. Už roky zháňam vrúblik z Luny alebo Opálu, zatiaľ neúspešne. S Fytosom som pred rokmi korešpondoval, ale vždy som došiel minútu po dvanáctej. Chápem, že kamion stromkov do Nemecka je dôležitejší ako drobný záhradkár zo Slovenska. Všetkých nadšencov zdraví Paľo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?), 9.3.2009 13:10
Lunu, Opál, Sirius, Orion, Lotos, Viktorii, Lipno vše originál z Fytosu - pro tuto sezonu už z nových stromků ostřiháno, co šlo, další rouby budou za rok, budete-li chtít, prosím připomeňte se - mail v registraci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|