Zdravím všechny pěstitele jabloní i ty ostatní. Nadchází nová sezona a s ní i testování nových odrůd. Několik jich na mé zahradě opět přibylo. Příspěvek se tak trochu týká i tématu "vaše Top jablko - jablko pro labužníky". V loňském roce na mnoha místech došlo k pomrznutí květů jabloní a tak bylo celkově úrody velmi málo. Dokonce snad byly i zprávy že výkup jablek respektive cena za vykupovaná jablka se přiblížila ceně konzumních jablek v obchodech.
Nicméně něco a někde se přeci jen urodilo. Z novinek za zmínku stojí určitě Otava, Opál, Luna a Karmína, které jsem měl tu čest ochutnat v Plzni ve Fytosu.
Otava - poměrně velké jablko, základní barvy žluté s růžově oranžovým líčkem na osluněné straně slupky. I přezrálé plody byly šťavnaté, sladké bez moučnetění. Vytkl bych jim drobnou pihovitost patrně nedostatek Ca v půdě.
Opál - (golden delicius x topaz) žlutější než golden delicius bez krycího líčka, středně velké plody, tvaru topazu. Pevná slupka - dobře skladovatelné jablko. Chuť je velmi sladká, velmi dobrá, dužnina křehká a šťavnatá. Vydrží do dubna bez známek vadnutí.
Luna - (golden delicius x topaz) voskově žlutobílá barva slupky bez líčka nebo se slabým oranžovým líčkem na osluněné straně. Tvar kulovitý bez žeber s méně znatelnými lenticelami než má golden. Nerzïvá tenká slupka. Chuti sladké, šťavnaté. Vydrží rovněž do dubna, ale rychleji vadne.
Karmína - zimní jablko, tvar zploštělý, velmi krátká silná stopka není vidět z obrysu plodu, barva je celo červená, tmavě karmínová, jen tam, kde se dva plody vzájemně dotýkají zůstává původní zelená. Chuť je sladce navinulá, ostřejší, šťavnatá. Skladovatelnost jako u idaredu.
Všechny výše popisované odrůdy jsou rezistentní vůči strupovitosti.
Další odrůdy zkouším doma - sloupcovitě rostoucí Sonet (zelené jablko), Dále letní Ametyst (fialové jablko), Lipno (podzimní kříženec vandy), Redspur, konečně naroubovaný Desert se má ke květu, tak uvidíme jak bude dozrávat v 500 mnm. Dále Gold Bohemia snad už ukáže první plody.
Z odrůd které již u mě loni zaplodily jsou Shery Cox - celočervená (i ve stínu) mutace Coxovy renety. Plodí na delších tenkých větvích. Kulovitá jablíčka středně velká, chuti výtečné (loni jsem měl štěstí, strupovistost měla útlum), K té chuti - nemohl jsem se dočkat jakou mají chuť a tak jsem první plody nakousl předčasně - a málem jsem si vylomil zub, vyvolal bolest břicha a další věci... chce to skutečně nechat dojít domav teple. Ale vydrží spolehlivě do Vánoc. pokud je tedy předčasně neskonzumujete jako já.:-)
Vanda - tak tu už jsem popisoval, podzimní větší jablko s mastnější slupkou, osvěžující chutí, šťavnatou dužninou. Myslím, že tato odrůda se nepřejí. A měla by si najít trvalé místo v každé zahradě. Dá se jíst přímo ze stromu, vydrží do Vánoc. Rezistent.
Jonaprince - v mém případě přeplozující odrůda plodící na krátkém dřevě. Nutná probírka, Plody velké, s červeným líčkem, a hluboko vnořeným kalichem. Výtečné chutí a vůně. Nutná probírka plodů. Tříleté Rouby se u mě tak tak držely.
S pozdravem Juraj Kafka