Nové jabloně, jaké?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?)
9.2.2008 16:33

Staré odrůdy bývají kystelejší. Obvykle ovšem ze 2 důvodů:
1. Obsahují více kyselin
2. Rostou na starých stromech v méně vyhnojené půdě
S obsahem cukru to není už tak jasné. Nejvíc cukru nemá Matčino, jak by se mohlo zdát, více mají třeba jaderničky či kožeňáky Rozdíly jsou ale o 1 - 3 %. Vůbec nejméně cukrů (krom nezralých) mají obecně  letní jablka. To potvrdí každý, kdo z nich někdy pálil kalvádos

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 175.250 (?), 5.2.2008 20:48
Ontario mám ve dvou stromech a spolehlivě rodí na zatravněném sadu vybarvená jablíčka pravidelně (lokalita V. klobouky), momentálně je jíme. Je faktem, že trpí strupovitostí i hodně červivostí ale jinak dobré. Četl jsem někde v knížce, že Američané říkají, že neumíme docenit dietetické vlastnosti této odrůdy, která má po půl roce skladování více vitamínů než Delicius utržený ze stromu. To jsem četl od nějakého odborníka na stáži v USA za účelem pěstování ovoce.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 85.27 (?), 6.2.2008 8:07
O dvojnásobném množství vitamínu C v Ontariu se píše na více místech. Vzhledem k jeho nestabilitě a rozdílné distribuci v plodu se o jeho obsahu po delším skladování netroufám vyjádřit.
   Podstatnější je fakt, že jablko, přestože obsahuje mnoho cenných látek, nepatří k významným zdrojům C vitaminu v potravě. 

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 8.2.2008 21:29

Vzhledem k tomu, že většina vitamínu C v jablku je ve slupce nebo těsně pod ní, a vzhledem k tomu, jak nevábně vypadá slupka ontária a vzhledem k tomu jak mám vypozorované, že většina lidí tu slupku odkrojí a vyhodí i s vitamíny, je úplně jedno, kolik je v tom jablku vitamínů.

host - 124.6 (?), 7.2.2008 11:01

Dobrý den a děkuji za rady. Prosím, nemohl byste mi poradit konkrétní odrůdu/y? Spíš nižší stromy (věk) a abychom mohli být "samozásobiteli" jablek alespoň do Vánoc, ale lépe i déle.

Děkuji předem za radu.

H.Tichá

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 8.2.2008 21:06

Dobrý večer paní Tichá. Volil bych letní Hanu, pak Rosanu a Melodii. Volil bych podnože na A2. Hezký večer.

Jerome - (18) - 82.60 (?), 8.2.2008 21:49

Přijde na to, co bude k mání...například

1) z letních Julia, Hana, Ametyst, 2) z podzimních nebo raně zimních Vanda, Lipno, Rajka, Rosana, 3) ze zimních Topaz, Rubinola, Rozela, Angold...těch je spousta, spíš na podnoži MM 106 nebo silnější, vzhledem k Vašim půdním podmínkám bych nebral M9, M26 atd...

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 8.2.2008 22:53

Máte pravdu pane Jerome. Měl jsem na mysli odrůdy s nižším obsahem cukru. Těch je dnes minimum.

Jerome - (18) - 82.60 (?), 8.2.2008 23:24

Rozumím Vám, jen beru v potaz to, že meziodrůdový obsah cukru v jablkách je z medicínského pohledu nevýznamný (ohledně cukrovky) - jak o tom psal pan Vysloužil. Jen mne napadlo, že paní přijde do zahradnictví a třeba nebude až takový výběr.

Josef Zavřel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (285) - 45.6 (?), 9.2.2008 8:56

Dobrý den. Mezi starými odrůdami bylo daleko více kyselých jablek. Dnešní šlechtění se ubírá jiným směrem. Ty tři odrůdy jsou ve školkách dosti zastoupeny. Dobré je i Ontario a Zvonkové. Nejsou však rezistentní na strupovitost. Hezký den.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 250.10 (?), 9.2.2008 16:33

Staré odrůdy bývají kystelejší. Obvykle ovšem ze 2 důvodů:
1. Obsahují více kyselin
2. Rostou na starých stromech v méně vyhnojené půdě
S obsahem cukru to není už tak jasné. Nejvíc cukru nemá Matčino, jak by se mohlo zdát, více mají třeba jaderničky či kožeňáky Rozdíly jsou ale o 1 - 3 %. Vůbec nejméně cukrů (krom nezralých) mají obecně  letní jablka. To potvrdí každý, kdo z nich někdy pálil kalvádos

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz