Nenáročné jabloně
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 16.3.2017 9:57
Kéž by měla Muškátová reneta střední plody.
Střední plody - to je pomologický eufemizmus pro drobná jablíčka.
myslel (naivne), že v predajniach budú "vhodné" odrody na správnych podpníkoch a nič, lebo "to ľudia nechcú, kupujú iné a nechápem čo špekulujete, o A2 som nikdy nepočul"
To je otázka strategie prodejců. Někteří sázejí na množství odrůd - např. známý Prodej... Jiní mají sortiment omezený, zato většinu odrůd nabídnou na více podnožích včetně A2 a v různých tvarech - např. Kubáček (snad posílá i do SR). Tento přístup považuji za mnohem profesionálnější. Koneckonců odrůdu, co mi nechutná, mohu snadno změnit přeroubováním, výšku kmene a růstovou potenci jen velmi obtížně, změnit nevhodnou podnož je zcela nemožné.
Dřív, když výběr podnoží nebyl, jsem si stromky pěstoval sám, z vlastní matečnice A2 a na semenáčcích jaderniček. Už to nedělám. Nejsem schopen vypěstovat dvouletou sazenici, která má kmínek silný jak předloktí a letorosty jak palce. Tak si zajedu do nejbližší školky pro stromky nějaké nenamrzající odrůdy - napři Rosany nebo Lotosu na A2 (mají je u nás ve Velkých Losinách) a na terminál a ramena si dám, co potřebuju. Beztak si nemůžu dovolit komfort mít na jednom stromě jen jednu odrůdu. Tedy krom Rubínu a Bohemie, jejich růst je natolik odlišný, že současně na jednom stromě mám jen jejich barevné mutace.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|