Nemoc větví

host - 94.165 (?)
12.3.2021 17:22

U typových podnoží je to vlastnost. Pro vegetativní množení se cíleně vybíraly odrůdy schopné ochotně vytvářet kořínky ze stonku. Jen jak se roubuje stále výš, je to víc vidět. Problém je v tom, že kořínky ve vzduchu můžou být vstupní branou různých patogenů (Fytoftora aj.)

V.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vlada74 - (17) - 239.254 (?), 3.2.2021 21:50, zobrazeno: 1509x

Zdravím.

Mám otázku.

Jak se stavíte k nemoci dřeva, kde Vám na stromku rostou na větvích čekací kořeny? Holovousy tuto nemoc popsaly, ale otázka je co s tím a poškozuje to stromy?

Touto nemocí hlavně trpí střížovické odrůdy. Největší je katastrofa u Topazu, Melodie, Goldstáru 

host - 189.109 (?), 4.2.2021 8:02

Pokud jste našel popis od Holovous, tak jistě víte, že se to jmenuje "bradavčitá uzlovitost", že to není patogenní a že to pro růst a vývoj rostliny není škodlivé.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1761) - 165.146 (?), 4.2.2021 11:45

Pokud se bavíme o vzdušných koříncích tak ty jsem na větvích zatím ještě nezaznamenal.Boule z kořínky se mě vytvářejí na některých podnožích s větší výškou roubování.Negativní vliv na růst a plodnost jsem nezaznamenal.Pokud to některé vzdušné kořínky přeženou v růstu, zastřihnu je nůžkami a je navždy pokoj.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

host - 91.196 (?), 4.2.2021 13:03

Tvořily se na mém mladém topazu-od tří do šesti let. Odřezával jsem je, ranky zamázl, zhojení excelentní, recidiva se nekoná. Na jiných, starších stromech, v jiných sadech by odoperování znamenalo velké rány, riziko vleklého hojení a zlomů v místech zásahu-takže nechat tak, nebo odstranit celou velkou větev-to by ale udělalo ze stromu vzhledového mrzáka.

vlada74 - (17) - 239.254 (?), 11.3.2021 22:10

Zdravím 

Právě, že tu nemoc posaly Holovousy a samy neví jak se k tomu postavit.

Je to nemoc, která napadá typové podnože a v poslední době hodně napadá hlavně střížovické rezistenty.

Rozhodně je nesmysl si myslet, že to na rostlinu nemá vliv, když to pro ni není přirozené a je to i v 3 m nad zemí na 3-4 letých větví. 

Četl jsem na to reakce Holovous a jsou mlhavé a jasně nakonec to prohlásily za nemoc podnoží. Tato anomálie je rozmohnutá posledních 10 let. 

Klidně se mohu na to Holovous znovu zeptat a potom to zde uvedu.

host - 94.165 (?), 12.3.2021 17:22

U typových podnoží je to vlastnost. Pro vegetativní množení se cíleně vybíraly odrůdy schopné ochotně vytvářet kořínky ze stonku. Jen jak se roubuje stále výš, je to víc vidět. Problém je v tom, že kořínky ve vzduchu můžou být vstupní branou různých patogenů (Fytoftora aj.)

V.

host - 168.103 (?), 12.3.2021 18:44

ano, je to typová vlastnost především málo vzrůstných podnoží, která je dobře viditelná zejména při snaze o potlačení růstu odrůdy vyšší výškou naroubování. Otázka ale zněla, proč se shluky kořínků vytvářejí i na konkrétních odrůdách v korunce, tedy nikoli na podnoži. To by mě také zajímalo. Foto byste pane vlado74 neměl? Walter

host - 34.228 (?), 12.3.2021 18:33

Je to již dlouho známá porucha a všemi ověřeno, že to na rostlinu skutečně žádný vliv nemá. Není to žádná domněnka, kterou tu prezentujete vy, je to ověřený fakt.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34112:34
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz