Nedostatek polokmenů v nabídce ovocných stromů
|
|
|
|
Saffronia - Bronzový Zahrádkář (65) - 216.216 (?) 26.10.2014 16:52
Přidám se s dotazem naprostého začátečníka, který bude letos či napřesrok vysazovat pár jabloní.
Chci polokmeny či vysokokmeny některých starých odrůd (kvůli chuti, v obchodě je neseženu), kvůli velikosti koruny. Ale ta výška na kmeni mi trochu vadí, s mužem oba trpíme závratěmi, takže trhání horních pater ze žebříku by se asi stejně nekonalo..
Inu, napadlo mě koupit sice vysokokmen, ale zasadit ho hooodně hluboko, aby mi koruna začínala třeba metr a půl nad zemí.. (vynechme debatu o nepraktičnosti péče o zem pod stromem, toho jsem si vědoma). Je to z pohledu potřeb stromu pitomost? Nebo by i toto šlo?
Děkuji.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saffronia - Bronzový Zahrádkář (65) - 216.216 (?), 26.10.2014 16:52
Přidám se s dotazem naprostého začátečníka, který bude letos či napřesrok vysazovat pár jabloní.
Chci polokmeny či vysokokmeny některých starých odrůd (kvůli chuti, v obchodě je neseženu), kvůli velikosti koruny. Ale ta výška na kmeni mi trochu vadí, s mužem oba trpíme závratěmi, takže trhání horních pater ze žebříku by se asi stejně nekonalo..
Inu, napadlo mě koupit sice vysokokmen, ale zasadit ho hooodně hluboko, aby mi koruna začínala třeba metr a půl nad zemí.. (vynechme debatu o nepraktičnosti péče o zem pod stromem, toho jsem si vědoma). Je to z pohledu potřeb stromu pitomost? Nebo by i toto šlo?
Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
host - 135.87 (?), 26.10.2014 18:55
Kupte si čtvrtkmen na podnoži A2, koruna bude začínat 90 - 120 cm nad zemí a počítejte s tím, že může mít korunu vysokou jak vysokokmen, pokud ji tedy moc nebudete řezat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.206 (?), 26.10.2014 19:24
Nemá menší průměr, to označení čtvrtkmen, polokmen značí jen v jaké výšce začíná koruna. Zakopat je samozřejmě hloupost, musíte strom zasadit asi 10cm pod místem roubování, jinak by došlo ke "zpravokořenění" - stromek by pustil kořeny i z naštěpované odrůdy nad podnoží a rostl spíše na dřevo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.82 (?), 26.10.2014 21:26
Podnož A2, což je silně rostoucí podnož, jsem pod rozvětvením neviděl, ale třeba zákrsek ano. Hybrid ne, ale strom by nejspíš hodně rostl a málo by rodil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 27.10.2014 7:12
Špičák, nebo taky šlechtěnec je stromek bez založené korunky.Žádný podřadný stromek to rozhodně není.Výhoda je, že u špičáku si můžete založit korunku tak, jak potřebujete.Psala to před chvílí Lída.Taky ti, co tomu trochu rozumí, kupují si bez obav i špičák.P
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|