Natyra

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?)
16.6.2022 12:20

Natyru jsem vysadil jako špičák.Dva roky přirůstala a dělala mě radost.Letos jse očekával první plody.Jenže jablůňka se po zimě těžce probírala a zaostávala za ostatními.Když opožděně vyrašila začala dělat na každém pupenu květ menší velikosti.To jsem zpozorněl a začal hledat příčinu.Tahal jsem za vřeteno a pevně držela v půdě.Myšáky jsem vyloučil a zaregistroval poškození nadzemní části podnože.Sice jsem přihnojil ale přírustky žádné a pokroucené listy.Včerejší foto jsem provedl po částečném odstranění zeminy u podnože a zjistil napadení podnože.Doslova se drolila jako trouchnivé dřevo (hnědé poškození).Je na odpis.Loni jsem vykopal Admirál se stejným poškozením.Nějak mám v poslední době s infikovanými podnožemi (psal jsem jinde dle informací ze Zahradkáře)smůlu.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 150.193 (?), 21.11.2017 19:35, zobrazeno: 8380x

Nemci dnes písali o tejto odrode Natyra majú vysadeních 300 tisíc stromov okrem nich túto odrodu vysadili rakušaci, francuzi, holandania, belgičania má sladkokyslú chuť.Pestujú ju ako bio ovocie, je odolná voči chorobam.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.196 (?), 21.11.2017 21:07
Pán Fiala, dovolím si doplniť pár údajov k odrode Natyra, ak by to niekoho zaujímalo. Vyšľachtená bola v Holandsku, pestuje sa najmä v Nemecku. Rodičovskou odrodou je Elise a viaceré (neuvedené) odrody rezistentné voči chrastavitosti (foto 1). Mne Natyra trochu (tvarom aj farebne) pripomína Jonagored z mojej záhrady (foto 2). IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.196 (?), 21.11.2017 21:18
Vo svete aj u nás vzniká veľa nových odrôd jabloní. Mnohé z nich dostanú vo fáze vývoja "pracovné" mená, ktoré im neskôr zmenia na tzv. marketingové názvy, keď už idú do predaja (zrejme aby to znelo atraktívnejšie). Niekedy je dokonca jedna a tá istá odroda prezentovaná pod viacerými názvami (Milwa = Diwa = Junami). Na fotkách je prehľad niektorých takýchto odrôd, je tam spomenutý aj český Opal. IH

milanfiala - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1142) - 51.13 (?), 27.10.2018 17:44

Kámoš zo zahraničia mi poslal 2 fotky na ktorych je Pacific rose a Natyra ktorá ako píše Natyra netrpela chorobami, chuťovo vravel vinikajuce jablká sladkè štavnaté neznaša kyselé.Dobre že poslal teraz v septembri vruble další kamoš ich zaočkoval konečne budú stromky.Dnes je zvlaštny deň od rana som nepohol od počítača same gemaili a telefonaty čo je nové čo sa bude dať zohnať všetko zaujimavé to sa mi už davno nestalo.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 16.6.2022 12:20

Natyru jsem vysadil jako špičák.Dva roky přirůstala a dělala mě radost.Letos jse očekával první plody.Jenže jablůňka se po zimě těžce probírala a zaostávala za ostatními.Když opožděně vyrašila začala dělat na každém pupenu květ menší velikosti.To jsem zpozorněl a začal hledat příčinu.Tahal jsem za vřeteno a pevně držela v půdě.Myšáky jsem vyloučil a zaregistroval poškození nadzemní části podnože.Sice jsem přihnojil ale přírustky žádné a pokroucené listy.Včerejší foto jsem provedl po částečném odstranění zeminy u podnože a zjistil napadení podnože.Doslova se drolila jako trouchnivé dřevo (hnědé poškození).Je na odpis.Loni jsem vykopal Admirál se stejným poškozením.Nějak mám v poslední době s infikovanými podnožemi (psal jsem jinde dle informací ze Zahradkáře)smůlu.

host - 79.242 (?), 16.6.2022 22:01

pane Mičurin II, jaká to byla podnož? MM106?

T.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 17.6.2022 9:26

Tuším že MM106 ale nejsem si jist.Odrůdové štítky mám na zahradě.Dnes tam pojedu a upřesním.

host - 81.144 (?), 17.6.2022 13:21
Tuším že o MM106 se někde psalo, že je v dlouhodobě přemokřených půdách náchylná na choroby kolem krčku.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1753) - 165.146 (?), 17.6.2022 22:31

Dnes ověřeno, Natyra podnož MM106.Mám jabloně na této podnoži i na jiných odrůdách a speciálně na jedné jabloni Rubens v nejvlhčí poloze na zahradě a je v pořádku.Pro doplnění Admirál mě odešel na zavirované podnoži M9.

host - 79.242 (?), 18.6.2022 9:02

děkuji za reakci,
M9 mě překvapila, má být více odolnější než MM106 proti Phytophthore

T.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025