Napadené listy jabloně
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
romila - Zlatý Zahrádkář (914) - 93.18 (?), 25.7.2008 14:55
Dobrý den, paní Olino, sázím na strupovitost. použila bych postřik Baycorem, dá se stříkat ve 14-ních intervalech, dokud se strom nezlepší a taky s ohledem na dobu dozrávání plodů je třeba si hlídat ochrannou lhůtu. Nevím, zda je to jen dojem, ale myslím, že na druhém fotu mi připadalo, že je v koruně málo vzdušnosti. Možná to bude chtít příště větší prořez. Jinak myslím, že v letošním roce bojuje se strupovitostí téměř každý. M.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
jekyll - Stříbrný Zahrádkář (498) - 214.25 (?), 25.7.2008 17:08
Ja by som to "až tak moc" na strupovitost netipoval. Na 3. obrázku nie sú napadnuté jablká. A boli by! (Strupovitosti je tento rok skutočne dosť, ale možno nie všade. To ale neznamená, že ju tiež nemáte.)
Skôr si myslím, že to je nejaký škodca. Konkrétne na 4. obrázku podkopáčik ovocný (Lyonetia clerkella), čo je dosť bežné (cz: podkopníček ovocný). Talstar, Nurelle D, Karate Zeon alebo niečo podobné by malo zabrať. V priebehu roka sú u nás cca 3 generácie, takže jednorazový postrek stačiť nemusí. Pri slabom napadnutí (=pár listov) nemá zmysel riešiť tohoto škodcu. Ak je napadnutá väčšina listov, tak by som zasiahol.
A ešte - čo píše starší atlas škodcov:
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 254.10 (?), 26.7.2008 12:49
Některé poškození bude od podkopníčka, ale ty ostatní skvrny, a taky výskyt na jiných stromech na to nevypadají. Nebyly u vás třeba kroupy?
|
|
 |
|
 |
 |
|
preclik - Stříbrný Zahrádkář (129) - 175.134 (?), 26.7.2008 22:21
Ne, ne kroupy nás letos zatím minuly. Ale listy má napadené snad všechno. Více než polovina listů ořešáku má taky nějakou chorobu (viz nemocný ořešák), také hrušeň, ale to přičítám jalovci, který mám na zahradě. Kroutí se listy rybízu, plíseň je i na angreštu. Začínají z toho na mě jít deprese. Ale strupovitost zatím není nijak výrazná - jen abych to nezakřikla. Některé jabloně mají tolik plodů, že je musím protrhávat, jinak z toho budou malinkaté "šklíbáky" a nikdo to pak nebude jíst. Je to asi tím, že to neumím dobře prořezat, pořád to lituji a nechávám tam moc větviček. Koruna je pak moc zahuštěná. Já se fakt polepším.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.28 (?), 27.7.2008 8:58
Skuste letní řez prosvětlíte tak korunu výhony které nemají plody můžete vyřezat celé ale jen jednoleté které zahuštůjí vnitřek koruny neskracovat tím by se znovu rozvětvyli a vyrostlé výhony by špatně vyzrávali.Zimním řezem podporujete ještě větší zahuštění a vlasně zmlazujete čím hlouběji seřežete tím více narostou jednoleté výhony.
|
|
 |
|
 |
 |
|
preclik - Stříbrný Zahrádkář (129) - 175.134 (?), 27.7.2008 9:47
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.250 (?), 27.7.2008 21:35
S největší pravděpodobností se jedná o fyziologickou poruchu zvanou "skvrnitost listů". Příčin je mnoho:
-stromy se silným růstem
- půda (lépe vlhčí se silnější vrstvou ornice ež písšitá a suchá)
- zabránit se dá i regulací růstu
- některé odrůdy jsou citlivé
- náhlý pokles teploty na 7°C (např. před několika dny byl)
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|