Napadené listy jabloně

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?)
27.7.2008 9:47

Díky za radu, už si jdu pro nůžky. Ale letos mají právě jabloně děsnou spoustu plodů. Já si s tím nějak poradím. A paní romile: já mám mravence letos taky až ve spíži, nakoupila jsem med a oni mi začali oblizovat sklenice, dovnitř se snad nedosttali. Už taky nevím, jak se jich zbavit. Vnoučatům se usídlili pod houpačkou a tak jsme je začali ničit horkou vodou. Postřik jsem si "za asistence vnuček" netroufla použít. A ještě několik obrázků letošní úrody jablek.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 25.7.2008 11:32, zobrazeno: 14936x

Prosím, může mi někdo říci, co to mám na jabloni? Letos je to vážně k zoufání, mám napadené nejen hrušně, ořešák a růže, ale teď jsem objevila takovéto listy na jabloni. Nerada bych o ni přišla, je malá, ale úrodná. Děkuji za rady.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 93.18 (?), 25.7.2008 14:55

Dobrý den, paní Olino, sázím na strupovitost. použila bych postřik Baycorem, dá se stříkat ve 14-ních intervalech, dokud se strom nezlepší a taky s ohledem na dobu dozrávání plodů je třeba si hlídat ochrannou lhůtu. Nevím, zda je to jen dojem, ale myslím, že na druhém fotu mi připadalo, že je v koruně málo vzdušnosti. Možná to bude chtít příště větší prořez. Jinak myslím, že v letošním roce bojuje se strupovitostí téměř každý. M.R.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 25.7.2008 17:08

Ja by som to "až tak moc" na strupovitost netipoval. Na 3. obrázku nie sú napadnuté jablká. A boli by! (Strupovitosti je tento rok skutočne dosť, ale možno nie všade. To ale neznamená, že ju tiež nemáte.)

Skôr si myslím, že to je nejaký škodca. Konkrétne na 4. obrázku podkopáčik ovocný (Lyonetia clerkella), čo je dosť bežné (cz: podkopníček ovocný). Talstar, Nurelle D, Karate Zeon alebo niečo podobné by malo zabrať. V priebehu roka sú u nás cca 3 generácie, takže jednorazový postrek stačiť nemusí. Pri slabom napadnutí (=pár listov) nemá zmysel riešiť tohoto škodcu. Ak je napadnutá väčšina listov, tak by som zasiahol.

A ešte - čo píše starší atlas škodcov:

Podkopníček & comp.
Podkopníček & comp.

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 25.7.2008 21:24

Děkuji za odpovědi, s tou vzdušností máte úplnou pravdu. Zdědila jsem stromy po mamince a bojím se je na jaře více ořezat, ještě ne úplně poznám, jestli nestříhám květní pupeny. V létě, když se to olistí, pak chodím a koukám, co jsem měla ještě ořezat.

host - 254.10 (?), 26.7.2008 12:49
Některé poškození bude od podkopníčka, ale ty ostatní skvrny, a taky výskyt na jiných stromech na to nevypadají. Nebyly u vás třeba kroupy?

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 26.7.2008 22:21

Ne, ne kroupy nás letos zatím minuly. Ale listy má napadené snad všechno. Více než polovina listů ořešáku má taky nějakou chorobu (viz nemocný ořešák), také hrušeň, ale to přičítám jalovci, který mám na zahradě. Kroutí se listy rybízu, plíseň je i na angreštu. Začínají z toho na mě jít deprese. Ale strupovitost zatím není nijak výrazná - jen abych to nezakřikla. Některé jabloně mají tolik plodů, že je musím protrhávat, jinak z toho budou malinkaté "šklíbáky" a nikdo to pak nebude jíst. Je to asi tím, že to neumím dobře prořezat, pořád to lituji a nechávám tam moc větviček. Koruna je pak moc zahuštěná. Já se fakt polepším.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 88.241 (?), 26.7.2008 23:17

U nás byly slušné kroupy letos 2x, ale na jabloních po nich zůstaly pouze roztrhané listy, plody nepoškodily. Ale švestky, ty mi tedy přímo "zrušily". Zůstaly pouze na jednom stromku, rány se zacelily, ale plody by na výstavu jít rozhodně nemohly. Na zbývajících 2 stromkách plody od ran kroupami začaly zahnívat a opadaly. Na letorostech téměř všech stromů pořád ničím kolonie mšic. Mravenci je roztahali úplně všude. Jsem vlastně neštastná z mravenců. Jsou všude, dnes už i v chalupě. Ničím je jak můžu, ale nezvládám, je jich fakt víc než dost. M.R.

host - 204.28 (?), 27.7.2008 8:58

Skuste letní řez prosvětlíte tak korunu výhony které nemají plody můžete vyřezat celé ale jen jednoleté které zahuštůjí vnitřek koruny neskracovat tím by se znovu rozvětvyli a vyrostlé výhony by špatně vyzrávali.Zimním řezem podporujete ještě větší zahuštění a vlasně zmlazujete čím hlouběji seřežete tím více narostou jednoleté výhony.

preclik - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (129) - 175.134 (?), 27.7.2008 9:47

Díky za radu, už si jdu pro nůžky. Ale letos mají právě jabloně děsnou spoustu plodů. Já si s tím nějak poradím. A paní romile: já mám mravence letos taky až ve spíži, nakoupila jsem med a oni mi začali oblizovat sklenice, dovnitř se snad nedosttali. Už taky nevím, jak se jich zbavit. Vnoučatům se usídlili pod houpačkou a tak jsme je začali ničit horkou vodou. Postřik jsem si "za asistence vnuček" netroufla použít. A ještě několik obrázků letošní úrody jablek.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 175.250 (?), 27.7.2008 21:35

S největší pravděpodobností se jedná o fyziologickou poruchu zvanou "skvrnitost listů". Příčin je mnoho:

-stromy se silným růstem

- půda (lépe vlhčí se silnější vrstvou ornice ež písšitá a suchá)

- zabránit se dá i regulací růstu

- některé odrůdy jsou citlivé

- náhlý pokles teploty na 7°C (např. před několika dny byl)

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz