Nákup - ovocných stromů?



Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?)
19.5.2008 11:38

V nabídce blízkého zahradnictví Vanda není. Jěště mám prosbu: dá se nějak popsat chuť vyjmenovaných zimních odrůd? Ráda bych se dočkala takových, které jsou šťavnaté, křehké a sladké.

Děkuji. H.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
         
host - 143.211 (?), 27.3.2007 20:45

Zdravim

Z Moravy sice nejsem, ale z vychodu ano, Sleysko, Opavsko. Co se tyce tecg prekonanych odrud, casto navstevuji ruzne stare yahradz, kdzy pak porovnam urodu a kvalitu ovoce ze stromu starych s novzmi odrudami na zakrscich casto je kvalitnejsi ovoce prave na tech starych stromech. Letos to bylo obzvlaste markantni, zakrsky si to vodu nevztahlz a ovoce bzlo vesmes drobne. Problem veg. podnozi vidim i v tom, ze jsou atraktivni pro hryzce a ze strimz na nich trpi rakovinou, ktera znicila 9 z 10 nasich zakrsku. Mame 60 lete jablone a plodi prakticky kazdym rokem, je to taky o udrzbe. Co se tyce chuti, chodske jsem bohuzel nejedl, ovsem celkove maji stare odrudy vyhodu v tom ze nabizeji mnohem sirsi skalu chuti, vuni, barev, tavaru, velokosti atd. Myslim, ze maloktere jablko muze konkurovat matcinemu, jonathanu, ci strymce v idealni zralosti. Z novych jabloni bzch zminul sampion, to je dle me jablko chutove fakt nic moc, ta divna konzistence, nachzlnost na otlaceni, meli jsme ho, uz nemame, podlehl rakovine a nevadi mi to. Dobry je rubin, ovsem treba takove panenske, panove a damy, to je vec, muzeme strepat a nic se nedeje, vse zaschne, a ta chut, mnam, mnam, stavnata s typickym panenskzm aromatem, jde taky o to vazit si ovocnarske kultury a historie, tzhle stromy k ni jednoznacne patri, z obrazu dnesniho venkova se mi v mnoha oblastech chce brecet, uroven ovocnarstvi a vubec citu ke krajine je fakt miziva.

                          Ondra

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316), 28.3.2007 19:33

Já Vás úplně chápu, ale obávám se, že cesta zpátky už nevede. Globalizace přišla i mezi jablka a diktát supermarketové kultury tlačí i šlechtitele k produkci univerzálních eurojablek standartního tvaru, velikosti, vybarvení a chuti.
   Je to jako s osobními auty. Kdysi jezdilo jen pár značek, ale jak krásné a tvarově rozmanité byly vozy 20. až 60.let! Co by řekli tehdejší konstruktéři dnešním vozům  desítek firem, ale stejných siluet - hatchback, kombi a s kufrem? Budou chtít v budoucnu milovníci veteránů sbírat auta, která se liší jen emblémem na kapotě?
    S jablky je to, bohužel, stejné. Podobná vlna nových a problematických odrůd už tu byla asi před 25 lety, kdy se do zahrádek tlačily cizí odrůdy typu Spartan, Linda, Lobo, Macoun, Spencer, Cortland, Juno, Jonadel, Jodagold, a plno dalších . Nepružná komunistická administrativa, spíš než co jiného, rozšíření sortimentu  nepřála. Už tehdy jsem tvrdil, že nové odrůdy chutnají stejně, jsou naparfémovaná a jako z plastu. Navíc citlivé na choroby. A v tom je trochu dnešní problém. Globalizované novinky, tak masově se tlačící do našeho přebujelého sortimentu jsou na rozdíl od těch dřívějších odolné vůči chorobám. To je v dnešní odsířené době stejně důležité, jako jízdní vlastnosti a menší spotřeba globalizovaných aut.
   Nemůžeme chtít, aby Škodovka vyráběla Populáry, ani po Sempře, aby šlechtila Panenské a prodávala Strýmku. Je to v našich rukou.  Potřebujeme jen více odvážlivců jako je Radim Pešek v Bojkovicích a víc nadšenců, jako je pan Ondra tady v diskuzi.

               
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 18.5.2008 16:56

Myslím, že výše napsané platí i po roce. Chtěla bych zaměnit v zahradě asi 200 mnm jeden starý, nemocný, ale stále plodící ořešák za dvě až tři jabloně. Přečetla jsem, co se dalo, přála bych si lusknout prsty a mít staré spolehlivé stromy. No, nejde to. Zahrada je u Kolína, daří se tam třešni a švestce, dovezené z jižní Moravy. Půda celkem slušná, většinu dne na slunci, okolo u sousedů vzrostlé okrasné stromoví, které chrání. Udělala jsem předvýběr podle všemožných příspěvků zde na fóru a zároveň podle nabídky nejbližší školky. Nejsem přítel chemie a poskakování kolem rostlin každý den, raději ať mají klid na práci.

Prosím, pomožte mi vybrat:

letní-Hana; podzimní- Gala; zimní- Angold, Bohemia, Karmína, Otava, Rubín.

Díky za všechny diskuse, sice mám hlavu jak věrtel, ale začínám to trochu chápat. H.

                  
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 111.115 (?), 18.5.2008 20:04

Pane Ondro, musím vám dát za pravdu, protože máte podobně vyvinuté chuťové pohárky jako já. Průsvitné letní a James Grive si vychutnávám a moc se těším na své vysněné Panenské české a Malinové hornokrajské, které jsem na podzim vysadila. Už teď cítím tu vůni a chuť. Míla

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 77.39 (?), 18.5.2008 23:43

Gala mi nepřijde až tak podzimní, spíš zimníů. Co takhle Vanda?
   Ve výběru zvolených zimních neprohloupíte, ať zvolíte kterýkoli

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 19.5.2008 11:38

V nabídce blízkého zahradnictví Vanda není. Jěště mám prosbu: dá se nějak popsat chuť vyjmenovaných zimních odrůd? Ráda bych se dočkala takových, které jsou šťavnaté, křehké a sladké.

Děkuji. H.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 19.5.2008 15:00

Z uvedených odrůd jsou všechny šťavnaté, křehké a sladké. Každá ale trochu jinak.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 19.5.2008 16:10

Ještě jeden dík. Už se těším na podzim. Strávím dumavé odpoledne u zahradníka, něco vyberu, zasadím (podle podrobných pokynů, které jsem tady nastudovala) a pak budu vychovávat a čekat na první úrodu. Asi tak čtyři roky (?) 

Ale v okolí jsou jablečné sady, tam budu zatím nakupovat jejich úrodu.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 19.5.2008 22:17

Krátká a subjektivní charakteristika Vašich zimních odrůd: 
Angold +l plodnostm vzhled, nenáročnost,
           - chuť
Bohemia + vzhled, velikost, chuť
           - šlahounovitý růst, kratší skladovatelnost
 Karmína + rezistent, skladovatelnost
           - menší plody
 Otava   + rezistent, skladovatelnost, chuť
           - nároky na teplo, nevýrazné žluté zbarvení
 Rubí = Bohemia.

                     
Hráběnka - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 242.231 (?), 20.5.2008 19:31

Pane Vysloužile, další velké díky. Dnes jsem byla v obchodě a obhlížela jablka, měli Jonagold a Idared a další si už nepamatuji. Protože vím, jak ty dva druhy chutnají, mám další vodítko (tedy-J. a I. nebrat v žádném případě).

Ještě dodám, že když vidím ovoce, zeleninu, kytky, skoro cokoliv, dokonce i thuje, vzpomenu si na toto báječné fórum a je mi dobře. Za to díky všem, kdo sem píší. H.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika