Mýtus Strýmka
|
|
|
|
host - 221.3 (?) 13.2.2013 8:40
Strýmka by určitě pod stromem vydržela. Od táty vím (*1924), že na Šumavě nechávali pod stromem i Kanadskou renetu, kterou sklízeli až když přecházely mrazíky. Vyrazili do sadu až když rozmrzla, neoklepávali jí, ale trhali, nechávali ovoce pod listím pod stromem. Ale tak sklidili celý sad. Bál bych se, že když nechám jablka pod jedním stromem, že i když to bude Strýmka, pošmáknou si na ní myšáci a další žrouti. Měl jsem dva typy - malou a velkou. Když jsme dostal rouby s touto charakteristikou tak jsem se trošku pousmál. Bylo to ze dvou stromů na pláněti, říkal jsem si, že je to asi dané podnoží. Ale bylo to tak, na stejném stromě vedle sebe plodila jedna drobná, druhá větší. Chtěl jsem zkusit "intenzivní" pěstování na slabé podnoži, s malou korunou. Už to nebyla Strýmka, která jedinečně chutná a vydrží do nových. Už ji ale ani jednu nemám.
K chuti: dával jsem ji synovi s tím, že to je mošťák, že mu asi nebude chutnat. Ale naopak, člověk, který jedl ze zimních jablek jen po sklizni Spartana a pak jen Rosanu a Karmínu, někdy Rubín (nakrájený, bez jádřince) mi řekl, že se mu zdá dát ho do moštu škoda, ať něco nechám ve sklepě. Zvonkové v porovnání s ní mi přijde jako lahůdka. Možná by stálo za to otevřít i téma Booskop.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
P.Z. - Zlatý Zahrádkář (717) - 148.21 (?), 12.2.2013 21:21
V novsej slovenskej pomologii z roku 2004, okrem ineho zase pisu toto"Dužina je biela alebo zelenkavá, hrubozrnná, kyslej chuti. V plnej zrelosti však zosladne a stráca aj kyslosť. Oberá sa podľa možnosti neskoršie. Do marca sa takmer nedá jesť. Dozrieva až v jarných mesiacoch a vydrží do júna i dlhšie."
To len pre zaujimavost, inak mam na zahrade odrodu "Boikovo obrovske" a verim ze Strymka musi byt urcite lepsia odroda. Ten strom drzim len preto, lebo ho vysadil môj stary otec a mam ho ako spomienku. (uz som ho chcel 100 krat vytat, no vzdy mi ho bolo luto, lebo plody su velke, je ich vela, a neni rok aby nezaplodila) Len tie jablka su bohuzial na konzum pre mna nepouzitelne.
To len na margo toho, ze su aj horsie odrody ako Strymka (aj ked ako som pisal, Strymku som moznost ochutnat nemal).
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 12.2.2013 21:39
Říha s ní také počítá až na jaře a v létě. Přesto mu přišla k přímému konzumu "krutá". Samozřejmě vyzdvihuje i jehjí pozitivní vlastnosti.
Strýmka je významná hospodářská odrůda. Kdyby nebyla, tak o ní Říha nepíše.
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.249 (?), 12.2.2013 21:47
Pánové já si ji snad pořídím. Jestli je méně kyselejší než Zvonkové, tak to zkousnu, páč to čistí zuby, svírá paradentické dásně a ještě drhne hrdlo. Jinak co taková Jeptiška? Taky se dá krechtovat?
Ta strýmka by se snad ani nemusela dávat do sklepa resp. sbírat, nechat ji napadanou pod stromem a pak ji tam najdeme na jaře netknutou a přívětivější chuti? snad jsem něco zeleno žíhaného lehce soudkovitě kulovitého u polní cesty takhle z jara baštil.
|
|
|
|
|
|
|
host - 221.3 (?), 13.2.2013 8:40
Strýmka by určitě pod stromem vydržela. Od táty vím (*1924), že na Šumavě nechávali pod stromem i Kanadskou renetu, kterou sklízeli až když přecházely mrazíky. Vyrazili do sadu až když rozmrzla, neoklepávali jí, ale trhali, nechávali ovoce pod listím pod stromem. Ale tak sklidili celý sad. Bál bych se, že když nechám jablka pod jedním stromem, že i když to bude Strýmka, pošmáknou si na ní myšáci a další žrouti. Měl jsem dva typy - malou a velkou. Když jsme dostal rouby s touto charakteristikou tak jsem se trošku pousmál. Bylo to ze dvou stromů na pláněti, říkal jsem si, že je to asi dané podnoží. Ale bylo to tak, na stejném stromě vedle sebe plodila jedna drobná, druhá větší. Chtěl jsem zkusit "intenzivní" pěstování na slabé podnoži, s malou korunou. Už to nebyla Strýmka, která jedinečně chutná a vydrží do nových. Už ji ale ani jednu nemám.
K chuti: dával jsem ji synovi s tím, že to je mošťák, že mu asi nebude chutnat. Ale naopak, člověk, který jedl ze zimních jablek jen po sklizni Spartana a pak jen Rosanu a Karmínu, někdy Rubín (nakrájený, bez jádřince) mi řekl, že se mu zdá dát ho do moštu škoda, ať něco nechám ve sklepě. Zvonkové v porovnání s ní mi přijde jako lahůdka. Možná by stálo za to otevřít i téma Booskop.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pestitel.cz - (9) - 228.59 (?), 12.2.2013 22:55
Rozhodně kyselá jablka na zahradu patří, škoda že třebas tu Strýmku ještě nemám.Například moštuji až koncem října a zásadně z Idaredu.Z pozdních jablek je taky vysoká výtěžnost při pálení...
|
|
|
|
|
|
|
host - 78.10 (?), 12.2.2013 21:39
Inu o Jeptišce se traduje, že kolik jí ve sklepě v říjnu uskladníme, tolik jí zas v září v dobrém stavu vyhazujeme:) Lohák je pro mne tajmestvím opředena odrůda z Jičínska. Má se jednat o velké stromy, které opravdu mimořádně rodí. Velké, zelené plody. Je tomu opravdu tak? A dají se ještě nalézt v této oblasti nějaké vzrostlé stromy této odrůdy? Pokud vím tak ji ve sbírkách nemá ani takový fajnšmekr jako Dr. Boček. Jinak co se týče kyselosti, tak je pro mne jedničkou Bismarck.
K snědku jest poněkud kruté- báječné, už dlouho jsem se tak nepobavil, České ovoce je nejen pomologický, ale i literární skvost.
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 58.114 (?), 12.2.2013 22:20
Moje nejkyselejší jablko na zahradě je sloupovitá červenodužnatá jabloň Pomfital (podzimní odrůda), pak Melodie a Ontário.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|