Mulčovací kůra u ovocných stromů

host - 150.228 (?)
26.4.2009 8:50

Dobrý den! Našel jsem zajímavý příspěvek k našemu tématu v Zpravodaji Ovocnářské unie - pokus s mulčovací kůrou u slabě rostoucích podnoží třešní na VŠUO je popsán na zač. druhé poloviny PDF dokumentu. Výsledek byl pozitivní-doporučeno, je třeba ale přihnojit dusíkem.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 75.112 (?), 19.4.2009 16:53

Ahoj Mirdo! Pod ovocné řeviny raději kůru nedávej pokud je máš volně v trávníkové ploše.Kůra má herbicidní vlastnosti a u malých mělce kořenících stromků na slabších podnožích může negativně ovlivnit růst kořenů, pokud ji dáš v předepsané vrstvě cca 7cm.Pokud jsou stromy starší můžeš udělat misky a mulčovat posečenou trávu, která se na začátku zimy zapraví do půdy ke kořenům stromků.Pokud máš kombinovaný záhon tak můžeš pod stromky sázet květiny (narcisky, řebčíky atd).Ale nejjednodušší je trávník.Taky jsem se setkal s tím, že kde je mulč tak se začnou objevovat svilušky a myši.Petr Kopička - Opava

host - 207.143 (?), 19.4.2009 21:41

Ahoj,

Mám mix starých a nových stromků - 30 (jabloně, hrušně, slívy a třešně) a to na trávníkové ploše. Přiznám se, že mě již nebaví pořád dokola odkopávat trávu od kmenů. Na jednom z rádcovských serverů jsem našel toto : "Stromy se sázejí tak hluboko, aby místo očkování bylo těsně nad povrchem země. Kořeny zahrneme zeminou, pevně ji přišlápneme a rostlinu silně zalijeme. Zakrytím místa výsadby mulčovací kůrou zabráníme vysušování a příznivě tak ovlivníme růst. " Zajímalo by mě, jak to tedy je? ;-)

Díky

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 19.4.2009 22:46

Nesmíte nikdy věřit všemu úplně doslova. Vyslechněte, přečtěte názory ostatních a pak se na jejich základu rozhodněte dle svého uvážení. Jsou to Vaše stromy. M.R.

host - 150.228 (?), 26.4.2009 8:50

Dobrý den! Našel jsem zajímavý příspěvek k našemu tématu v Zpravodaji Ovocnářské unie - pokus s mulčovací kůrou u slabě rostoucích podnoží třešní na VŠUO je popsán na zač. druhé poloviny PDF dokumentu. Výsledek byl pozitivní-doporučeno, je třeba ale přihnojit dusíkem.

host - 25.168 (?), 5.5.2009 16:27

Problémem mulčování kůrou všeobecně je, že se při jejím rozkladu spotřebovává dusík a okyseluje půda. To vždy a všude. Zvyšují se tak nároky na hnojení. Pokud však nemáte vysloveně chudou zahradní půdu, tak to na rostlinách běžně nepoznáte. Mulčování kůrou má hlavně estetický účinek. Žádná rostlina je nemá vysloveně ráda. Na druhou stranu posečená tráva dodává při rozkladu do země živiny, a stejně tak pomáhá udržovat vlhkost. Na druhou stranu její estetický účinek není nic moc. Ale u stromů s ní mám kladné zkušenosti. Možné je také mulčování štěpkou - rozdrcené větvičky a kůra listnatých stromů, které půdu tolik neokyselují.  Každopádně pokud stromů nemáte moc, radši bych kůrou ani štěpkou nemulčovala

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz