mikeš ja som ovocinarsku terminologiu nezaviedol len si ju osvojil stepime na sedielko, anglickou kopulaciu... ockujeme do T zarezu(spiace, bdiace ocko)forketom mimo obdobie miazgy... tak snad rozlisujeme co je co... asi tak
Tento potomok skvelých rodičov (Jonathan x Red Delicious) bol dlhé roky objektom môjho záujmu, ale naše cesty sa stretli až teraz. Svoj premiérový stromček tejto odrody som zasadil v októbri 2017 za silného vetra a dažďa. Je to zatiaľ útly špičiačik na M9, trochu krivo zaštepený. V tomto vlákne by som chcel "časozberne" prezentovať jeho genézu - od terajšieho vyrašenia po výsadbe, cez jeho tvarovanie a rast až po prvú úrodu. Teda dlhodobejší projekt na pár rokov. Cieľom je vytvarovať niečo na spôsob pyramidálneho zákrpku a jeho postupné uvedenie do rodivosti. Uvidíme ako sa mu bude dariť. Odroda je to určite kvalitná. IH
mikeš ja som ovocinarsku terminologiu nezaviedol len si ju osvojil stepime na sedielko, anglickou kopulaciu... ockujeme do T zarezu(spiace, bdiace ocko)forketom mimo obdobie miazgy... tak snad rozlisujeme co je co... asi tak
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.51 (?),17.6.2019 21:30
Pred rokom som sľúbil priebežne prezentovať - predovšetkým pre začínajúcich záhradkárov- vývoj stromčeka odrody Melrose na M9. Zatiaľ nie je veľmi čo ukazovať - v minulom roku tenučký špičiak iba obrástol listami, ale výhonky neboli prakticky žiadne. Fázu zakorenenia by už stromček mal mať úspešne za sebou a teraz už tvorí aj obrast výhonkami, tak ako by to malo bežne vyzerať (foto). Takže fáza tvarovania korunky resp. výchovného rezu je teraz (po pomalšom štarte) pred nami. Pridám neskôr fotku na jeseň pred opadom listov a zaujímavejšie to bude v budúcom roku. Do prvej úrody je ešte dosť ďaleko. IH