Lipno
|
|
 |
 |
host - 54.5 (?) 27.10.2012 22:19
Lipno bych přiřadil skladovatelností spíše k Rubinole nežli k Vandě. Vydrží spolehlivě do po Vánočního času. Samozřejmě vše ovlivní také podmínky skladování. V chlaďáku vydrří do března. V běžném sklepě do ledna. Konec skladovatelnosti prozradí stejně jako u Vandy zmastnělá slupka. I když si dužnina poměrně dlouho zachovává šťavnatost. Chuť ke konci dostane ostřejší "ocas", a může po něm pálit žáha. Podobně jako po požití Vandy v listopadu. Ačkoli sladší chuť rodičovské Rubinoly tento nepříjemný požitek u Lipna zmírňuje. nicméně oboje odrůdy tedy Vanda a Lipno chuťově vybočují z jednotvárné fádní sladké chuti všech těch Goldenů, Gal a jiných komerčních jablek v obchodech. Alespoň pro mne.
Jinak Lipno má vzhledově určitě atraktivní plody, velké velikosti, stromy mají sympatický vzrůst. Dobře nasazují plodonoše.
Juraj Kafka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 16.10.2012 19:59
S Lipnem jsem docela spokojený. Má velké plody, které při větru nepadají a v loňském roce jsem si při vlastní degustaci dne 26.12. poznamenal, že chuť je velmi dobrá, mírně sladká a velmi šťavnatá. Slupka je tenčí hladká a dužnina je příjemně středně tvrdá a po rozkrojení nehnědne. První plody na mladém stromku měly ve zvýšené míře skvrny v důsledku nedostatku stopových prvků. Foto jsem pořídil při sklizni dne 19.9.2009.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.5 (?), 27.10.2012 22:19
Lipno bych přiřadil skladovatelností spíše k Rubinole nežli k Vandě. Vydrží spolehlivě do po Vánočního času. Samozřejmě vše ovlivní také podmínky skladování. V chlaďáku vydrří do března. V běžném sklepě do ledna. Konec skladovatelnosti prozradí stejně jako u Vandy zmastnělá slupka. I když si dužnina poměrně dlouho zachovává šťavnatost. Chuť ke konci dostane ostřejší "ocas", a může po něm pálit žáha. Podobně jako po požití Vandy v listopadu. Ačkoli sladší chuť rodičovské Rubinoly tento nepříjemný požitek u Lipna zmírňuje. nicméně oboje odrůdy tedy Vanda a Lipno chuťově vybočují z jednotvárné fádní sladké chuti všech těch Goldenů, Gal a jiných komerčních jablek v obchodech. Alespoň pro mne.
Jinak Lipno má vzhledově určitě atraktivní plody, velké velikosti, stromy mají sympatický vzrůst. Dobře nasazují plodonoše.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 54.5 (?), 3.11.2012 18:09
Takže podnož MM111 vhodná do trávníku i pro silnější čtvrtkmeny, nebo s kultivací povrchu pod stromem na M26 a podpěrou. S červených odrůd máte celou řadu na výběr. Počínaje podzimními Vandou, Lotosem, přes Lipno, Rozelu, Viktorii, Bohemii(není rezistent ale chuť), Rubinolu, Rajku, Můžet zkusit i Blaník, Melodii. Ze zimních pozdních zkusit Topaz, Admirál,
Ze žlutých proč je nemít určitě nezklamou chutí, Orion, Luna.
Juraj Kafka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.129 (?), 4.2.2014 17:55
Na odrůdu Lipno nedám dopustit krásně velká chutná jablka mám ji v sadu na M26 tak je sklízíme ze země, s dlouhou skladovatelností je to opravdu horší, ale je to jedna z odrůd která se dá kunzumovat přímo ze stromu což třeba takový Angold rozhodně ne, na ten si musíte počkat Hana F
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 11.11.2012 20:25
Pro příznivce jablka Lipno jsem podle několika pomologií sestavil postupný vývoj šlechtění až k této odrůdě přesně podle jejich předků. Dá se napočítat celkem 17 různých odrůd a tím tedy jde o směs mnoha různých chutí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.9 (?), 12.11.2012 21:47
Velmi pěkné, děkuji. Jen by mne ještě zajímalo, jestli kříženec OR-38T-16 je taky z Primy, potažmo Malus floribunda 821.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.114 (?), 13.11.2012 8:32
V knize „ Příběhy slavných odrůd „ je uvedeno, že někdy v 60. letech minulého století obdrželi čeští šlechtitelé od amerických universit rozpracované pokusné rostlinné šlechtitelské materiály, které měly původ z botanické jabloně Malus floribunda 821 obsahující rezistentní gen Vf. Z Ameriky bylo tehdy získáno několik genetických linií označené písmeny PRI a OR-T, z čehož následně plyne i název použitého křížence OR-38T-16. První česká rezistentní jabloň Jolana tedy vznikla z tohoto výchozího genetického materiálu, nikoliv z americké Primy. Ještě jsem měl to štěstí, že se mi podařilo vygooglovat i šlechtitelský původ použitého křížence OR-38T-16. Ten tedy pochází z křížení Jonathanu a hybridu č. 14-126 (ten zase vznikl z křížení Golden Delicious x F2 26829-2-2 vf).
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|