Letošní choroba jablek

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?)
6.10.2009 17:13

Nevím. Choroba to asi bude, protože to nevypadá jako reakce na pesticid. Bylo by dobré také vědět, do jaké hloubky je zasažena dužnina. V daleko miniaturnějším provedení jsem něco podobného ojediněle zaznamenal při sklizni u Melrose a Angoldu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 6.10.2009 12:24, zobrazeno: 10742x

Mnoho odrůd je letos postiženo chorobou, kterou jsem dřív nepozoroval.  Vzdáleně připomíná strupovitost, trochu postižení kroupami, taky hořkou pihovitost. Ani o jednu z nich se nejdná. Kroupy to nejsou - fleky jsou i naspodu plodů, strupovitost taky ne, trpí i rezistenty, ani hořká pihovitost. Myslím, že jde o nějakou skládkovou chorobu, která se rozšířila po zahradě. Některé odrůdy netrpí vůbec. Na snímku je extrémně silný výskyt. Máte někdo podobnou zkušenost a víte o jakou se jedná? 

Bez názvu
Bez názvu

host - 122.179 (?), 6.10.2009 16:19

Nějaké divné "křenčení".Vypadá to na přecitlivělost k nějakému postřiku. AB

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 6.10.2009 17:13

Nevím. Choroba to asi bude, protože to nevypadá jako reakce na pesticid. Bylo by dobré také vědět, do jaké hloubky je zasažena dužnina. V daleko miniaturnějším provedení jsem něco podobného ojediněle zaznamenal při sklizni u Melrose a Angoldu.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 6.10.2009 21:49

Postřikem to nebude, neboť jabloně v podstatě nestříkám. Zajímavé je, že na stromě s více odrůdami jsou zasaženy jen určité sorty, jiné ani flíček.
    Vybraná jablka na snímku  (tuším Rubín a Lord Lamborne červený) jsou postiženy extrémně, většinou jde o pár teček. Dužina je prakticky netknutá - snad jen 1 - 2 mm dané zanořením skvrn.

host - 246.18 (?), 22.9.2011 15:44
Na některých plodech Rubinoly, Otavy, Lipna, Luny, Karmíny a Goldstaru se objevila nějaká mně neznámá houbová choroba. Tmavé malé skvrnky se světlým středem mají průměr asi 1 – 2 mm a poškození zasahuje také do dužniny do hloubky asi 2 mm. Je zajímavé, že na starých stromech s odrůdami Ontário, Matčino a Spartan tento druh skvrn není. Půjčil jsem si digitální mikroskopickou kameru a pořídil detailní snímky těchto skvrn při zvětšení 40 a 190, abych zjistil, zda nejde o živočišného škůdce (viz foto). Podotýkám ještě, že stromy nebyly ničím stříkány. Prosím o vaše názory a rady. Tentýž dotaz i s fotkou jsem poslal i do diskuse v části Choroby, ale nyní jsem našel toto starší vlákno, kde se zřejmě ten stejný problém již částečně diskutoval dříve. Děkuji. Karel z jižní Moravy

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 22.9.2011 17:22

Protože poškození vidím v části plodů blíže ke kalichu, mohlo by jít o nedostatek bóru, pokud to poškození je jakoby zkorkovatělé.

host - 246.18 (?), 26.9.2011 13:24
Tak jsem zašel se svými nemocnými jablíčky (viz dřívější foto) na Státní rostlino-lékařskou správu a jako houbovou chorobu na plodech i listech stanovili lenticelovou skvrnitost. Důvodem prý je zejména extrémní počasí, sucho, teplo, intenzívní sluneční záření, špatný příjem vápníku a bóru. Takže příští rok budu muset aplikovat nějaký postřik proti houbovým chorobám a také postřik listovým hnojivem.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4592) - 38.136 (?), 29.9.2011 19:08

Já hnojím boraxem jednou za několik let a vápním taky za několik let. Mně to dělal Melrose, tak jsem se s ním rozloučil.

host - 135.183 (?), 29.9.2011 22:07
Tiež som niekoľko rokov nevápnil a v tomto roku sa mi to vypomstilo. Polovica jabloní nezarodila. Kompost nie je všetko. Sklovitosti a pehovitosti jabĺk je u mnohých záhradkárov v tejto sezóne veľa. Listovým hnojivom sa nič nepokazí, ale hlavná dávka hnojív by mala ísť pod stromy do pôdy. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz