Letní jablka dozrávají
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pata - Stříbrný Zahrádkář (109) - 54.252 (?), 8.8.2013 1:26
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 11.8.2013 13:53
Perlička. Když v 2. polovině 80. let otevřelo JZD Slušovice v centru Brna obchodní dům, prodávaly se tam krátce (pro nalákání zákazníků) i ovocné stromky - tehdy nedostatkové zboží. Několik jsem jich koupil. Stromky byly pěkné, ale odrůdy vesměs neodpovídaly skutečnosti, některé dokonce zaplodily planá (!) jablka. Stromek, zakoupený jako odrůda Lobo, ovšem hojně zaplodil velké, žíhané a kupodivu chutné plody, zrající krátce po Průsvitných. Žádnému letnímu, v té době pěstovanému jablku se nepodobaly. Tak jsem si stromek ponechal, protože tak kvalitní letní jablka tenkrát nebyla. Pojmenoval jsem je Lobolet (Lobo letní), třebaže s Lobem tvarem ani chutí nemá nic společného, spíš připomíná křížence James Grieve (tvar, vztyčené ušty, plodnost) a Krasavy (žíhaná slupka, nasazování plodů). Z dnešních odrůd se chuťově trochu podobá Haně, ta ale ještě není zralá.
Jako odrůdu Jerseymac jsem v tom Čubově obchoďáku tehdy koupil letní jablko (což by odpovídalo) s krásně červenou dužinou, ovšech chuti tak trpce svíravé, že se jíst nedalo. Dodnes nevím, kde se tam stromky takových odrůd vzaly. Ale ten Lobolet se povedl.
| |
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 18.8.2013 12:21
Zajímavé, velmi zajímavé. Na ten váš Lobolet se mi úplně sbíhají sliny. Chtěl bych se však trochu přimluvit za Průsvitné letní. Dřív mi moc nechutnalo, ale letos v předjaří jsem ho pořádně prožezal, na začátku vegetace oštípal od letorostů napadených padlím, a ono se mi odvděčilo takovými plody, které jsem si úplně zamiloval. Musím podotknout, že jakmile byla první jablka zralá, tak jsem strom trochu zavlažil, a i to mu zlepšilo chuť, hlavně pak šťavnatost. V letních vedrech však toto bylo jediné jídlo, které jsem do sebe po poledni dostal, na nic jiného jsem neměl chuť. Výborně osvěží, člověk ale musí dobře vědět, která jablka jsou tak akorát - krásně žlutá už jsou přezrálá a moučnatá, a když jsou ještě žlutozelená, tak jsou málo. Nejlepší jsou žlutá, s lehkým zeleným nádechem, a takovým zeleným tečkováním, to má tu správnou chuť. Také pomačkáním to jde poznat. Občas mi to ale přišlo jako sázka do loterie, některá byla hezky sladká, a některá, vybarvením podobná, chutnala mnohem kyseleji. No každý má jiné chutě, jenom jsem vám chtěl sdělit, že mi tole jablko zachutnalo, zvlášť v těch nesnesitelných letošních vedrech. A nevím jestli je to obvyklé, ale ještě dnes je na stromě pár kilo jablek, a stále jsou dobrá, většinou ještě nemoučnatá. No už se těším na James Grieve, z toho už taky sem tam spadne cosi sladšího. Pane Vysloužil, ten vás Lobolet, kdy tak dozrává? David
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 20.8.2013 16:42
Aha, tak že bych měl něco jiného než průsvitné? Protože teď už jsou to fakt jenom takové zbytky, ta jejich optimální doba byla tak před týdnem až dvěma, a ještě o dva týdny dříve se tam dalo najít vždy něco na ochutnávku. Taky jsem kdesi četl, že jsou náchylná na strupovitost, ale tenhle strom trpí pouze padlím, strupovitost úplně zanedbatelně, a to mám na jiných stromech strupovitosti dost. Nevíte tedy, co by to mohlo být zač? A za srovnání děkuji. Až si vypěstuji podnože a naučím se roubovat, mohl bych vás poprosit o pár roubů? Třeba na dobírku :) letos tedy ne, to si jen něco zkusím třeba na nějakém pláněti. David
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 182.227 (?), 11.9.2013 8:21
Váš Lobolet by mohla být jabloň Ambassy Dalili.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|