Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit
|
|
|
|
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář (174) - 230.9 (?) 30.3.2015 15:16
Je těžko se vyjadřovat k chuti konzumních jablek v obchodech, kam jsou často dodávána jablka podtržená a proto kyselá.
Opět jsem si to potvrdil na cv Rajka, Topaz, Rosana, Resista atd. U mě dozraje raně zimní Rajka ke sklizni v září-říjnu, v listopadu je konzumně zralá, sladce navinulá výborné chuti i konzistence. Mám ovšem teplý sklad, což je vada. V obchodu jsem pro srovnání nyní koupil Rajku - malá kyselá jablíčka bez chuti.
Většina jablek (i jiného ovoce) v ideální zralosti sklizená je ideální chuti - na př. Golden Del. dobře vyzrálý a uložený je lahůdkové ovoce s banánovou příchutí! J.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 226.194 (?), 6.2.2012 17:05
Ano, normálně mají matnou slupku, někdy i částečně rzivou. Počínaje stopečnou jamkou. Plodnost je jistě vysoká, tak jako u starého dobrého GD.
Juraj Kafka
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.66 (?), 8.2.2012 14:40
Pročetl jsem si celou diskusi a nenašel to jablíčko, které je mým favoritem. Jedná se o Ontário, které přímo miluji - jeho nakyslou chuť, svěžest apod. Sami opět vidíte, že to je, jak bylo několikrát zmíněno o každém z nám, jaké máte chutě.
|
|
|
|
|
|
|
Laco430k - Bronzový Zahrádkář (82) - 84.3 (?), 6.5.2019 10:31
"Mám 75 odrůd jablek 5 stromech + jmelí"
Mrzí mě, že jsem si toto přečetl až dnes. Ihned jsem si tento a předešlé úryvky zkopíroval a vytiskl pro "rodinnou estetickou komisi" (prostě pro moje nejbližší), která je sice ráda, že se mi něco z roubování daří, ale už 3 roky připomínkuje mé roubování stran více odrůd do jednoho stromu (už dvě odrůdy je prý moc!). Takže letos vroubované Matčino, Citrónové zimní, hruška Žlutaňa a (ze zakoupených) Sirius, Admirál, Merkur, Angold na celkem 5 stromů je hluboce pod průměrem.
V této souvislosti se chci zeptat(či potvrdit, pokud to někdo sleduje). Kupř. dříve (za kůru) roubované Zvonkové do Wealthy Doubble Red (na čtvrtkmenu) roste bujně, plodí, a krásný, tedy hlavně rychlý a pevný srůst mě překvapil. Stejně kvalitní srůst byl u Altahnovy na podnož po zlámané meruňce. U žádné jiné kombinace podnož-roub jsem tak spokojen nebyl (až na poměrně dobrý srůst je obecně u hrušní). Existují nějaká doporučení na základě zkušeností?
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.162 (?), 22.2.2012 11:37
Close je bujně rostoucí, ale dobře a brzy plodí na M IX i na M IV. Nenazval bych ho lahůdkovým, jeho výhoda je v rannosti, už v červnu propadává zralé a je možno sklízet postupně do konce července. Na letních nových jablkách si pochutná každý. Mantet je mnohem kvalitnější, zraje v srpnu, jako všechny voňavé odrůdy je zvláště napadáno vosami a hnije.
|
|
|
|
|
|
|
host - 81.42 (?), 3.4.2013 21:37
Lahůdková jablka pro labužníky.
Pozorně jsem si přečetl všechny příspěvky a chybí mi tam jedna chuťově vynikající sorta- a to Landsberská reneta. Podzimní jablko zvláštní kořenité chuti, šťavnaté v horších letech velmi mírně rzivé, jinak velmi odolné proti houbovým chrobám. Svoji zláštní kořenitou chuť si udržuje zároveň se šťavnatostí do konce skladovatelnosti-v našem starém kamenném sklepě a u kamaráda v Soběsicích v pískovcovém sklepě do konce ledna.
Wendy
|
|
|
|
|
|
|
host - 17.149 (?), 8.10.2013 13:48
Takové jabka jako Banánové, Raneta,to byly odrudy, ted jsou jenom kyselé šmejdy, málo je kvalitných zimných odrud k dostání.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Saffronia - Bronzový Zahrádkář (65) - 216.216 (?), 27.10.2014 12:31
Pěkná diskuze, budu ji sledovat, právě rozmýšlím nákup jabloní do vlastní zahrady v rámci obnovy stromů.
Za mě (jakožto čistě konzumenta zatím zahradničením nedotčeného) jsou favoriti tito: Idared - z jablek, která mohu sehnat v obchodech. Řehtáč soudkovitý ze starých odrůd, které jsem měla možnost ochutnat (přes osm druhů). A velice mě překvapil Redlove, který si koupila z nějakého katalogu maminka. Strom je to takový chcípáček, snad se sám ani neudrží na kminku, ale jablka jsou naprosto fantastické chuti. Taková šťavnatá, sladká, a je v nich cosi, co jsem u jablek nikdy v chuti necítila, snad něco z malin?
Naopak jablko, které mi absolutně nechutná, je Godlen Delicius.
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář (174) - 230.9 (?), 30.3.2015 15:16
Je těžko se vyjadřovat k chuti konzumních jablek v obchodech, kam jsou často dodávána jablka podtržená a proto kyselá.
Opět jsem si to potvrdil na cv Rajka, Topaz, Rosana, Resista atd. U mě dozraje raně zimní Rajka ke sklizni v září-říjnu, v listopadu je konzumně zralá, sladce navinulá výborné chuti i konzistence. Mám ovšem teplý sklad, což je vada. V obchodu jsem pro srovnání nyní koupil Rajku - malá kyselá jablíčka bez chuti.
Většina jablek (i jiného ovoce) v ideální zralosti sklizená je ideální chuti - na př. Golden Del. dobře vyzrálý a uložený je lahůdkové ovoce s banánovou příchutí! J.
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.132 (?), 29.3.2015 19:48
Já dávám hlas podzimním odrůdám Dezert a Spartan. Z raných je to Průsvitné letní. A James Grieve, když je dobrý rok, jsou k nezaplacení! Dave
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|