Lahůdková jablka pro labužníky - Váš favorit
|
|
|
|
host - 45.6 (?) 27.5.2007 15:26
Dobrý den.Doporučuji všem laikům zahrádkářům,kteří chtějí pěstovat pro rodinu dobrá jablka,aby si vysazovali stromky odrůd rezistentních proti strupovitosti!Proč bychom doporučovali něco jiného?Copak jsme se nepoučili třeba z loňského roku,kdy na Brněnsku a Tišnovsku strupovitost tak zničila plody jabloní,že nebylo co dát do sklepa a musela se odvolat celá řada výstav?Víme jaký bude rok letošní a ty příští?Proti gustu pěstitelů jak se říká žádný dišputát,ale pokud nechceme mnoho chemie,držme se rezistentů!Máme ve školkách celou řadu rez.odrůd českého původu z UEB Střížovice,jež jsou výsledkem světově uznávané práce tamních šlechtitelů.Patří mezi ně zmiňovaný Topaz,ale i stejně chutný Goldstar,Vanda,Rajka,Aneta,Rubinola.Z nových pak Lipno,Rozela a Sirius.Všechny pěstuji v 500m.n.m.Nemám jim co vytknout,snad Vandě těch několik postřiků během vegetace přípravky se zvýšeným obsahem vápníku(Vuxal kalcium a pod.)proti hořké pihovitosti,kterou na mladém dřevě trpí.Pro její chuť to ale stojí zato.Všechny tyto odrůdy doporučuji.Hezký den. Jos.Zavřel.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 27.5.2007 16:49
Major plodí dobře, pravidelně každý rok, je hodně sladký, ale ta jeho chuť je taková jednoduchá. Jinak to je ale nejsladší jablko, co znám.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.206 (?), 12.3.2007 7:35
Prosím doporučte nějakou zimní odrůdu. Chtěla jsem Topaz, ale nikdy jsem jej nejedla, takže nevím, teď někdo píše že je nakyslé. Tak prosím nějaké chutné sladší zimní jablíčko. Poraďte, čas na výsadbu je tady. (nad.m.v.250)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.124 (?), 12.3.2007 20:09
Reaguji na dotaz pisatelky na odrůdu Topaz. Doporučuji Vám tuto odrůdu nejprve ochutnat než si ji pořídíte. V tomto období ji budou mít v každém marketu. S Vaší nadm. výškou nebudete mít problém téměř se žádnou odrůdou. Tuto odrůdu vlastním z dob , kdy se ještě ani neprodávala ve školkách. Mějte na paměti, že nejlepší jablko neexistuje. Je to vždy otázka chuti každého jednotlivce. Nemohu však souhlasit s názorem pana Vysloužila, že se chutí podobá odrůdě Rubín. Topaz je odrůdou resistentní, dobře se skladuje, v normálním sklepě do konce dubna při zachování šťavnatosti a uspokojivé chuti. A toto je jeho velkou předností. Odrůda musí dostatečně vyzrát, nikoliv však přezrát. A toto je velkým problémem zvláště pro začínajícího zahrádkáře dobře určit sklizňovou zralost. Většinou u této odrůdy dochází k předčasné sklizni, což vede k horší chuti. Mimochodem řekl bych, že daleko zajímavější chuťově je odrůda Goldstar, která má obdobné vlastnosti jako Topaz ovšem má tu nevýhodu, že v suchém sklepě vadne. Milan Boštička.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.6 (?), 27.5.2007 15:26
Dobrý den.Doporučuji všem laikům zahrádkářům,kteří chtějí pěstovat pro rodinu dobrá jablka,aby si vysazovali stromky odrůd rezistentních proti strupovitosti!Proč bychom doporučovali něco jiného?Copak jsme se nepoučili třeba z loňského roku,kdy na Brněnsku a Tišnovsku strupovitost tak zničila plody jabloní,že nebylo co dát do sklepa a musela se odvolat celá řada výstav?Víme jaký bude rok letošní a ty příští?Proti gustu pěstitelů jak se říká žádný dišputát,ale pokud nechceme mnoho chemie,držme se rezistentů!Máme ve školkách celou řadu rez.odrůd českého původu z UEB Střížovice,jež jsou výsledkem světově uznávané práce tamních šlechtitelů.Patří mezi ně zmiňovaný Topaz,ale i stejně chutný Goldstar,Vanda,Rajka,Aneta,Rubinola.Z nových pak Lipno,Rozela a Sirius.Všechny pěstuji v 500m.n.m.Nemám jim co vytknout,snad Vandě těch několik postřiků během vegetace přípravky se zvýšeným obsahem vápníku(Vuxal kalcium a pod.)proti hořké pihovitosti,kterou na mladém dřevě trpí.Pro její chuť to ale stojí zato.Všechny tyto odrůdy doporučuji.Hezký den. Jos.Zavřel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 113.121 (?), 12.3.2007 22:50
Vážení,všichni máte pravdu. Mám jižně od Brna krom jiného 15 odrůd jabloní. Mými favority jsou všechny od Topazu, Spartanu, Glosteru, Angoldu po Florinu, Goldstar, James Grieve, Rosanu i zatracovaný - letos vynikající Jonathan. Ale jak již psáno, nejlepší jablko neexistuje. A rčení mého otce: "Nejlepší je to, které mi chutná". Všichni víme, že hodně záleží na agrotechnice, řezu, lokalitě, ale hlavně na příznivém roce. Můj nevyřčený tajný favorit, jindy vynikající Topaz letos chutnal "bramborově".
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.1 (?), 4.5.2011 7:23
V "marketech" chutnají většinou všechna jablka stejně - tak nějak nijak. Na ochutnání by bylo lepší získat někde plody, které byly sklizeny ve správnou dobu a ne tak, aby co nejdéle vydržely bez ohledu na chuť.
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 31.10.2011 19:45
Porovnavat chutove vlastnosti ovoce z marketu je zavadějici, a hoodně nepřesne.Většina velkoobchodniku a velkoskladu přechovava ovoce a zeleninu v skladech s řizenou atmosferou, a v těchto podminkach je prokazano, že ovoce vydrži i dva tři roky.O to rychleji ale "odchazi po vyskladněni.Pro posouzeni chutovych vlastnosti, je lepši zučastnit se ovocnařskych degustaci, občas pořadanych ovocnařskymi svazy i pro širokou veřejnost, připadně i na vystavach ovoce v některych městech je možna ochutnavka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|