Kyselejší odrůdy na vaření
|
|
|
|
|
 |
 |
|
sladeka - (9) - 241.49 (?), 4.12.2017 15:43, zobrazeno: 5466x
Dobrý den všem, rád bych si od fóra nechal doporučit nějakou vhodnou odrůdu na vaření. Standardní stolní jablka jsou převážně sladká s menším obsahem kyselinky a po vaření, pečení jsou zcela nevýrazná. Doporučí mi někdo nějakou dobrou odrůdu na štrůdl nebo knedlíky? Předem děkuji
A.S.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.108 (?), 4.12.2017 19:29
A.S.: Zhodou okolností dnes sme niečo také ako varenie jabĺk robili (teda nie ja, u nás je to ženská práca, ja len dodávam materiál - preto ani neviem presne popísať postup a ako nazvať ten výsledný produkt - viď foto). Jablká sa pokrájajú na kúsky a potom sa istý čas varia a napokon sa to dá do zaváraninových fliaš. Používame to potom pri príprave niektorých jedál, ako napr. jablkový koláč alebo žemľovka. Čo sa týka odrody, väčšinou sa použije tá ktorá dala najväčšiu úrodu, tento rok je to Florina. Iste to nie je najvhodnejšia odroda na tento účel, ale výsledný produkt je celkom dobrý. Ako píše pán Hasman, najvhodnejšie sú zrejme odrody s obsahom kyseliniek, teda niečo na spôsob "cídrových" odrôd. A ešte ma "námatkou" napadá Boskoopské, to by sa asi hodilo tiež. Možno pridajú nejaké poznatky dámy 😃. IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 57.2 (?), 4.12.2017 21:15
Já mám zkušenosti s Boskoopským a potvrzuji jeho všestranou kulinářskou (nejen) kvalitu.
Pozn.: Koukal jsem, co je v Anglii sadových ploch, které produkují jablka čistě pro kuchyňské zpracování. To snad jinde na kontinentu není.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sladeka - (9) - 241.49 (?), 5.12.2017 9:47
Děkuji za odpovědi, Boskoop je ještě snadno sehnatelný, tak ho zkusím a uvidíme. Asi i některé další staré odrůdy by byly vhodné a jsou z tohoto pohledu nedoceněné - málo kdo hodnotí jablko podle knedlíků a asi je to i škoda, protože některá jablka nebyla primárně ceněna jen podle chuti při přímé konzumaci.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 11.60 (?), 5.12.2017 10:03
Ideálním jablkem na vaření z tohoto hlediska mi přijde Produkta. Vysoká úrodnost, velké plody, žádné choroby, dobrá skladovatelnost. Jenom ta prázdnější chuť s převahou kyselin.
Osobně mám k výsadbě jabloní speciálně na vaření trochu výhrady. Žádné jablko ve štrůdlu, koláči či žemlovce není křupavé. Ve všech kuchyňských úpravách (žemlovka, koláče, knedlíky) se doslazují. Jablka chutná na jídlo jsou chutnější i po uvaření a lepší je cukr z ovoce než přidaný z řepy. Jiná věc je u sušení, kde hraje roli obsah vody, takže sušší Boskoopské dá lepší křížaly než chutnější, ale vodnatější Rubín.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 184.133 (?), 5.12.2017 14:54
Jako jablko vhodné pro kuchyňské zpracování se na ostrovech cenila odrůda Newton Wonder.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|