Kolik ovoce denně sníte?



host - 184.133 (?)
1.12.2017 7:33

Pro 248.32. Moštování, výroba šťáv z ovoce je hodnotné a šetrné zpracování. I sušení. To je třeba pochválit. Povidla ze sušených hrušek jsou skvělá a nemusí člověk žít na Valašsku, aby si je udělal. Sušené, mleté hrušky také. Obyčejně sním tak jedo, dvě jablka nebo pomeranč, mandarinku za den. I když je to pro někoho drahé, kupuji si i v zimě meloun. Kilo stojí méně než čtvrtka másla, melounek má do dvou kil, vydrží na čtyři dny. A pokud přijdu na solidní hrozno, neodolám. Je dobře, že hnědavá barva kuliček bílých odrůd hroznů (obyčejně to bývá až do Vánoc odr. Italia) odrazuje možná 90% zákazníků. Alespoň ti, co vědí, co ta barva chuti a vůni hroznů přináší mají hody. Úplná tragedie je, když se někdo už od postřiku proti pilatce těší na to, že ovoce po dozrání nacpe do sudů. Úplná degradace ovoce, více jak poloviční ztráty energie, kterou do plodů uložilo přes listy slunce, likvidace vlákniny, vitamínů, převážné části aromatických látek, absence čehokoliv zdravého na opěvovaném konci tohoto snažení... Tenhle zvyk se bohužel rozšířil i do oblastí, de se dříve moc nepreferoval. Pro slivovici se jezdilo do tradičních oblastí, teď už se pálí snad i na Hradě.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.11.2017 15:44

Děláte to dobře. Já si kolikrát místo ovoce dám třeba margotku. frown Většinou platí, že čím víc masa, tím větší chuť na sladké. Náhradou by mohly být hodně sladká jablka typu OPÁLcheeky Nemluvě o jiném sladkém ovoci, jako jsou například datle.

                  
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 30.11.2017 17:34

Dal jsem si teď dvě Astry a pravda je, že nemají žádnou zajímavou hruškovou příchuť, ale sladké jsou dost. Taky je možné, že by vyhovovaly víc těm, kdo nemají rádi onu zvláštní příchuť v Dicoloru. Čistě jen sladká hruška by jim vyhovovala více.

               
host - 248.32 (?), 30.11.2017 18:43

Lído, já nejraději ovoce v sušeném a tekutém stavu.

                  
host - 184.133 (?), 1.12.2017 7:33

Pro 248.32. Moštování, výroba šťáv z ovoce je hodnotné a šetrné zpracování. I sušení. To je třeba pochválit. Povidla ze sušených hrušek jsou skvělá a nemusí člověk žít na Valašsku, aby si je udělal. Sušené, mleté hrušky také. Obyčejně sním tak jedo, dvě jablka nebo pomeranč, mandarinku za den. I když je to pro někoho drahé, kupuji si i v zimě meloun. Kilo stojí méně než čtvrtka másla, melounek má do dvou kil, vydrží na čtyři dny. A pokud přijdu na solidní hrozno, neodolám. Je dobře, že hnědavá barva kuliček bílých odrůd hroznů (obyčejně to bývá až do Vánoc odr. Italia) odrazuje možná 90% zákazníků. Alespoň ti, co vědí, co ta barva chuti a vůni hroznů přináší mají hody. Úplná tragedie je, když se někdo už od postřiku proti pilatce těší na to, že ovoce po dozrání nacpe do sudů. Úplná degradace ovoce, více jak poloviční ztráty energie, kterou do plodů uložilo přes listy slunce, likvidace vlákniny, vitamínů, převážné části aromatických látek, absence čehokoliv zdravého na opěvovaném konci tohoto snažení... Tenhle zvyk se bohužel rozšířil i do oblastí, de se dříve moc nepreferoval. Pro slivovici se jezdilo do tradičních oblastí, teď už se pálí snad i na Hradě.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 1.12.2017 9:55

Já bych to za takovou tragédii neviděl. Konkrétně švestky nejsou dlouho skladovatelné a povidel taky nesníte denně kilo. Pokud by se nepálilo, málokdo by modré peckoviny pěstoval. Větší degradace je, když se o stromy nikdo nestará, ovoce popadá a shnije. A ještě větší, když se vykopou a nahradí trávníkem s tůjema.

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.12.2017 11:23

Úplná tragedie je, když se někdo už od postřiku proti pilatce těší na to, že ovoce po dozrání nacpe do sudů. Úplná degradace ovoce, více jak poloviční ztráty energie, kterou do plodů uložilo přes listy slunce, likvidace vlákniny, vitamínů, převážné části aromatických látek, absence čehokoliv zdravého na opěvovaném konci tohoto snažení..

Myslel jsem, že člověk s takovým názorem snad ani neexistuje. yes

                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.76 (?), 1.12.2017 12:39

Před časem jsem se v jedné obci na jihovýchodní Moravě ptal pána, kterého jsem potkal v polním sádku, jak mu letos chutnají švestky, kterých tam měl několik desítek stromů - koukal na mě jak z jara - prý neví a uvidí, až to vypálí  smiley.

                     
host - 21.199 (?), 1.12.2017 13:22

"Úplná tragedie je, když se někdo už od postřiku proti pilatce těší na to, že ovoce po dozrání nacpe do sudů..."
A proto jsem likérník.
Jenže tam švestky moc použít nejdou. Skladovat taky ne, kompotované je jí jen málokdo, povidel se taky moc sníst nedá, na vína nebo nealko nápoje jsou nevhodné, tak co jinak s nima?
Navíc když je slivovice tak žádaná.

Rafael.

                     
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.75 (?), 1.12.2017 15:03

Co třeba křížaly? Navíc poslední dobou je namáčíme do 100% čokoládové hmoty z Troubelic a děti a návštěvy se po tom mohou utlouct... Krásně se skloubí chuť hořké čokolády (bez éček, cukru a náhražek) se sladkokyselou chutí ovoce. Neznám zdravější pamlsek...

Ale pravda, na křížaly stačí bohatě jeden švestkový strom... A protože mi přijde pálení také jako zhovadilost, stačí mi 2 švestkové stromy a zbytek zahrady vyplňuji jiným užitečným ovocem či ořechy...

                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 1.12.2017 15:53

A protože mi přijde pálení také jako zhovadilost

Další odvážný člověk. A že se po těch čokoládových křížalách můžou všichni utlouct se nedivím, taky bych si dal. Asi se půjdu podívat po těch křížalách a po té čokoládě. cheeky

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika