Knipp-baum - zapěstování stromku

host - 234.125 (?)
17.6.2024 12:30
Hm... diskutujete tady sám se sebou... Zdá se, že to zajímá jen pány na zahrada@online... Škoda...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 28.5.2024 9:35, zobrazeno: 1146x

Před lety zde byly nějaké informace o zapěstování stromků tímto způsobem.Zaujalo mě to ale nevěděl jsem jak toho docílit.Okolnosti mě donutili tuto metodu zkusit použít.Trochu jsem zapátral a našel i metodu úpravy terminálního výhonu na letorostu zaštipováním obvodových listů na vrcholové terminální růžici špičáku bez poškození nejmladších lístků.Doporučuje se zaštipování opakovat asi po nárustu dalších 10÷15 cm terminálu a asi třikrát nebo čtyřikrát. Těmito úpravami by mělo docházet k prorůstání obvodových předčasných letorostů v úžlabí listů.V příloze jsem se pokusil tento postup v průběhu dvou let přiblížit.

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

Knipp-baum
Knipp-baum

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 28.5.2024 10:13

Loni jsem narouboval odrůdu na podnožový pařízek.Roub však narostl krátký a tedy nevhodný pro založení korunky.Musel bych nechat bez zaštípnutí terminálu dále růst abych získal výškově vhodný terminál pro založení korunky v příštím roce.Napadlo mě ztracený rok smazat použitím metody knipp-baum pokračujícího terminálu a založit předčasnou korunku.Podnož je čtyři roky zakořeněná a měla by to utáhnout.Z loňského špičáku jsem bez střihu nechal volně růst terminál do velikosti pro založení korunky a poté udělal úpravy jak při klasickém zapěstování metodou knipp- baum.Před několika dny jsem odstranil dva listy silně napadené mšicí.Do týdne ze dvou míst na letorostu vyrazily dva obrostové proutky.Nebyl to úmysl ale stalo se.Tak jsem včera provedl klasické zaštipnutí vrcholové růžice dle knipp-baum.Jsem zvědavý jak to dopadne.Je to pokus jak získat zpět ztracený rok.V příloze 1 - letorost po loňském roku.V příloze 2÷5 stromek po cílené úpravě zaštípnutím listů provedené včera.

loňský špičák
loňský špičák

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 15.6.2024 10:50

Včera jsem provedl podruhé úpravu listové růžice.Dle doporučení se má provést po nárustu terminálu od první úpravy o 10÷15 cm.Po první úpravě k dalšímu rozvětvení nedošlo.Celkem se má tato úprava listů provádět asi 3x÷4x.No uvidime jak to bude pokračovat.Při nezdaru bude aspoň špičák pro založení korunky v příštím roce.

po 2.úprvě růžice
po 2.úprvě růžice

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 17.6.2024 9:36

Snažím se v amaterských podmínkách zapěstovat stromek metodou knipp-baum. Nemám profi přípravky na regulaci růstu a laboratoře, jen dle získaných informací zaštipováním.Zatím se mě to moc nedaří ale uvidíme.Příroda je mocná což dokazuje o pár stromů dál přeroubované Akane.V horní části loni naroubovaná odrůda silně roste což je pochopitelné po celkovém výrazném omlazením zbytu vřetene a naroubováním nových odrůd.Horní růstová dominance vytvořila neplánovitě to o co se pokouším jinde.Nádherné prorůstání letorostů v úžlabí listů na terminálním letorostu obr 1a2.Po loňském naroubování bude letos zapěstována horní část i s obrostem pro konečnou výšku vřetene.Delší letorosty postupně fixuji přípravky pro zapěstování vřetene - obr.3a4.V příštích letech budu muset vršek tlumit v růstu pro podporu naštěpovaných odrůd níže. Jo jo příroda čaruje, zahrádkář zírá.Zahrádkář však musí být všímavý aby využil toho co mu přiroda nabízí a využil toho ve prospěch svěřenců. 

1 -prorůstání letorostů
1 -prorůstání letorostů
2
2
3 - fixace letorostů
3 - fixace letorostů
4
4

host - 234.125 (?), 17.6.2024 12:30
Hm... diskutujete tady sám se sebou... Zdá se, že to zajímá jen pány na zahrada@online... Škoda...

host - 91.196 (?), 17.6.2024 14:32

Já to se zájmem čtu a shlížím, SPCH.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 26.6.2024 17:06

Po deseti dnech jsem provedl včera opětovnou úpravu listů terminální růžice.Po dvou úpravách vše beze změn.Předčasný obrost se zatím nekoná.Příroda mě však zřejmě připravila další překvapení.Vypadá to na další předčasnou korunku tentokrát roubu na kmínku (reparát).Na obr.1 stav roubování před 12 dny.Obr. 2÷3 včerejší stav kde jsou vidět v úžlabí listů měsíčkovité útvary které by měly být počátkem budoucích letorostů.Jsem zvědav jak to bude pokračovat a zda moje tušení vyšlo.Pomale si začínám říkat proč se snažím, když to letos příroda zařídila sama i když jinde než jsem zamýšlel

1 - reparát - 14.6.2024
1 - reparát - 14.6.2024
2 - reparát 26.6.2024
2 - reparát 26.6.2024
3 - reparát 26.6.2024 detail
3 - reparát 26.6.2024 detail

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 29.6.2024 15:37

Po včerejších bouřkách jsme jeli dnes ráno na kontrolu zahrady a zvláště zalít skleník a projít brambory.Nevěřícně jsem koukal na roub na kmínku (reparát).Za tři dny narostly v úžlabí listů již letorosty.Tušení se potvrdilo ale že s tím příroda takto zatočí tak to jsem nečekal.Samozřejmě radost a pokud to bude zdárně pokračovat dohnal bych roční ztrátu po neujmutí roubu v loňském roce a mít roubovanec i s korunkou obr.1.Na obr.2 již uváděné větvení na letorostu loňského roubu.Tam je vlastně hotovo a stále roste.Úprava až na jaře.

1 - 29.6.2024 -reparát - letorosty v úžlabí listů
1 - 29.6.2024 -reparát - letorosty v úžlabí listů
2 - 29.6.2024 - pokračování růstu
2 - 29.6.2024 - pokračování růstu

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 11.7.2024 16:10

Při dnešní kontrole po noční silné bouřce zjištěno vylomení celého letošního přírůstku loňského roubu.Příroda dala, příroda vzala.Samozapěstovaný knipp-baum se letos nekoná.Zastřihl jsem lom na nejbližší rozvětvení a vyvázal do vertikální polohy aby převzal úlohu terminálu po vylomeném rozvětvení.

před bouřkou
před bouřkou
dnes po bouřce
dnes po bouřce
detail zlomení
detail zlomení
zlomení ve dvouletém dřevě
zlomení ve dvouletém dřevě
vylomená část
vylomená část
vyvázání náhradního terminálu
vyvázání náhradního terminálu

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1709) - 165.146 (?), 11.8.2024 10:30

Zapěstování předčasné koruky metodou knipp-baum se zaštipováním listové růžice nezdařilo.Pouze v první fázi se vytvořily dva letorosty a dalšími zásahy už k rozvětvování nedošlo.Zkušenost mě nikdo nevezme a na jaře založím klasicky korunku na šest pupenů nad letošním skromným rozvětvením.

Co se nepovedlo cílenými zásahy zařídila příroda sama jinde.Na reparátu - obr.1÷3 došlo po naroubování k samovolnému rozvětvování z úžlabí listů na terminálu.Letorosty mají krásný odklon od terminálu a vytvořilo se jich šest ve spirále růstu.Nyní řeším otázku zda letorosty nechám plynule růst a nebo zakrátit v příštím roce jako při výchovném řezu.Kloním se k první variantě.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)

jarní naroubování
jarní naroubování
počátek tvorby obrostu
počátek tvorby obrostu
včerejší stav
včerejší stav
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024