Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská

host - 189.156 (?)
13.11.2014 20:59

Dle fotky nelze říci stoprocentně, ale mohlo by se jednat o kultovní odrůdu Mulhauptova reneta. Oblíbená byla hlavně tady ve Slezsku, zimní odrůda vydrří při vysoké štavnatosti až do jara.

Ing. Fidla

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 41.143 (?), 7.11.2014 19:26

Děkuji vám za reakce. Hvězdnatá reneta to nebude, dužnina není narůžovělá, ani Panenské české to nebude. Prošel jsem pomologie od Vaňka,  Dvořáka a Vondráčka, Pochybu, Cifraniča. Zhodu jsem nenašel. Nejspíš to bude nějaká stará místní odrůda.

host - 230.162 (?), 7.11.2014 21:22

Hvězdnata Renata nemá vždy narůžovělou dužninu. Typické jsou u ní hlavně výrazné lenticely a propadáváni zdravých plodů už začátkem září. Takže to bude asi přece jen ona. I. Vejvancicky.

host - 189.156 (?), 13.11.2014 20:59

Dle fotky nelze říci stoprocentně, ale mohlo by se jednat o kultovní odrůdu Mulhauptova reneta. Oblíbená byla hlavně tady ve Slezsku, zimní odrůda vydrří při vysoké štavnatosti až do jara.

Ing. Fidla

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 2.5.2018 17:43

Letošní jaro připravilo krásnou podívanou na dva monumentální staré stromy Sudetské renety, o kterých jsem zde psal dříve. Jestli nám to kroupy nepřekazí, necháme si se sousedem vypálit čístou Sudetskou renetovici laugh

Sudetská reneta v květu
Sudetská reneta v květu

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.11.2014 21:30

Ing. Fidla, 23.12. 2013: Inu o málo čem panuje tolik mýtů, polopravd a nepravd jako o řezu ovocných stromů

Pravda, nicméně i v tomto velmi obsažném příspěvku je vedle mnoha cenných rad pár přinejmenším trochu kontroverzních.

rady z publikací se většinou vztahují na intenzivní produkční sady

Nevěřte tomu. Firem provozujících produkční sady je u nás pár desítek a ti, co je obhospodařují to studovali. Nebudou milionové majetky ošetřovat podle rad z knížky. Publikace slouží především pro tisíce zahrádkářů.

hluboké zmlazení, tedy logicky u přestárlých stromů by mělo být hotové do konce února, radši dříve

Nemyslím si to.
 1. U přestárlých stromů bych byl velmi opatrný s hlubokým zmlazením. Přestárlý strom pomalu a špatně hojí rány a hluboké zmlazení nemusí přežít
2. Zmlazení na počátku vegetace vede sice k méně bujnému růstu, ale lépe se hojí.

před zimou či v plné zimě řezali na pahýly, které odstraníme někdy v průběhu jara, rána se pak mnohem lépe zaceluje

To je pravda. Já bych se nebál ty pahýly nechat déle než do jara, klidně rok, dva, jak to radí Zahnův řez.

hlubší zmlazení kosterních větví, s cílem probudit spící pupeny a se snahou vypěstovat v dalších letech novou korunu z vlků

To je postup, kterému bych se snažil vyhnout. Zmladit kosterní větve tak, že na nich nezbude žádný bdící pupen a spoléhat se na probuzení spících, je brutální zásah, který spolehlivě ustojí jen vrba.
   Vypěstovat novou korunu z vlků sice lze, přesto bych se snažil, pokud je to jen trochu možné, využít stávající obrost na větvích blíže kmeni.

host - 189.156 (?), 13.11.2014 21:18

Inu, na všechno se můžeme dívat z různých úhlů pohledu. Jistě že bežná zahrádka má daleko do sadů štíhlých vřeten, ale stejně tak má dnes daleko k tomu jak zahrady vypadaly kdysi, tedy velké kmennéé tvary na semenných podnožích. Pro to, jak ošetřovat steré ovocné stromy minimálně u nás není žádná publikace, kterou bych mohl bez rozpaků doporučit, to je prostě fakt. V těch co jsou, se navíc ty údaje v nich obsažené dost často liší... Já se tedy snažím učit přímo od stromů...

Jistě, vyložeě přestárlé, torziidní stromy už nemá smysl zmlazovat, vždy je to o tom, dokázat správně zhodnotit stav stromu a jeho případnou reakci. Rozhodně není dobré dělat šablonovité řezy, jak leckdy vidíme v příručkách, to si můžem dovolit u stromů relativně v kondici.

Ty pahýly to nejsou myšlené klasické Zahnovy pahýly, ale já prostě dělám vždy řezy dvojfázové, jinými slovy neřežu na větevní kroužek uprostřed, nebo začátkem zimy. Na jaře potom uřežu a hned zatírám.

Není myšlemo zmlazení jen z vlků, ale i z vlků. Problematika vlků je bohužel špatně chápána, já mám filosofii, že ty vlky tam vyrůstaj z nějakého důvodu, nemá smysl proti nim bojovat, ale využít je v náš prospěch. Že bych někde doporučoval radikální, torzoidní řezy se nepamatuju, naopak jsem jejich věčným kritikem... 

Ing. Fidla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.11.2014 9:20

Se vším, co píšete určitě souhlasím.
.....  ale já prostě dělám vždy řezy dvojfázové, jinými slovy neřežu na větevní kroužek uprostřed, nebo začátkem zimy. Na jaře potom uřežu a hned zatírám...

Trochu mi není jasný smysl termínu takového řezu. Já jej provádím v době, kdy už nehrozí silné mrazy (řekněme po půlce března) a přitom stromy ještě neraší, takže šetřím živiny, které bych odstranil odříznutím narašených větví. Řežu samozřejmě rovnou na kroužek.
     Vy, při svéím postupu dvofázového řezu musíte provést dvojnásobek řezů, což mi přijde jako zbytečná námaha. Taky mě v půlce zimy v mrazivých dnech lozit po stromech nebaví.

host - 189.156 (?), 14.11.2014 13:22

S tím souhlasím, s jedinou výhradou že v půlce března může být některý rok (třeba lonský) na radikáln¨ější zmlazení pozdě. Radikálnějším zmlazením není samozřejmě myšlen torzoidní řez. Kdybch si moh vybrat dělám řezy taky až koncem zimy, ale já každou zimu ošetřuju nezanedbatelný počet stromů a zkrátka bych to od konce února nezvládl. Ty rizika tedy eliminuji tím dvojfázovým řezem, rána se potom hojí úplně jinak. Bavíme se samozřejmě o jabloních a hrušních, do peckovin bych v tuhle dobu určitě nešel. Tam je to riziko napadnutí houbovými patogeny přece jen vyšší...

Ing. Fidla

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 61.187 (?), 19.9.2018 13:21

Staré stromy Sudetské Renety bohatě zaplodily a jablka se začala krásně vybarvovat. Je jich mnoho, proto jsou jen střední a menší velikosti, ale na tu jejich říznou chuť se opravdu těším.

Takhle dokáže zaplodit starý strom Sudetské Renety
Takhle dokáže zaplodit starý strom Sudetské Renety
Vybarvování začalo tento týden
Vybarvování začalo tento týden

Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 182.44 (?), 19.9.2018 14:00

Ten strom je doslova obsypaný, koľko kg plodov odhadujete, že by tam mohlo byť?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz