Zdravím Vás p. Miloši
Letos jsem dělal odborný dozor na výstavě zahradkářú v Ostravě na Černé louce a nestačil jsem se divit jaký je trend zájmů zahradkářů a pěstitelů.
Myslím, že budete mít z tohoto trendu radost. A jak rychle se dostavuje výsledek přesvědčování v pěstování a nebo zachování "dinosaurů".
V naší organizací je pěstitel, který pěstuje, vystavuje a propaguje rezistenty a novinky a potom já s běžnými pěstiteli. Když jsem celý den pozoroval zájem návštěvníků o vystavené kousky, pokud jsem měl trochu času bez konzultací tak výsledek byl zajímavý.
Návštěvníky zajímaly pouze hrušky Blanka a Early a potom jenom vystavené staré odrudy a slováky zajímalo hlavně Matčino, Děkanky, Boscova a Boikovo atd...
Rezistentních odrud si málo kdo všímal a když tak pouze Rubinolu, Admirál a potom o Sir Priese.
Na výstavě se hlavně zajímali o Mor. jaderničku, Sudetstkou renetu, renety celkově a návštevníci z Čech hledali Panenské. Což až nerad jsem jim musel vysvětlit, že zde Panenské není a drží zde nadvládu Mor. jadernička, kdežto v Čechách zase hlavně Panenské a u nás téměř není.
Několik lidí chtělo, abych jim doporučil hlavně staré odrudy, že jsou spolehlivé do lučního sadu a pár lidí jsem přesvědčil, aby nelikvidovaly staré stromy bezhlavě s výkladem ztraceného času na čekání na plodnost a řešení únavy púdy s tím, že jim zkontroluji zdravotní stavy ovoc. stromů. Na to byly rychlé reakce, že mám rozhodnout o jejich osudech a potom postupech na místě.
Je zajímavé, že největší problém není ani to, že mají starý strom s méně kvalitními plody. Ten jejich nepřímo přiznaný problém je v tom jak šíleně vysoký ten dotyčný strom je a kdo tam poleze.
A to je to co mi dělá tu největší radost, jak lidem vysvětlím, že strom ač je to zanedbaný vysokokmen lze předělat na lehce dostupný a kvalitně plodící strom za cenu vlastních nákladů a snížení ceny z mé strany i když je fakt, že mi lidé peníze až vnucují.
Potom je pro mě nejlepší cena ta jak u pěstitele v Polsku kde jsem spravoval znetvořené stromy s rosudkem smrti od pěstitele jsem dostal na podzim velice krásného přijetí jak z dálky na mě česky volali to je můj miláček, spravil nám stromy a jablek jsme měli tolik (byly to čk) , že jsme je po susedach rozdávali. Oni neměli nic a my mnoho.
Je fakt, že Evropu zaplavují jablka z Polska, ale samí poláci je neumí doma pěstovat a stromky mrší podle svého gusta (no horor). U nich není taková osvěta jako u nás.
To je něco na moje baterky a ta radost z každého zachráněného stromu.
sadař vlada