Jonathan, Red Delicious, Boikovo, Sudetská

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?) 
29.9.2014 10:15

Sklovitost mate na nom takisto ako ja. Neskusali ste z neho lisovat stavu? pripadne co s nimi robite? Mam ich plny strom... dost uz aj opadlo...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 143.84 (?), 29.9.2014 11:00

Na sousedním pozemku zůstaly po zemřelých majitelích dva polokmeny Sudetské Renety. Stromy jsou to snad 80-ti leté, s krásně rozloženou, ne příliš vysokou polokulovitou korunou a stále plodí, přestože jsou asi dvacet roků bez jakékoli údržby. Loni jsem ochutnával několik plně vyzrálých plodů přímo ze stromu po přejítí mrazem a musím uznat, že jejich chuť je naprosto odlišná, od dnes pěstovaných odrůd. Je to zkrátka něco jako vzpomínka na naše předky..

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 29.9.2014 12:13

Ano, chuť Boikova obrovského je nezaměnitelná, my jsme jim říkali šumivky, pro jakousi sifonovou příchuť. Co s nimi, to neřeším, protože je mám jen na jedné větvi kvůli udržení genofondu kdysi rozšířené odrůdy. Ale věřím, že jednoodrůdový mošt my bohl být zajímavý.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.130 (?), 4.10.2014 23:57

Zdravím Vás p. Miloši

Letos jsem dělal odborný dozor na výstavě zahradkářú v Ostravě na Černé louce a nestačil jsem se divit jaký je trend zájmů zahradkářů a pěstitelů.

Myslím, že budete mít z tohoto trendu radost. A jak rychle se dostavuje výsledek přesvědčování v pěstování a nebo zachování "dinosaurů".

V naší organizací je pěstitel, který pěstuje, vystavuje a propaguje rezistenty a novinky a potom já s běžnými pěstiteli. Když jsem celý den pozoroval zájem návštěvníků o vystavené kousky, pokud jsem měl trochu času bez konzultací tak výsledek byl zajímavý.

Návštěvníky zajímaly pouze hrušky Blanka a Early a potom jenom vystavené staré odrudy a slováky zajímalo hlavně Matčino, Děkanky, Boscova a Boikovo atd...

Rezistentních odrud si málo kdo všímal a když tak pouze Rubinolu, Admirál a potom o Sir Priese.

Na výstavě se hlavně zajímali o Mor. jaderničku, Sudetstkou renetu, renety celkově a návštevníci z Čech hledali Panenské. Což až nerad jsem jim musel vysvětlit, že zde Panenské není a drží zde nadvládu Mor. jadernička, kdežto v Čechách zase hlavně Panenské a u nás téměř není.

Několik lidí chtělo, abych jim doporučil hlavně staré odrudy, že jsou spolehlivé do lučního sadu a pár lidí jsem přesvědčil, aby nelikvidovaly staré stromy bezhlavě s výkladem ztraceného času na čekání na plodnost a řešení únavy púdy s tím, že jim zkontroluji zdravotní stavy ovoc. stromů. Na to byly rychlé reakce, že mám rozhodnout o jejich osudech a potom postupech na místě.

Je zajímavé, že největší problém není ani to, že mají starý strom s méně kvalitními plody. Ten jejich nepřímo přiznaný problém je v tom jak šíleně vysoký ten dotyčný strom je a kdo tam poleze.

A to je to co mi dělá tu největší radost, jak lidem vysvětlím, že strom ač je to zanedbaný vysokokmen lze předělat na lehce dostupný a kvalitně plodící strom za cenu vlastních nákladů a snížení ceny z mé strany i když je fakt, že mi lidé peníze až vnucují.

Potom je pro mě nejlepší cena ta jak u pěstitele v Polsku kde jsem spravoval znetvořené stromy s rosudkem smrti od pěstitele jsem dostal na podzim velice krásného přijetí jak z dálky na mě česky volali to je můj miláček, spravil nám stromy a jablek jsme měli tolik (byly to čk) , že jsme je po susedach rozdávali. Oni neměli nic a my mnoho.

Je fakt, že Evropu zaplavují jablka z Polska, ale samí poláci je neumí doma pěstovat a stromky mrší podle svého gusta (no horor). U nich není taková osvěta jako u nás.

To je něco na moje baterky a ta radost z každého zachráněného stromu. 

sadař vlada

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.130 (?), 5.10.2014 0:18

Zdravím

Chci jenom podoktnout, že to co jsem napsal je opravdu 100% realita z praxe.

sadař vlada

host - 41.143 (?), 6.11.2014 18:31

Prosím Vás, je toto Sudetská reneta? Strom je min. 40 let starý.  Na popis chuti je brzo, plody nejsou v opt. zralosti.  Nápadné jsou bílé lenticely

host - 41.143 (?), 6.11.2014 18:32

.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 6.11.2014 18:42

Sudetská určitě ne. Spíš Hvězdnatá reneta. Nebo možná Akane. To se ale před 40 lety nepěstovalo.

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 114.6 (?), 6.11.2014 18:50

Panenské české?

host - 54.27 (?), 6.11.2014 21:12

Panenské české ani náhodou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky >