Jonathan
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 151.9 (?) 6.2.2012 21:26
Používanie anorganických fungicídov v jabloňových sadoch bude chcieť istotne skúsenosti s koncentráciou najmä meďnatých postrekov. Je známa napr. citlivosť listov egrešov a broskýň na aplikáciu Kuprikolu, po ktorej môže ostat rastlina bez listov. Koncentrácie pri jabloniach sú dnes istotne experimentálne overené. Možno by nebolo zlé použiť meďnaté postreky s menšími rezidui medi, napr. Kocide alebo Funguran, ktoré sa začínajú aplikovať vo vinohradníctve. Ešte pár slov k sorte Jonathan: Vidím ho často aj u nás v starších záhradách, aj v drsnejších podmienkach kopaníc. Dosť často mávajú staré málo strihané stromy striedavú rodivosť. Plody sú v porovnaní s dovozovými jonatány spred 20 rokov naozaj malé. Zato chuťovo sú pre mňa až nepríjemne voňavé. Tie obrovské z dovozu mi chutili viac. Ale to už sa so svojím vzťahom k tejto voňavej sorte opakujem...
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.21 (?), 6.2.2012 22:17
U mojich Jonathanoch bola tiez striedava rodivost, samozrejmostou, no neviem si vysvetlit, preco bola uroda posledne 2 roky mimoriadne dobra (a vyzera to tak, ze toho roku, bude tretikrat dobra).Hnojit som ich nehnojil. P.Z.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 78.10 (?), 28.9.2012 18:00
No je to tak, problém u Jonathanu není ani tak s padáním, jako s náchylností na sklovitost dužniny. Jablka pak mají mnohem kratší dobu skladovatelnosti. Vzpomínám jak jsem kdysi vyhazoval dobže 150 kd luxusních Jonathanů ze sklepa už někdy v prosinci. Proto je lépe nenechat je vyzrát na strome, ale lehce podtrhnout. Termín poznám dle toho když začnu nacházet na stromě podobané plody od ptáků. pak nečekám a trhám- rovněž kvůli ptákům musí dřív dolů- díky červené barvě a tenké slupce je pro ně velice atraktivní. Letos jsem otrhal Jonathany prvně v historii už v září- předevčírem. Normálně začátkem října. Kvalita podobně jako loni mimořádná, těším se na zimní degustace. Co se chuti a osvěživosti týče troufnu si tvrdit že tato odrůda nebyla překonána. Co se týče pěstebních nároků, tady na Opavsku šla vždy poměrně dobře, jakkoliv samozřejmě má své mouchy.
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |