Jonathan
|
|
 |
 |
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.121 (?) 24.9.2019 20:20
JONATHAN - legenda legiend, 'Mr.Apple', v minulosti vzývaný takmer ako jablkové božstvo. Po objavení v USA pred vyše 200 rokmi pestovaný neskôr na našom území najprv vo farských záhradách, neskôr medzi pospolitým ľudom, ešte neskôr a za socíku takmer v každej záhrade. Dnes už ale nepatrí ani do 'ovocinárskeho mainstreamu', jeho sklon k hubovým chorobám a tzv. jonathanovej škvrnitosti plodov ho odsunul na perifériu záujmu. V súčasnosti ho pestujú najmä nenapraviteľní nostalgici (ku ktorým sa hrdo hlásim), ktorí vyrastali na nezameniteľnej chuti tohto jablka a po celý svoj neskorší život márne hľadajú odrodu, ktorá by bola takým dokonalým synonymom sviežej jablkovej chuti, šťavnatosti a 'chruplavosti' ako tento dinosaurus medzi odrodami jabloní. Môj Jonathan - starý zákrpok na M9 - sa tento rok rozhodol, že osvieži všetky tie spomienky z detstva o dokonalom jablku. Nebýva to tak každý rok, ale v tejto sezóne sú Jonathany zasa raz krásne vyfarbené, zdravé a je nimi obsypaný celý strom (foto). Nastáva čas oberať. Jonathan. Mr.Apple. Mr.Intouchable. Odroda ktorá sa nedá pestovať všade. Tam kde to ale ide, dopraje (občas) svojmu pestovateľovi plody, ktoré z hľadiska jablkovej chuti nemajú ani po vyše 200 rokoch konkurenciu. IH. (P.S.: Namiesto všetkých tých kecov som mohol napísať len 4 slová, ktoré by povedali všetko...: "Jonathan je proste Jonathan", však paní Lído 😃).
|  | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 248.211 (?), 10.11.2016 18:01
To je nádhera.Jen tak zcela soukromě-nevíte, kde by se pár těchto jablek dalo na jídlo koupit?Tu chuť si pamatuju z mládí a už řadu let jsem neviděla, že by je někde prodávali.
Cenu respektuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 10.11.2016 22:53
O tom nemůže být sporu. Jonathanová chut je synonymem pro osvěživost. Navíc je to originální, nenaředěná chut, já se dal cestou hledání a vychutnávání originálních, původních chutí a rozhodně nelituji.
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.121 (?), 24.9.2019 20:20
JONATHAN - legenda legiend, 'Mr.Apple', v minulosti vzývaný takmer ako jablkové božstvo. Po objavení v USA pred vyše 200 rokmi pestovaný neskôr na našom území najprv vo farských záhradách, neskôr medzi pospolitým ľudom, ešte neskôr a za socíku takmer v každej záhrade. Dnes už ale nepatrí ani do 'ovocinárskeho mainstreamu', jeho sklon k hubovým chorobám a tzv. jonathanovej škvrnitosti plodov ho odsunul na perifériu záujmu. V súčasnosti ho pestujú najmä nenapraviteľní nostalgici (ku ktorým sa hrdo hlásim), ktorí vyrastali na nezameniteľnej chuti tohto jablka a po celý svoj neskorší život márne hľadajú odrodu, ktorá by bola takým dokonalým synonymom sviežej jablkovej chuti, šťavnatosti a 'chruplavosti' ako tento dinosaurus medzi odrodami jabloní. Môj Jonathan - starý zákrpok na M9 - sa tento rok rozhodol, že osvieži všetky tie spomienky z detstva o dokonalom jablku. Nebýva to tak každý rok, ale v tejto sezóne sú Jonathany zasa raz krásne vyfarbené, zdravé a je nimi obsypaný celý strom (foto). Nastáva čas oberať. Jonathan. Mr.Apple. Mr.Intouchable. Odroda ktorá sa nedá pestovať všade. Tam kde to ale ide, dopraje (občas) svojmu pestovateľovi plody, ktoré z hľadiska jablkovej chuti nemajú ani po vyše 200 rokoch konkurenciu. IH. (P.S.: Namiesto všetkých tých kecov som mohol napísať len 4 slová, ktoré by povedali všetko...: "Jonathan je proste Jonathan", však paní Lído 😃).
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 7.9 (?), 25.9.2019 21:07
Dobrý deň p. Hlavatý, chcel by som sa spýtať či by ste vedeli odporučiť nejaký klon Jonathanu, mám možnosť kúpiť odrodu Melrose na MM106, v mojom okolí však nepoznám nikoho kto ju pestuje. Neviem či sa hodí do teplej oblasti podunajskej roviny prípadne či netrpí rovnakými chorobami ako Jonathan. Vopred ďakujem za odpoveď.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.41 (?), 25.9.2019 21:40
7.9: Pýtate sa na Melrose - aby sme boli presní: Melrose nie je klon Jonathanu, ale jeho 'potomok' (rodičovskými odrodami Melrose sú Jonathan a Red Delicious). Pod slovom 'klon' rozumieme mutáciu danej odrody (príklad: klonmi Jonagoldu sú Jonagored, Jonagold Marnica, Early Queen, Navajo, Red King, Romagold, Red Jonaprince atď.). K Vašej otázke: mám síce jeden stromček Melrose (na M9), ale len druhým rokom, ešte nerodil, takže aký bude na teplej nížine Vám zatiaľ povedať neviem. Predpokladám, že s jeho kvalitou by nemal byť problém. Na odpoveď si ale musím ešte počkať také 2-3 roky. IH. (Inak Jonagold je tiež potomkom Jonathanu (+ Golden Delicious), na fotke je jeho klon Red Jonaprince - takto vyzerá teraz).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 94.198 (?), 26.9.2019 16:33
Dobrý deň, Z Jonagoldu mám dlhšie Marnicu som spokojný chutí dobre aj sršňom, Rubinstar teraz bude prvá väčšia úroda takže sa celkom teším, a minulý rok som v Plantexe kúpil Wiltons Red Jonaprince zatiaľ bez úrody takže možno za 2-3 roky niečo uvidíme. Preto som chcel nejaké iné kríženie Jonathanu ako Jonagold.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |