Jonathan
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 152.34 (?), 3.2.2012 13:15
Taky mě to překvapilo. Kvůli tomu, že se běžně nedá koupit, Jonathan pořád mám a občas slyším: "Jéžiš, vy eště máte jonatány?!". Strupovitostí u nás naštěstí trpí jen výjimečně. Horší je to s padlím, mšicemi, květopasem, sklovitostí, skvrnitostí... Beru to tak, že je něco za něco. Zuzana
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář (60) - 86.79 (?), 6.2.2012 13:10
Zdravím Vás. Mě to docela nepřekvapuje. Jonathan je chuťovka a také se kvuli tomu používá ve šlechtění. Já mám ve firemním sadu několik hektaru čtvrtkmenu Jonathanu a Jonaredu na A2 v předhůří Nízského Jeseníku v biopěstování. U Jonathanu se jednoleté vyhony nezakracují a druhý rok má na nich plodonoše po celé jejich delce. Dělám u něj jenom pruklest celých větví. Na hlubší řez reaguje agresivně a pozastaví plodnost. Padlí je u nas v normě neboť v tom nám pomáhají docela pravidelné deště a koruny udržuji řídké takže i rychle osychají a i strupovitost je v mezích. Jedině rakovinu musím u něj dost držet na uzdě, ale i s ní je dost životaschopný. Jonared ma u nas stejnou a možná i lepší barvu než Bohemie a i velikosti se k ní přibližuje(Bohemii pěstujeme jako štíhlé vřeteno). Z pozorování sleduji, že Jonared je i velký dříč skoro jako Idared oproti púvodnímu Jonathanu. V době sklizně je Jonathan s Ontariem sklízený u nás co nejpozději. Budete se divit , ale když jablka prodáváme na skladování a zakazník zjistí náš sortiment, tak v prvořadě si kupuje Jonathan, že je to nejlepší vánoční jablko a připomíná jim dětství a pak si také kupují Topaz. O ostatní odrudy už moc zajmu nebylo. Parmenu zl. jsem moc nenabízel neboť je to nejkvalitnější odruda na mošty. V loni měla velké a krásné plody velikosti Topazu. Mé děti jedly nejraději Parménu zl. s Croclenským a nepohrdly ani Matčinem. Až potom si vzaly novější odrudy. S prodejem stromků odrudy Jonathan u nás není vubec problém. Prodejci u nás už nabízejí jaderničky, Matčino, Booscopské i B. č. na tipových podnožích. Mě se nezdá, že by se pěstoval huře než ostatní odrudy , když spoustě pěstitelům nevadí nároky novozelandských a japonských odrud. U Jonathanu si lidé nesmí plést typickou stříbřistou barvu výhonů a i celé koruny s padlím. Padlí nesnáší vodu. Sprcha z hadice v období sucha je pro Jonathán doslova ozdravná kůra! Na opavsku je Jonathán hojný v alejích kolem cest.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.21 (?), 6.2.2012 13:30
Dobry den, mohli by ste tu uviest kolko krat za rok striekate tie jonathany? Alebo ich pestujete bez postrekov ? P.Z.
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář (60) - 86.79 (?), 6.2.2012 14:37
Zdravím. Jonathany a celé sady stříkáme pouze v zavislosti na počasí a povolenými přípravky pro biosady. V loni to bylo 4 krat a to po déletrvajících deštích a 1krát ozdravně po krupobití. My mame v bio povolené pouze měď do 3kg / ha na rok a podobně i síry. Musíme pracovat s prevencí a až je nejhuř tak mužeme použít postřik. Postřik, ktery používáme je hodně slabý oproti ostatním chemickým postřikúm a to pouze jenom měd nebo síra. Hlavně držíme na uzdě strupovitost, padlí není u nas problém.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 96.86 (?), 6.2.2012 14:47
A není ta měď na jablkách vidět?
|
|
 |
|
 |
 |
|
sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář (60) - 86.79 (?), 6.2.2012 15:29
Měď používame hlavně na začátku vegetace a to většinou jak jsou plody zelené. Při té slabé davce je to jenom nádech.Pro plody ve větší velikosti a pro hrušně muže být měď toxická. Ve druhe polovině vegetace už pokud je to nutné tak používáme síru nebo výtažek z mořských řas. Jeví se mi, že síra nam i omezuje výskyt některých škudcu. Do sklizně se měd´bezproblému vymyje.
sadař vlada
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |