Jmelí

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 242.235 (?)
5.1.2013 9:07

Včera jsem se poprvé sekal se jmelím na smrku. V okolí se vyskytuje pouze na borovicích. Na jedlích ani listnáčích zde naštěstí není.

Josef.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 16.70 (?), 5.1.2013 6:51

Uplynuly 3 roky a jabloně stále prosperují i se jmelím, máme doma 80 druhů jablek na 4 jabloních. sklidil jsem minimálně 300kg jablek a tak 20 kg jmelí. Jmelí si teda rekuluju tak aby bylo zdálky vidět a na bujné jabloni která roste vedle kompostu a slepic ho nechávám hodně ale na ostatních mám jen 5 velkých rostlin jmelí a ostatní už odstraňuju do dřeva. Jmelí se naštěstí neumí samo rozrůst po stromě, je to totiž stálezelený keřík tedy dřevina jako každá jiná jen místo kořenů roste na větvích kde se chová jako roubovanec se špatnou afinitou.  Něco jako jabloň na hrušce nebo hruška na jabloni.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 242.235 (?), 5.1.2013 9:07

Včera jsem se poprvé sekal se jmelím na smrku. V okolí se vyskytuje pouze na borovicích. Na jedlích ani listnáčích zde naštěstí není.

Josef.

host - 16.70 (?), 5.1.2013 19:22

Na smrku?  Zajímám se o jmelí 22 let ale vživotě jsem jmelí na smrku neviděl. Nebyla to náhodou jedle.

host - 213.119 (?), 5.1.2013 20:18

Pohledal jsem nějaké fotky jmelí na jabloni.

Jarin.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 252.192 (?), 5.1.2013 21:17

Ani já jsem ho do včerejška na smrku neviděl. Byl jsem navýsost překvapen a proto jsem sem svůj příspěvek napsal, jestli má někdo z vás podobnou zkušenost.

Teď večer jsem si ještě z knihovny vytáhl Novou květenu ČSSR, abych zjistil, co se tam o jmelí píše: jmelí jehličnanové pravé - Viscum laxum subsp. laxum - jen na borovicích, vzácně na smrcích a modřínech. Takže: Ameriku jsem neobjevil ;-)

Josef.

host - 16.70 (?), 6.1.2013 6:52

Děkuji,

Problém je že se to všude píše ale já prolezl lesy se jmelím borovým a na smrku tam nikde nebylo. U nás na hradecku se dokonce vyskytuje jmelí jedlové i borové v jednom místě a přesto tam na smrku neroste a už vůbec ne na modřínech. Četl jsem ale i odborný článek a tam také píší že ho objevili na smrku někde v Nízkých Tatrách tuším.

Já jsem jmelí borové na smrky vyséval ale neujmulo se.

Také jsem sel jmelí listnáčové na jmelí borové a dnes už je celé jmelí borové úplně zarostlé listnáčovým jmelím takže už nemá vlastní listy a na borovici je rostlina jakoby listnáčového jmelí a to samčí i samičí na jedné rostlině. Jmelí je fakt zvláštní keřík dokáže růst samo na sobě (autoparazitizmus) a také na ochmetu (hyperparazitizmus). Naproti domu máme dub na ten jsem nasel ochmet na něj po letech jmelí a tak roste jmelí na dubu na ochmetu. Toto se ale v přírodě vyskytuje pokud se potká ochmet se jmelím listnáčovým např. v parku v Heřmanově Městci je jmelí na ochmetu běžné. To způsobují Brkoslavové severní a Drozd brávník.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 226.33 (?), 6.1.2013 12:35

Přikládám foto. Není dokonalé (telefon, zoom a nepohodlné držení ve výšce). Ale jako dokumentace musí postačit.

Josef.

jmelí na smrku - celkový pohled
jmelí na smrku - celkový pohled
jmelí na smrku - větší trs - zoom
jmelí na smrku - větší trs - zoom
jmelí na smrku - menší trsík - zoom
jmelí na smrku - menší trsík - zoom

host - 16.70 (?), 6.1.2013 20:15

No tak to jste mě dostal pane Josef.

Moc děkuji za foto, mohu se zeptat kde to je?

Docela se mi chce se tam jet podívat.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 226.112 (?), 6.1.2013 20:58

Nevěřil jste mi, když jsem se o tom poprvé zmínil? A bez fotky byste neuvěřil?

Je to na Plzeňsku.

U nás jsem ho viděl jen na těch borovicích a na zmíněném smrku. Listnáče a jedle jsou naštěstí zdravé, ani ochmet na dubech tady naštěstí není.

Kdysi i mne napadla myšlenka na pěstování jmelí, ale jsem rád, že jsem se do toho nepustil.

Ještě by mohl p. Ferda zmínit, kde jsou ty jeho jmelím obrostlé smrky a dodat fotky, zvlášť když o tom Jarin pochybuje. Co vy na to, Ferdo?

Josef.

host - 16.70 (?), 7.1.2013 6:00

Ještě jednou děkuji,

Přiznám se že nevěřil, je ale vidět že to je ojedinělý výskyt, že je takové slabší.

U nás přirozeně roste ochmet 2km od naší obce, jmelí jedlové to dokonce rostlo i u nás v parku jen 200m od našeho domu, pak jmelí borové roste 6km od naší obce a jmelí listnáčové roste 14km.

Teď to všechno mám pár metrů, vetší jedle bělokorá je u nás jediná takže jedlové jmelí nemá šanci se množit, borovic lesních je v okolí také jen pár tak borové se taky nerozmnoží a duby jsou dost roztroušeně takže taky nic pro přemnožení ochmetu. jen to listnáčové se bude hodně množit protože lidi jablka nesklízí a tak to láká Brkoslavové aby k nim na ně létali a protože se také rádi nacpou jmelím tak množení nic nebrání.

Ale co pozoruji tak jabloním i jiným stromům zdaleka nejvíce škodí motorová pila, to je poslední dobou hodně vážné. Za chvíli u nás nebude jediná pěkná jabloň.

Daniel

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024