Jesenno - zimné práce
|
|
|
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.89 (?) 6.12.2016 5:25
Ak mrzne a pôda je zamrznutá tak nepolievajte. Pri výsadbe Ste zrejme adekvátne zeminu zavlažili, takže stromčeky zásobu vodu majú. V našich podmienkach je priebeh zimy väčšinou taký, že zavlažovať netreba. Vhodné je nahádzať ku stromčekom sneh (ak bude) ktorý potom chráni pôdu pred premrznutím do hĺbky a pri odmäku poslúži ako závlaha. Iba ak by bola zima extrémne suchá a nemrzlo, tak je vhodné stromky poliať, to sa týka najmä na jeseň vysadených broskýň. Platí ale že stromčekom viac ublíži preliatie (premokrenie pôdy) než mierne sucho. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 135.230 (?), 6.12.2016 7:26
Před mnoha lety jsem shrabal a naházel sníh z okolní zahrady ke kmenům menších asi 5-ti letých stromků na M9, aby měly zásobu vody na jaře při tání a aby půda do hloubky nezamrzla. Stalo se to, že se tam trvale nastěhovali hryzci přímo ke zdroji potravy a celou zimu pěkně řádili - přišel jsem minimálně o 10 stromků. Už bych to nedělal, snad jen sníh ke starým vysokokmenům, ale tyto stromy si vláhu získají svými hlubšími kořeny, takže je to zbytečná práce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 168.17 (?), 31.12.2016 20:16
Tak to já radši zakryl kmeny meruněk, broskví a citlivých odrůd na mrazové desky-Rubínu a Rubinoly z jihu prkennými deskami. Na zahradu se dostanu až na jaře a předešlý vápenný nátěr přes zimu deštěm zmizel.
Lucas
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.156 (?), 6.12.2016 9:13
Nutnost zalévání po pdzimní výsadbě je jeden z mýtů, který se tady vžil.. S výjimkou loňského suchého podzimu, kdy byl půdní profil proschlý, k tomu není žádný biologický důvod, stromy jsou při výsadbě bez listí a tedy bez odparu. Bohatě jim tedy stačí ta voda, která je v půdě přirozeně k dispozici. Zalévání může být i kontraproduktivní, jak na to upozorňuje můj oblíbená Dr. Dohnálek- je to logické- bažina v které poté kořeny jsou, asi není zcela přirozené prostředí pro strom. To že se stromy i přes zalévání ujmou, neznamená že je to vhodné!
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 205.204 (?), 6.12.2016 17:27
Tak ta zalievka ma aj ten efekt, ze poda umozni pode dolahnut na korene. Ja mam tazku ilovitu podu a nemam dobre skusenosti s tym, ked sa pri vysadbe uslape. Radsej iba mierne rukami pritlacim aby som fixoval polohu ale neuslapvam, len zalejem.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|