MIchale, děkuju za důvěru. Ronyho světlejší obrázek (a komentář) mne sice trochu nahlodal, ale i nadále si myslím, že se o jabloň jedná. Předpokládám, že tazatel pavel... jabloň poznal správně, akorát s tou plaností si nebyl jist. Josef.
MIchale, děkuju za důvěru. Ronyho světlejší obrázek (a komentář) mne sice trochu nahlodal, ale i nadále si myslím, že se o jabloň jedná. Předpokládám, že tazatel pavel... jabloň poznal správně, akorát s tou plaností si nebyl jist. Josef.
Děkuji všem za posouzení. Potvrdilo se moje podezření. Mám jednu jabloň která má chuťově výborné plody a z ní si nařežu rouby. Kmínek odříznout cca ve výšce asi 30 cm od nejnižších větví a tam roubovat?
Záleží, jak vysoký chcete kmen. Vyberte tři dobře vyvinuté a rovnoměrně rozmístěné kosterní větve v požadované výšce. Neměly by vyrůstat ze stejného místa. Je to mladý stromek, takže můžete řezat i hlouběji (na kratší pahýly), ale výhodné je, když dočasně zůstane několik tažných větví, které budou vyživovat přeroubovaný stromek, než rouby vyrostou. Seřízněte vybrané kosterní větve a střední výhon tak, aby tvořily úhel cca 120 stupňů. Ostatní větve (kromě zmiňovaných vybraných tažných) odřežte.
Nebojte se, je to jabloň zcela určitě, a na planě to tež nevypada.Moje rada zni, až na jaře pominou mrazy a puda se otepli a zahřeje zkuste se podivat k patě kminku, měl by tam byt jasny pozustatek mista roubovani.Muj odhad je ten, že se bude jednat o jablon na M9.Mužete pokud budete chtit tak korunku upravit v březnu nebo dubnu "zimnim řezem".Muže to podpořit tvorbu květnich pupenu a tedy i urody, ale to nemusi byt pravidlem.Ty "trny" jsou běžnym znakem novych modernich odrud pravě na Mpodnožich.
Když se podívám ještě raz na tu fotku, tak vidím, že kolem roste nepravidelně několik různě starých podobných stromků. Těžko někdo vysazoval roubované stromky v takovém shluku. Spíš to vypadá jako odnože nějaké slívy.
Nu, šlechtěné jabloně na M podnožích mohou mít možná krátké plodonoše, ale takovéto trny nikoli. Jestli je to jabloň (a já si myslím, že je, přesně by se to poznalo podle detailu letorostu s pupeny), pak určitě nejde o ušlechtřilou odrůdu.
Zimní řez tvorbu květních pupenů nepodpoří..
Jabloň je to určitě a u země žádné roubování nemá. Na této zahradě nikdo asi 10 roků nic nevysadil, je to takový opuštěný kus země který se snažím zušlechtit. Kolem jsou opravdu slivoně /asi nálety /, které půjdou časem pryč, pokud se přeroubovaná jabloň rozroste. Pokud ne, tak budu sklízet modré ovoce na kvas.
Pláně je ve školkařství zavedený termín pro podnože z nešlechtěných zdrojů. U jabloní se používala M. sylvestris. To co vyroste z jádra kulturní odrůdy je semenáč.