Jakou odrůdu jste vysadili nebo naroubovali?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6619) - 9.135 (?), 30.10.2017 11:59
To už není hnůj, to je nadpozemský kompost.
Jako bych četl Čapkův Zahradníkův rok...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.218 (?), 30.10.2017 12:18
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.218 (?), 30.10.2017 21:28
Táta měl GŠ na m4 jako čtvrtkmen, koruna široká v průměru cca 4,5m, vysoké bylo tak 3,5m. Nestříkalo se, takže občas sem tam ďubka (ale opravdu jen sem tam), plodilo hodně a veliká jablka. Řezali jsme ho jako každou jinou jabloň, nijak extra. Mělo jedinou necnost, že rádo hnilo od bubáčku - má ho dost otevřený. Co ho měli v sousedství jako polokmen, tak jablka nic moc - menší a střední množství.
Já ho pro to jeho aroma milovala (už jsem to tady kdysi psala). Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 30.10.2017 22:02
U Matčina se v pomologiích uvádí, že je značně náročné na dobrou polohu.
Co píšou pomologie, je mi, upřímně řečeno, šumák. U nás v Sudetech, kde Idaredy nedozrají, o Goldeny se nikdo ani nepokouší, je starých stromů Matčina stále plno a dřív to byla určitě nejpěstovanější popdzimní odrůda. A co se těch pomologií týče, např. Cifranič na str. 68 píše:"Kultivar (Matkina) sa vyznačuje nenáročnosťou na stanovište... " Tak nevím. Ale jak říkám, pro mě je prvotní co vidím a ochutnám a až potom to, co píšou jiní. Mám jen obavu, že v teplejší poloze bude zrát Matčino ještě dřív, mít kratší skladovatelnost a plody budou ještě sladší, což už tak sladké odrůdě nebude ku prospěchu. Ale mohu se mýlit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 31.10.2017 12:22
Miloši, když se "vaše Sudety" nacházejí v oblasti které se říká Malá Haná, která je součástí tzv. Boskovické brázdy, s nadmořskou výškou 320 m.n.m.; potom se není čemu divit, že je tam plno starých stromů Matčina. Tato oblast je známá jako vhodná pro zemědělskou činnost a ovocnářství.
Ta nenáročnost na stanoviště mi připomíná vtip o tom, jak odnaučovali koně žrát, jak se jim to téměř podařilo, když v tom kůň náhle zdechl .
V teplejší poloze bude zřejmě Matčino zrát dřív a tím se zkrátí skladovatelnost. Avšak dosáhne tam správného vyzrání a dokonalé chuti, o jaké si my většinou můžeme jen nechat zdát.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |