Jaká školka v blízkosti Prahy?

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?)
23.9.2014 14:38

V době satelitních/leteckých map není problém zkouknout poměr mezi pěstební a prodejní plochou. Jsou školky, co většinu produkce přeprodávají nebo směňují s kooperujícími "kolegy". Pak jsou také školky, které nemají tak široký sortiment, protože jsou zejména producenti = prvovýroba. Pak jsou taky "školky" co nemají žádné produkční zázemí a vše mají z polska nebo holandska.

Problém je, že dopátrat se kdo je prvovýrobcem daného zboží se přes internet nedá, musíte prostě navštívit nějakou školku osobně a podívat se na visačky "státní zkušebny ÚKZÚZ" na nichž je původ rostliny (a nikoliv na ty barevné s návodem na pěstování).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 175.97 (?), 23.9.2014 12:56, zobrazeno: 8081x

Můžete mi doporučit nějakou kvalitní ovocnou školku v blízkosti Prahy? Případně, jestli máte někdo zkušenosti se zasíláním zboží přes internet z nějakých školek? :) Hezký den. Jarmila

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 23.9.2014 13:15

Upřesněte prosím termín "v blízkosti". Zkušenosti se "zasílám výpěstků přes internet z nějakých školek" mají tisíce zahrádkářů, prosím upřesněte, co Vás na tomto způsobu obchodu zajímá.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 23.9.2014 14:38

V době satelitních/leteckých map není problém zkouknout poměr mezi pěstební a prodejní plochou. Jsou školky, co většinu produkce přeprodávají nebo směňují s kooperujícími "kolegy". Pak jsou také školky, které nemají tak široký sortiment, protože jsou zejména producenti = prvovýroba. Pak jsou taky "školky" co nemají žádné produkční zázemí a vše mají z polska nebo holandska.

Problém je, že dopátrat se kdo je prvovýrobcem daného zboží se přes internet nedá, musíte prostě navštívit nějakou školku osobně a podívat se na visačky "státní zkušebny ÚKZÚZ" na nichž je původ rostliny (a nikoliv na ty barevné s návodem na pěstování).

host - 250.122 (?), 23.9.2014 15:09

Já mám rád Středisko okrasných a lesních školek - Školní lesní podnik v Kostelci nad Černými lesy. Posilat si skoro nic nenechavam.

Driv jsem jezdil do Zahradnictví Školky Montano.

host - 175.97 (?), 23.9.2014 16:44

Tak nejlépe 30km okolo Prahy. Chci pořídit pár ovocných stromků (slivoň, meruňku, broskev) a nějaké ovocné keře (borůvku, maliník, ostružinu). Rád bych kvalitní rostliny, u kterých se nebudu bát, že mi za pár let odejdou, proto se ptám na zkušenosti se školkami, případně obchody, které jsou vyzkoušené a mají tento sortiment :-/

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 130.58 (?), 23.9.2014 18:14

Slušný výběr má v Běchovicích p.Kočí, je i na internetu. Koupil jsem tam asi 20 různých stromků, některé (2 meruňky, 1 broskev Harbinger) po 3 letech odešly, ostatní (10 meruněk, 5 jabloní, 3 hrušně) prosperují a plodí. J.

host - 175.97 (?), 24.9.2014 17:34

Tak já toho zas tolik kupovat nebudu, proto bych byl nerad, když koupím 3 stromky, aby mi některý z nich odešel? :-/

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 230.98 (?), 24.9.2014 18:28

Píšu jen své zkušenosti, reklamu mu nedělám. J.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 24.9.2014 20:02

Pokud kupujete v hlavní podzimní sezóně prostokořené stromky, tak ono je to skoro jedno, kde. Pohlídat si musíte, aby to nebyla zrovna šarže co se s ní špatně zacházelo... Nebo potom koukat po produkčních školkách, kde budou mít omezenou prodejní dobu i sortiment, ale můžete tam koupit stromek který vyorávali právě včera a u překupníka bude v prodeji až o den déle (a v té době už můžete mít zasázeno) nebo nedej bůh bude mít překupník čerstvé stromky v zakládce, aby doprodal ty co dovezl před týdnem. Když kouknu do seznamu, které ovocné školky kontroluje ÚKZÚZ, tak nejblíže máte produkční školku ve Velimi a v Kozolupech. Když kouknete na ortofotomapu nebo na jejich stránky, uvidíte, že mají přímo pěstební plochy. Jejich stromky samozřejmě koupíte i u obchodníků, takže při nákupu tří stromků se Vám cena za dopravu sníží, jenže zase se do ceny promítne marže překupníka. Okrasné školky zase najdete v okolí Obříství u Mělníka.

alvav - (44) - 82.122 (?), 4.10.2014 21:49

Pane Stando, taky bych se chtěla kouknout do seznamu školek kontrolovaných ÚKZÚZ. Mohl byste sem vložit odkaz na stránku? Děkuji. Alena

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz