Jak prořezat jabloně?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?)
11.3.2010 20:40

Zkuste ty koruny alespoň prosvětlit. Vyřezat silné svislé výhony, které zahušťují korunu. Kčížící se výhony rostoucí dovnitř koruny. Prosvětlením určitě kvalitu ovoce zlepšíte.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 8.3.2010 7:29

Měl jsem starý sad a dělal jsem se starými jabloněmi všemožné pokusy. Když jsem jsem seřezal téměř na metrové ramena a dokonce i přerouboval, tak 3 roky jakoby přežívaly i rouby se chytly a pak najednou sleza kůra na kmeni a bylo hotovo. Je potřeba si uvědomit míru možného zkrácení a správný postup a taky to že hlubokým zmlazením odumírá i část kořenového systému. Je prostě vyřazen z činnosti. Tím nechci říc, že to nejde. Dokonce u některého hodně vzrostlého stromu jsem praktikoval odřezání jedné třetiny habitusu a ten vyprovokoval probuzením adventních pupenů a růst vlků na hrubé vyholené již větvi. Po zesílení se to za vhodným vlkem zakrátí po obvodu koruny na rovnováhu všechny kosterní větve a za pár let to docela dobře rodí. Ten řez na hrubé větvi musí být "chirurgická" záležitost a pečlivě zavoskovaná a na další rok opět zavoskovaná.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 11.3.2010 20:40

Zkuste ty koruny alespoň prosvětlit. Vyřezat silné svislé výhony, které zahušťují korunu. Kčížící se výhony rostoucí dovnitř koruny. Prosvětlením určitě kvalitu ovoce zlepšíte.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz