Jak prořezat jabloně?

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?)
6.3.2010 13:59

Sám jste vyjmenoval možnosti, které máte. Musíte se rozhodnout, co od zahrady budete chtít. Zda menší množství výběrového ovoce, nebo velké úrody na mošt, či pálenku. Je nesmysl a plýtvání časem vozit na podzim do sklepa 10 metráků jablek a zjara devět a půl vyvážet na kompost. Vzít v úvahu čas, který tomu budete moci věnovat. Podle toho rozhodnete o nápravě stavu. Pokud jde o kvalitu ovoce, nemá cenu lpět na starých odrůdách, které Vám nechutnají. A jak píše MV, chybou je po jedné neúrodě dělat razantní zásahy. Strom porazíte za minutu. Nový se do plodnosti dostane za 5 roků nejdříve. Jen bych doporučil nelikvidovat bezhlavě všechny staré vysokomeny. Kvetoucí vysokokmen ovocného stomu je jeden z nejkrásnějších zážitků, které zahrada sadaři poskytne.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 180.241 (?), 4.3.2010 16:57

Podle mně se jenom zdá, že přerostlé jabloně v neudržovaném sadu už nejde snižit.  Protože jabloně na málo vzrůstných podnožích jsou v takovém neudržovaném sadu prostě zahlušeny vzrůstnými jabloněmi a postupně odumřou. Zůstanou jen jabloně hodně vzrůstné odrůdy vysokokmeny na hodně vzrůstných podnožích. Jenomže ty se ani nové nedají udržet v malých tvarech tak, aby zároveň v malých tvarech stabilně rostly bez vlků a plodily. 

Volně vyrostené jabloně co jim jejich vzrůstnost dovolila se snížit dají, ale jen do určité hranice o čtvrtinu, třetinu. Víc ale určitě ne, protože potom se v první řadě budou snažit dohonit velikost obrovskými vlky a na plodování jim nezbude...

Na snížení výšky a zmlazení, obnovení plodnosti jsou vhodné v první řadě stromy, kde základní skelet, kmen v úrovni koruny a silné větve jsou zdravé. Určí se potom základní skelet, který musí respektovat tvar koruny a který je rozměry asi polovina až při radikálním zmlazení třetina rozměru neudržovaného stromu. Jednotlivé větve se řežou na ten skelet postupně v průběhu několika let a vzniklé vlky v blízkosti řezných ran se jednotí a pěstují na nové větve. Ovšem na stromě to je vždycky vidět a často konce silných větví se nepovede závaly nového pletiva dobře uzavřít, takže během následujících desítek let takhle oživené stromy trpí vyhníváním těch silných větví až do kmene a postupně až zničením kmene.  A obecně se při tom musí rozumět potřebám stromu, jinak ty výsledky jsou špatné.

Pokud je základní skelet koruny a kmen už napaden hnilobou a ve špatném stavu, pokud se má jabloň obnovit, musí se koruna hodně ořezat, aby nové vlky vyrazily těsně nad roubovaným místem. Jeden z těchto vlků se vybere a pěstuje, zatímco stará koruna se během 5 - 10 let postupně seřezává, dokud ji vyrostlý vlk nenahradí. A dokud se hniloba nedostane až pod roub a nová vypěstovaná koruna se potom při nějakém větru ulomí...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 4.3.2010 17:11

Rony, mně se Vaše zmlazené jabloně líbí, i když jsou patrny jen detaily. Rány se pěkně zacelují, přeroubovaná místa jsou zahojená úplně, kůra je bez rakovinných ran, přírůstky přiměřené. Těch pár vlků nestojí za řeč.. Stačí jemný průklest v roce očekávané nadúrody a můžete být spokojen.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 4.3.2010 17:29

Díky za uznánání, však jsem to asi 30 let "trénoval". Bohužel ten optimální stav habitusu a vhodné plodnosti vydrží krátce a když uvážíte, že je výpadek v plodnosti několik let, tak asi pravdu mají oba tábory a to jak zástanci tak odpůrci hlubokého zmlazování. První důležitý krok hlubšího zmalzení je takové zakrácení všech kosterních výhonů, podtýkám všech aby u nich byl stejný tlak toku asimilátů. Jinak je "ámen" správnému tvaru. Pak něco bují a něco neroste vůbec.

host - 243.142 (?), 11.3.2010 20:17

Tak jste machr, na něco takového bych se nedal. To je nějakého obcházení a koumání. Největší hrůzu mám z toho, že mě někdo požádá o "zkrocení" dlouho neřezaného stromu. To je fakt nejlepší nasadit pilu co nejníž.

host - 49.39 (?), 4.3.2010 18:14

Na těch fotkách jsou ještě docela zachovalé stromy. To není až taková hrůza, jak jsem si představoval při čtení Vašeho příspěvku.

Kdysi se doporučovalo ještě přesekání několika kořenů, aby strom neměl tolik síly. Ale já osobně bych to nedělal, je to dost drastické a do kořenů se vám dostane houba astrompak uhnije (třeba v nejméně vhodnou dobu, až pod ním budete stát).

Josef.

host - 202.203 (?), 6.3.2010 12:50

Zdědil jsem jablečnou zahradu po dědovi a zatím mi to moc nejde.Vloni jsem to prořezal tak, že na podzim bylo velmi málo jablek.Kupodivu nárůst vlků nebyl enormní. Velikost jablek se stále zmenšuje.Některé jabloně mají rakovinu, olistění jiných je prořídlé.Vyplývá z logiky, že starý strom už nemůže dávat kvalitní ovoce.? Takže co? Naroubovat moderní odrůdy, vykopat nebo za každou cenu zmlazovat?Je normální lpět na zachování starých odrůd za každou cenu? Dík za radu. Tomáš

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 6.3.2010 13:03

Příliš mnoho otázek najednou a bez konkrétní znalosti stromů nelze radit.
 Roubovat nové odrůdy na velké a hodně staré nebo nemocné stromy nemá smysl. Taky není dobré se unáhlovat s likvidací při jedné neúrodě nebo záplavě drobných plodů. Prosvětlení - průklest zahušťujících a svěšených větví a šetrné zmlazení je na místě, stejně jako dodání potřebných živin.  Hlubší řez je dobré naplánovat na rok očekávané nadúrody (třeba když loni strom vynechal a neplodil) Pokud tyto kroky nepovedou k ozdravení stromů a chutnému ovoci, je na místě postupná výměna za nové.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 6.3.2010 13:59

Sám jste vyjmenoval možnosti, které máte. Musíte se rozhodnout, co od zahrady budete chtít. Zda menší množství výběrového ovoce, nebo velké úrody na mošt, či pálenku. Je nesmysl a plýtvání časem vozit na podzim do sklepa 10 metráků jablek a zjara devět a půl vyvážet na kompost. Vzít v úvahu čas, který tomu budete moci věnovat. Podle toho rozhodnete o nápravě stavu. Pokud jde o kvalitu ovoce, nemá cenu lpět na starých odrůdách, které Vám nechutnají. A jak píše MV, chybou je po jedné neúrodě dělat razantní zásahy. Strom porazíte za minutu. Nový se do plodnosti dostane za 5 roků nejdříve. Jen bych doporučil nelikvidovat bezhlavě všechny staré vysokomeny. Kvetoucí vysokokmen ovocného stomu je jeden z nejkrásnějších zážitků, které zahrada sadaři poskytne.

Tomša - (12) - 202.203 (?), 7.3.2010 22:25

Tak jsem se zaregistroval (už ne host), ale neumím do této rozjeté diskuze vložit obrázek.

Děkuji za poučení. Trochu bych to upřesnil: Mám 15 starých stromů v řadě. Slunná poloha. Úroda kolísá přiměřeně, ale plody se stále zmenšují. Jinými slovy, na hromadu malých jablek z jednoho stromu dostanu snad 1 bedýnku těch opravdu na uskladňění. Jablka mají různé vady.Ta malá a nevzhledná moštuji vlastně z donucení. (dělám cidr.)
Stromy rostou do výšky, odhad 5-6 metrů, do šířky. Jsou v řadě a tak vzdálené, že se již větve dvou vzájemně dotýkají. Nepamatuji se, byly li někdy hnojeny. Dále v naší rodině panuje názor, že se staré odrůdy nemají likvidovat, neboť jejich chuť je jiná než těch nových. Tak tedy přidám navíc některé nové odrůdy a za 5 let se uvidí, jak mi radíte. Ještě tomu nerozumím, tak jeden laický dotaz: Co se stane, odstraním li celou korunu a nechám kmen. Vyroste hromada vlků a co takhle z jednoho udělat terminál a strom šlechtit znova od počátku? 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 7.3.2010 23:04

Jabloň není vrba,  když uříznete korunu staré jabloně a necháte jen kmen, tak strom patrně zajde. Pokud obrazí nějaké vlky, strom bude i tak strádat, velká rána na kmeni se již nikdy nezahojí.
   Nedá se říci, že plody se stále zmenšují. Spíš stromy se stále zahušťují, chybí jim výživa, plodí střídavě a drobné plody jsou toho důsledkem.
   Nedělejte si iluzi, že pokácíte-li staré stromy a ne jejich místa do vyčerpané půdy vysadíte nové stromky stejného druhu, tak že Vás zaplaví prvotřídním ovocem.
    Že se větve vedlestojících dospělých stromů lehce dotýkají větvemi, není nic špatného.
   Stromy obvykle není třeba extra hnojit, pokud se obdělává půda v meziřadí. Pokud ne a navíc seče-li se pod stromy pravidelně tráva (a odváží) a hrabe se na podzim listí, mohou živiny dost chybět.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz