Jak poznám, kdy jablka otrhat?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
r.trisha - (3) - 163.114 (?), 28.9.2010 15:35, zobrazeno: 16109x
Prosím o radu. Máme novou zahradu a na ní 4 staré jabloně různých druhů, samozřejmě netušíme ani jakých. Zatím jsou všechna jablka ještě dost kyselá, ale po dozrání by mohla být dobrá.Bohužel nevím, kdy je ten správný čas, kdy je otrhat, aby pěkně došla, co až začnou mrazíky, nevadí to?A jak vůbec správně trhat a ukládat.Musí být v bedýnce v jedné vrstvě, aby se neotlačovala a nehnila a co teplota uskladnění? Předem díky za rady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 28.9.2010 18:56
Máte různé druhy, to znamená, že budou sklízeny v pořadí od podzimních až po zimní odrůdy.Ty budou sklízeny jako poslední.Zdravé ovoce neopadá, sklízí se až tehdy, když je dobře vybarveno a stopka jde od plodonoše(mírným pootočením) bez velkého násilí oddělit.Na skládce postupně dozrává do konzumní zralosti a dobarvuje se. Jablka se ukládají v jedné vrstvě stopkou dolů.Chladný a vlhký sklep s větráním je dosažitelný, skladovat ovoce v ochranné atmosféře a stabilních teplotních a vlhkostních podmínkách je technicky náročnější. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.72 (?), 18.10.2010 12:26
Já se řídím podle jednoduché rady místního ovocnářského guru - jablka trhám až mají po rozkrojení tmavá/černá tedy vyzrálá zrnka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|