Jak poznám, kdy jablka otrhat?



romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 51.130 (?)
19.10.2010 16:32

Nám to teď začalo docela konečně klesat. Máme tam něco přes 9st, venku je 5 st. Ještě min. týden se sklepní teplota držela na 13-14st. Momentálně máme ale dost vysokou vzdušnou vlhkost-až moc-jak cca před 3 týdny byly deště, stoupla spodní voda, museli jsme asi týden denně odčerpávat a pro změnu to nechce proschnout do přiměřené vlhkosti. Ale i tak pokud nemrzne-více-tak i jiné roky češu stejným způsobem. Souhlasím s Vámi, že zbývající jablka na stromě se vybarví a většinou ještě nalijí. M.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
r.trisha - (3) - 163.114 (?), 28.9.2010 15:35, zobrazeno: 16109x

Prosím o radu. Máme novou zahradu a na ní 4 staré jabloně různých druhů, samozřejmě netušíme ani jakých. Zatím jsou všechna jablka ještě dost kyselá, ale po dozrání by mohla být dobrá.Bohužel nevím, kdy je ten správný čas, kdy je otrhat, aby pěkně došla, co až začnou mrazíky, nevadí to?A jak vůbec správně trhat a ukládat.Musí být v bedýnce v jedné vrstvě, aby se neotlačovala a nehnila a co teplota uskladnění? Předem díky za rady.

   
host - 178.235 (?), 28.9.2010 18:56

Máte různé druhy, to znamená, že budou sklízeny v pořadí od podzimních až po zimní odrůdy.Ty budou sklízeny jako poslední.Zdravé ovoce neopadá, sklízí se až tehdy, když je dobře vybarveno a stopka jde od plodonoše(mírným pootočením) bez velkého násilí oddělit.Na skládce postupně dozrává do konzumní zralosti a dobarvuje se. Jablka se ukládají v jedné vrstvě stopkou dolů.Chladný a vlhký sklep s větráním je dosažitelný, skladovat ovoce v ochranné atmosféře a stabilních teplotních a vlhkostních podmínkách je technicky náročnější.  AB

   
host - 224.72 (?), 18.10.2010 12:26

Já se řídím podle jednoduché rady místního ovocnářského guru - jablka trhám až mají po rozkrojení tmavá/černá tedy vyzrálá zrnka.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 18.10.2010 15:15

Jednoduchá rada neexistuje. Radím udělat si zkoušku. Otrhejte jablka 2x až 3x postupně v 2 týdenních intervalech a pak porovnejte jejich velikost, vybarvení a chuť. Možná budete překvapeni. To lze samozřejmě jen u pozdních odrůd.

         
jacktenrek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (452) - 218.17 (?), 18.10.2010 15:30
přesne tak ovšem čím pozdeji utržene tím menší doba skladovatelnosti
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 18.10.2010 16:03

U některých odrůd nepochybně - Spartan, Smiřické, aj., ty je třeba podtrhnout, jinak je neudržíme do jara.  Jiným odrůdám (Idared, Golden, Resista) naopak pozdní sklizeň skladovatelnost prodlouží. Záleží samozřejmě na lokalitě V těch chladnějších je ponechání plodů na stromech pro dobré vyzrání vhodné - samozřejmě s rizikem namrznutí.

               
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 51.130 (?), 18.10.2010 20:05

Většinu Idaredů mám dosud na stromech, přestože už 2x se česaly probírkou. Pokud se nesnědí, vydrží v pohodě do května až června. M.R.

                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 18.10.2010 21:48

I já zatím jenom protrhávám. Taky proto, že ve sklepě, přes intenzivní větrání, není dost chladno. 

                     
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 51.130 (?), 19.10.2010 16:32

Nám to teď začalo docela konečně klesat. Máme tam něco přes 9st, venku je 5 st. Ještě min. týden se sklepní teplota držela na 13-14st. Momentálně máme ale dost vysokou vzdušnou vlhkost-až moc-jak cca před 3 týdny byly deště, stoupla spodní voda, museli jsme asi týden denně odčerpávat a pro změnu to nechce proschnout do přiměřené vlhkosti. Ale i tak pokud nemrzne-více-tak i jiné roky češu stejným způsobem. Souhlasím s Vámi, že zbývající jablka na stromě se vybarví a většinou ještě nalijí. M.R.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 81.81 (?), 19.10.2010 22:23

Buďte ráda. Čím víc větrám, tím je kamenná podlaha sklepa sušší. Tak svěží jablka, jako kamarád, co mu ve sklepě stojí voda, nikdy neuchovám. Bral bych větrší vlhkost, ani rozvěšené mokré hadry nepomáhají.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika