Jak ostříhat sloupovitou jabloň?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 224.140 (?), 28.1.2021 11:13, zobrazeno: 14286x
Dobrý den,
mám na zahradě sloupovitou jabloň, je nejméně 5 let stará, ale sklízíme z ní pouze pár kusů jablek. Myslíte, že pomůže ji nějak zastřihnout. Většinou je na ní hodně mšic, dají se nějak ekologicky jednoduše zlikvidovat?
Přikládám fotku jak vypadá, mám odstranit tu velkou boční větev, případně ještě něco zastřihnout? I třeba vrchol?
Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 224.140 (?), 28.1.2021 11:27
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 28.1.2021 12:40
Boční dlouhé větve zakraťte, vrcholek taky-ten lehce, asi o 10 cm. Rány zatřete-i tu současnou nad zemí! Shrabejte listí a odstraňte plevel-včetně jeho kořenů šířeji pod stromkem-konkuruje Vaší jablůňce. Mšice v momentě zjištění rozmačkejte-tak, aby nebyla s dítětem vylita vanička-tím myslím tak, abyste nerozdrtil listy a výhony. Taky to jde ostříkat vodou z hadice-i zde zvolte postup citlivý pro rostlinu. Částečně jde zabránit přemnožení mšic lepovým páskem na kmínku. Dopřejte jabloni výživu, neb z velkého hladu mnoho kvalitního ovoce dát nemůže-bez toho hrozí výrazné zkrácení jejího života, zababčení...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 91.196 (?), 28.1.2021 13:18
Dovolím si podotknout, že nevyzrálé konce loňských vrcholů u sl.jabloní bývají většinou namrzlé, tudíž v nové sezoně zasychají, bývají zdrojem houb.chorob a často se v jejich chmýru vyskytují skupiny vajíček mšic. Pokud se toto v předjaří odstraní, je o starost méně. Nebezpečí ze zmnožení vrcholu mě neděsí, není problém ponechat jeden v nejlepším postavení a ostatní včas nehtem urýpnout...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.55 (?), 28.1.2021 17:07
Za nejméně deset let, co sloupcovité jabloně pěstuji, se mi nestalo, že by vrcholy nějak namrzaly. Bohužel mšice se vyskytují nejen na vrcholech, ale i na bočních letorostech. A i kdyby na jaře na stromku nebyly, stejně přiletí, takže o starost méně není.
A také bych polemizoval s názorem, že namrzlé, zaschlé vrcholy by mohly být zdrojem houbových chorob, s tím jsem se dosud nesetkal.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 137.234 (?), 28.1.2021 19:18
Také si myslím, že je zbytečné vrchol zastřihovat. Také jsem se osobně u svých sloupových jabloní s namrznutím vrcholu nesetkal. Ale mám pouze dvě. Boční obrost je nejlépe upravovat zastřižením letním střihem. Velkou boční větev na obrázku bych ale zkrátil již letos brzy zjara. Na mšice dobře funguje postřik Pirimorem, který nehubí ostatní hmyz.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.223 (?), 28.1.2021 19:22
Připadá mi na takhle starou jablůňku slabá, může to být odrůdou, i podnoží. Foto může i klamat. Dle zkušeností bych zastřihla boční, hlavní ne, ono už jde zaštipovat ale i v létě. Výhony nám nikdy nenamrzaly. Připadá mi, že tam máte černou textilku, jestli jo, tak pryč, vyčistit pod jabluňkou. Co se týče mšic, mám osvědčený postup - 1l vody, 1 dcl olivového oleje, 1 lžíce jaru, hodně dobře protřepat, udusí se. Ať jabloň prosperuje, Alena
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.55 (?), 28.1.2021 19:54
Neříkám, že jsem vše viděl a zažil, ale sloupovitých jabloní mám skoro čtyřicet stromků v cca 15 odrůdách. A u žádné jsem namrzání nezaznamenal. Samozřejmě se stane, že sem tam nějaký vrchol neroste, ale to jsou naprosté výjimky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1755) - 165.146 (?), 29.1.2021 12:50
Nazdar sadaři.Sloupovitou jabloň nepěstuju ale z obrázku se dá hodně vyčíst.Při zapěstování jste zřejmě nepoužíval řez.Na terminálu je spousta spících pupenů a málo plodných trnů.Zcela chybí plodonosné větvičky..Na probuzení spících pupenů je nutné zcela odstranit to spodní rozvětvení.Negativně ovlivňuje růst nad sebou.Dále najděte na terminálu růstový pupen a zesaďte jeho výšku aby se vytvořil pod řezem obrost.Ze snímku není zcela vidět výška terminálu ale odhaduji zkrátit o polovinu pro probuzení oček ve spodní části terminálu.Zvolte si do budoucna průřezovou šířku pěstovaného stromku a tomu přizbůsobujte řez.Pokud zvolíte šířku 50 cm, zapěstovávejte po obvodu terminálu větvičky o dálce 25 cm a menší.Co bude přesahovat přes tuto délku zakraťte na požadovanou délku za zelena (asi 1/2 června).Nový letorost na terminálu opět příští rok zakraťte aby na něm vznikaly plodné trny a větvičky.Takto postupně zapěstovávejte.
Pěstuju přísnou stěnu a její vertikály jsou vlastně sloupovitě zapěstované.Pro názornost přidávám obrázky.1÷2 - detail s plodonosným obrostem.3÷4 - celkové pohledy vertikál. 5 - je vidět letorost teminálů který bude zakrácen na jaře příštího roku.Pod ním obrost bez plodů zakrácený před rokem a ještě pod ním tříleté dřevo s plody.Je důležité stále zakracovat terminál každý rok na jaře pro vytvoření trnů a plodonosného dřeva pro příští úrodu.
Nesnašte se napodobovat tvary z katalogů.Jsou počítačově tvořené a nemají s realitou nic společného. Na mšice jsou selektivní prostředky a máte jistotu (Mospilan, Pirimor).
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|  |
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |