Hrušně jsou poměrně citlivé na spodní vodu, asi 40-letý strom mi měhem 3 let odešel poté, co se - díky regulacím toku - na mém pozemku zvýšila hladina spodní vody...
Dneska mi dorazily poštou malé stromky. Dal jsem je do kýble s vodou, kořeny ponořeny. Jak dlouho je tam mohu nechat, aniž by stromek nějak utrpěl?
Jsou 3 dny problém? Dříve než v pátek se na chalupu asi nedostanu :(
Děkuji!
dodatek: nebo mokré noviny kolem kořenů? to radí soused
No já mívám koupené stromky ponořené v bečce i víc než týden a ještě se mi nestalo, že by se stromek po vysazení nechytl. Jestli se bojíte nějakého zahnívání, tak jim můžete denně vyměňovat vodu, ale je to zbytečné.
Přeji všem hezkou a slunečnou neděli! Já bych dotaz trošku pozměnil - jakou mají naději na přežití stromky (jabloně, meruňky, broskvoně, hrušně) když je mám od pátku v cca pěticentimetrové vrstvě vody, která mi zaplavila zahradu. Navíc se jedná o vodu která se tlačí ze země již asi týden. A prosím, moc mne nestrašte! Mirek
Jabloně to asi ustojí. Před 13 lety přežily zatopení delší a do větší výšky. Horší to může být s peckovinami, Tehdy po záplavách v červenci 1997 ještě na podzim dozrála úroda švestek, ale příští jaro řada stromů odešla.
Já jen dodám, že pak ještě v dalších letech od povodní 2002 odcházejí i vzrostlé topoly a další stromy. Ale jabloně a ořechy skutečně přežily rodičům všechny.
Hrušně jsou poměrně citlivé na spodní vodu, asi 40-letý strom mi měhem 3 let odešel poté, co se - díky regulacím toku - na mém pozemku zvýšila hladina spodní vody...