Jadroviny 2019
|
|
|
|
|
|
|
morvai - Stříbrný Zahrádkář (158) - 166.60 (?) 28.8.2019 16:40
Dnes my jesenná poľská odroda jablone Witos zhodila prvé jablko ktoré sa my na stromčeku urodilo, podľa násady rodivých púčikov na strome očakávam v budúcom roku okolo 15-20 jablk.Velice atraktívny plod my spadol aj zo stromu kanadskej jesennnej odrody Lobo.Pred pár dňami som už dve jablká odrody Lobo ochutnal a boli výbornej chuti.Odrodu Mcintosh som zatiaľ nikdy nejedol, ale kedže Lobo je potomkom odrody Mcintosh, predpokladám že musí mať aj Mcintosh vysoké chuťové kvality, ktoré jedného dňa dúfam že tiež budem môcť ochutnať.Ak by som to Lobo dal ochutnať tým čo v supermarketoch predávajú jablká, asi by hned odpadli a sanitka by ich brala na pohotovosť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.22 (?), 30.8.2019 20:01
GOLD BOHEMIA - jedna zo skutočných perál českého šľachtenia. Na fotkách je starší zákrpok na M9 (aj s malým bodyguardom 😃). Žlté plody už začínajú svietiť na strome, čo je neklamný signál, že je čas oberať. U mňa skorá jesenná odroda (alebo neskorá letná?). G.B. je typická 'rubinoidná' odroda s geneticky danou predilekčnou rodivosťou na 'dlhom dreve' a sklonom k vyhoľovaniu konárov. Na fotkách vidno, že aj genetika sa dá rezom ovplyvniť - stromček má kompaktný, pomerne vzpriamený habitus, s plodmi rozloženými rovnomerne v celom priestore koruny. Nie je to žiadna previsnutá 'smutná vŕba' s plodmi iba na periférii koruny, rezom si dokonca dala povedať, aby rodila aj na 'krátkom dreve'. Plastická, tvárna odroda, s ktorou sa dá 'pracovať'. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.22 (?), 30.8.2019 20:46
LUCY - (Fuji x Topaz). 'Rezistentná' odroda českej proveniencie. Tak toto je naozajstný střížovický "meisterstück". Lucy som kupoval a sadil s veľkým očakávaním a veľkými otáznikmi. Dnes sú z otáznikov výkričníky - Lucinka presvedčila na celej čiare a omotala si ma okolo prstíka. Ale vážne: je to odroda, o ktorej ani neviete že ju máte v záhrade, nie sú s ňou žiadne problémy. Tvaruje sa takmer sama, rastie tak akurát (ani silno, ani slabo), vstupuje skoro do rodivosti, netrpí chorobami, plody sú pekné, chuťovo kvalitné a dajú sa aj dosť dlho skladovať. Koncom septembra- začiatkom októbra zistíte, že máte v záhrade stromček s nádherne celočerveno sfarbenými plodmi. Na fotkách je mladá Lucy na M26, už v rozbehnutej rodivosti. Plody sú v súčasnosti 'žíhané', pri oberaní budú krásne celoplošne rozmyto červené s výraznými bielymi lenticelami. Zlaté české ručičky... IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 24.66 (?), 6.9.2019 22:18
Starkrimson, chuť průměrná, sladká, ale jinak každoroční plnič a dříč.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|