Jadroviny 2019

morvai - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 166.60 (?) 
28.8.2019 16:40

Dnes my jesenná poľská odroda jablone Witos zhodila prvé jablko ktoré sa my na stromčeku urodilo, podľa násady rodivých púčikov na strome očakávam v budúcom roku okolo 15-20 jablk.Velice atraktívny plod my spadol aj zo stromu kanadskej jesennnej odrody Lobo.Pred pár dňami som už dve jablká odrody Lobo ochutnal a boli výbornej chuti.Odrodu Mcintosh som zatiaľ nikdy nejedol, ale kedže Lobo je potomkom odrody Mcintosh, predpokladám že musí mať aj Mcintosh vysoké chuťové kvality, ktoré jedného dňa dúfam že tiež budem môcť ochutnať.Ak by som to Lobo dal ochutnať tým čo v supermarketoch predávajú jablká, asi by hned odpadli a sanitka by ich brala na pohotovosť.

Witos
Witos
Witos
Witos
Witos
Witos
Witos
Witos
Lobo
Lobo
Lobo
Lobo
Lobo
Lobo
Witos,Lobo
Witos,Lobo
Witos,Lobo
Witos,Lobo

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.22 (?), 30.8.2019 20:01
GOLD BOHEMIA - jedna zo skutočných perál českého šľachtenia. Na fotkách je starší zákrpok na M9 (aj s malým bodyguardom 😃). Žlté plody už začínajú svietiť na strome, čo je neklamný signál, že je čas oberať. U mňa skorá jesenná odroda (alebo neskorá letná?). G.B. je typická 'rubinoidná' odroda s geneticky danou predilekčnou rodivosťou na 'dlhom dreve' a sklonom k vyhoľovaniu konárov. Na fotkách vidno, že aj genetika sa dá rezom ovplyvniť - stromček má kompaktný, pomerne vzpriamený habitus, s plodmi rozloženými rovnomerne v celom priestore koruny. Nie je to žiadna previsnutá 'smutná vŕba' s plodmi iba na periférii koruny, rezom si dokonca dala povedať, aby rodila aj na 'krátkom dreve'. Plastická, tvárna odroda, s ktorou sa dá 'pracovať'. IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.103 (?), 1.9.2019 19:10
"Czech gold" - žltoplodá mutácia Bohemie - GOLD BOHEMIA. Jedna z najkvalitnejších žltoplodých odrôd jabloní. Na fotkách je 10-ročný zákrpok G.B. na podpníku M9, rezaný tak aby plodil aj na 'krátkom dreve'. Oberal som ju dnes - úroda 3 debničiek zo stromčeka vysokého 2,5metra je uspokojivá. Plody sú veľké, na niektorých "prerastených" sa vyskytuje aj pehovitosť, na ktorú je u mňa táto odroda náchylná. Minulý rok som ju podľa záznamov oberal o 3 týždne skôr, takže zatiaľ si zachováva status jesennej odrody. Výnimočne kvalitné jablko. IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.22 (?), 30.8.2019 20:46
LUCY - (Fuji x Topaz). 'Rezistentná' odroda českej proveniencie. Tak toto je naozajstný střížovický "meisterstück". Lucy som kupoval a sadil s veľkým očakávaním a veľkými otáznikmi. Dnes sú z otáznikov výkričníky - Lucinka presvedčila na celej čiare a omotala si ma okolo prstíka. Ale vážne: je to odroda, o ktorej ani neviete že ju máte v záhrade, nie sú s ňou žiadne problémy. Tvaruje sa takmer sama, rastie tak akurát (ani silno, ani slabo), vstupuje skoro do rodivosti, netrpí chorobami, plody sú pekné, chuťovo kvalitné a dajú sa aj dosť dlho skladovať. Koncom septembra- začiatkom októbra zistíte, že máte v záhrade stromček s nádherne celočerveno sfarbenými plodmi. Na fotkách je mladá Lucy na M26, už v rozbehnutej rodivosti. Plody sú v súčasnosti 'žíhané', pri oberaní budú krásne celoplošne rozmyto červené s výraznými bielymi lenticelami. Zlaté české ručičky... IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.22 (?), 30.8.2019 21:17
Aby sme nezabudli ani na 'nerezistenty' - vybral som BRAEBURN, staršiu novozélandskú odrodu vysokej kvality. Na fotkách je mladý stromček Braeburnu na M26. Táto odroda je u mňa bez problémov pestovateľná, pri bežnej fungicídnej ochrane netrpí chorobami, tiež v pohode dozrieva do oberačkovej zrelosti (tá je v októbri). Braeburn vyniká harmonickou chuťou a mimoriadne dlhou skladovateľnosťou. Je to jablko dobre známe z hypermarketov, ale doma dopestovaný Braeburn je naozaj o niečom úplne inom. IH

morvai - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (158) - 166.60 (?), 31.8.2019 16:26

Pekný deň,pridávam zopár dnešných fotiek hrušiek a jabloní.

Hardyho maslovka
Hardyho maslovka
Jana
Jana
Boscova
Boscova
Gala schnitzer schniga,Piros
Gala schnitzer schniga,Piros
Gala schnitzer schniga
Gala schnitzer schniga
Lobo
Lobo
Fantasia
Fantasia
Braeburn red
Braeburn red
Gala galaxy
Gala galaxy
Enterprise
Enterprise
Red Bohemia
Red Bohemia
Red Jonaprince
Red Jonaprince
Gala schnitzer schniga
Gala schnitzer schniga
Fuji Beni shogun
Fuji Beni shogun
Rubinstar
Rubinstar

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.106 (?), 31.8.2019 20:15
RED JONAPRINCE - jeden z najkrajších klonov Jonagoldu. IH

host - 24.66 (?), 6.9.2019 22:18

Starkrimson, chuť průměrná, sladká, ale jinak každoroční plnič a dříč.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.17 (?), 7.9.2019 19:48
Horúčavy pomaly ustupujú, pripájajú sa chladnejšie noci a orosené rána. Práve takéto podmienky, s výraznou teplotnou diferenciou medzi dňom a nocou, sú potrebné aby sa červenoplodé odrody jabĺk čo najkrajšie vyfarbili. Na foto je holandská odroda RED JONAPRINCE (mutácia Jonagoldu). IH

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.17 (?), 7.9.2019 19:55
Česká odroda BOHEMIA (mutácia Rubínu) - foto. IH

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024