Jabloně odolné proti nemocem
|
|
|
|
host - 1.251 (?) 24.12.2007 15:20
Velice záleží na stanovišti. Já mám na zahradě třeba Golden delicius nebo Parménu zlatou zimní nebo třeba Jonathan nebo místní krajovou odrůdu Major nebo Krasokvět a i když všichni propagují nové odrůdy odolné proti strupovitosti a tyhle mají být podle nich kvůli strupovitosti nepěstovatelné, já na těchhle žádný problém se strupovitostí nemám. I když je nestříkám a nijak zvlášť nehrabu listí a prořezávám taky jen některý rok. Asi tak jedno z 10 - 20 jablek je kvůli strupovitosti popraskané, obvykle ta na severní straně ze stínu, takže se nedá uskladnit a na každém 5 - 10 je strup, který nevadí a to je tak všechno. Není taky dobrá rada nevysazovat Goldeny nebo jiné odrůdy s tím, že se dají koupit v supermarketu. Jablka v supermarketu jsou podtržená, tudíž chuťově absolutně podřadná. Golden ze supermarketu nikdy nemá lepší chuť než golden ode mně ze zahrady na severní Moravě, který vyrostl na nejspodnější větvi v absolutním zastínění v chladném roce. Letos v teplém roce se to nedá absolutně porovnat. Pokud je dobré stanoviště, dobrá půda a dostatek slunce, každopádně doporučuji Golden i jiné odrůdy prodávané v supermarketu vysadit a vyzkoušet.
Rovněž z těch svých zkušeností doporučuji nehnat se za extrémy, tady konkrétně do velice málo vzrůstných podnoží. Zvláště pokud je pod stromy tráva. Na takových extrémních podnožích jsou jabloně více citlivé na tyhle choroby.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.50 (?), 26.3.2007 23:57
Matčino které jsem měl v n.m.v.300 nebylo nic moc ale na podzim jsem ochutnal ze zanedbaného sadu,leta neřezáno n.m.v.500 m a bylo vynikající.
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.50 (?), 27.3.2007 0:14
Mám na zahradě starou odrůdu Breuhanovo jestli to nepíšu blbě,které je pro mě přes všechny moderní odrůdy v dané lokalitě(jílová půda.300m) to nej.Moc netrpí strupovitostí,na skládce se nekazí,má stejnou chuť od sklizně až do teď kdy jí začíná ztrácet.Zajímal by mě názor ostaních pěstitelů zda ho někdo má.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 27.3.2007 23:22
Zajímalo by mě, má-li někdo zkušenosti s odrůdou Nabella, o které se tvrdí, že je náhradou za Matčino a má lepší chuť a déle vydrží.Mělo by to být křížení Matčina se Starking Delicious, ale nemohu nikde nablízku /Chrudimsko/ zjistit školku, kde by bylo k mání. Mimochodem někde jsem četl výsledek jakéhosi testu odborníků, kde právě nejlépe co do rezistence vyšly Selena a Nabella / a té nebyl při šlechtění dodán gen rezistentnosti, takže je to zřejmě dědictví po Matčinu/.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 5.97 (?), 21.12.2007 18:55
Toto není žádný problém! Pokud nemáte žádnou vhodnou školku v okolí o čemž pochybuji tak zkuste rovnou kováře místo kovaříčka, a poptejte se ve Východočeské ovocnářské únii v Holovousích. Mají int. stránky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.236 (?), 1.1.2008 2:07
Ještě jednu vlastnost má Nabela společnou s Matčinem, a to je slabá odolnost k silným zimním mrazům. Před dvaceti lety nám vymrzlo Matčino, před deseti Nabela (470 m.n.m.). Matčino v chladných oblastech většinou nevyzrává a chuť je pak podřadná (Nabela se nestačila moc ukázat, ale u nás nikdo její ztráty nelitoval).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 146.46 (?), 28.3.2007 20:23
Pane Vysloužile, moc děkuji za informaci, určitě to v těch Střílkách zkusím, i když mě trošku mrzí, že to pan Kubáček má jen na podnožích J-TE-E. Ale lověk nemůže mít všechno, s tím už se dá dál pracovat...
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 24.12.2007 15:20
Velice záleží na stanovišti. Já mám na zahradě třeba Golden delicius nebo Parménu zlatou zimní nebo třeba Jonathan nebo místní krajovou odrůdu Major nebo Krasokvět a i když všichni propagují nové odrůdy odolné proti strupovitosti a tyhle mají být podle nich kvůli strupovitosti nepěstovatelné, já na těchhle žádný problém se strupovitostí nemám. I když je nestříkám a nijak zvlášť nehrabu listí a prořezávám taky jen některý rok. Asi tak jedno z 10 - 20 jablek je kvůli strupovitosti popraskané, obvykle ta na severní straně ze stínu, takže se nedá uskladnit a na každém 5 - 10 je strup, který nevadí a to je tak všechno. Není taky dobrá rada nevysazovat Goldeny nebo jiné odrůdy s tím, že se dají koupit v supermarketu. Jablka v supermarketu jsou podtržená, tudíž chuťově absolutně podřadná. Golden ze supermarketu nikdy nemá lepší chuť než golden ode mně ze zahrady na severní Moravě, který vyrostl na nejspodnější větvi v absolutním zastínění v chladném roce. Letos v teplém roce se to nedá absolutně porovnat. Pokud je dobré stanoviště, dobrá půda a dostatek slunce, každopádně doporučuji Golden i jiné odrůdy prodávané v supermarketu vysadit a vyzkoušet.
Rovněž z těch svých zkušeností doporučuji nehnat se za extrémy, tady konkrétně do velice málo vzrůstných podnoží. Zvláště pokud je pod stromy tráva. Na takových extrémních podnožích jsou jabloně více citlivé na tyhle choroby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|